29.04.2011
Test Test

3T Palladio LTD sadelpind

Palladio er 3T’s nyeste skud på stammen. Den nye sadelpind med det elegante kompakte hoved med det 3T-patenterde fit-and-forget (montér-og-glem) DiffLock klampesystem vandt i 2009 iF Design Award. Sadelpinden er én af de komponenter på cyklen, som er udsat for det største stress. Sadelpinde med mere konventionelle designs skal ofte spændes meget hårdt for at sikre, at sadlen forbliver i den korrekte tiltænkte position. Dette er ikke den perfekte kombination, når man samtidig forsøger sig ud i letvægtens kunst.

//TEKNIK// I alt sin enkelthed består DiffLock klampesystemet af to takkede ringe, hvor den mindste passer ind i den største, som igen passer ind i sadelpindens hoved. Ved at dreje disse ringe indbyrdes, kan sadlens hældning indstilles med en halv grads præcision. Heldigvis leverer 3T en god brugermanual for logikken med hensyn til, hvordan den præcise hældning opnås, springer ikke lige umiddelbart i øjnene. Men når først konceptet er forstået, justeres sadlen let og præcist. Når hældningen er justeret, indstilles sadlens position i forhold til krankboksen og sadelpindens to skruer spændes. Herefter sidder sadlen urokkelig fast uden risiko for, at turen hen over Møgeltønders brosten rokker sadlen ud af position.
Den nederste del af sadelpinden er ru for at sikre, at sadelpinden ikke med tiden glider ned i sadelrøret. En rigtig fin feature, som igen sikrer at positionen bevares kilometer efter kilometer. Mindre elegant er det dog, at en del af denne ru overflade eksponeres oven over sadelrøret. Det kan ikke undgås, at dette springer i øjnene på cykelentusiasten med sans for detaljen.

//ITALIENSK DESIGN// At Palladio sadelpinden er skabt af italienere fornægter sig ikke. Et lækkert design i unidirectional kulfiber, hvor specielt hovedet fremstår tillokkende stilrent. Vægten for vores testeksemplar i 31,6×350 mm siger 194 gram, mens 3T opgiver vægten til 159 gram, hvilket umiddelbart må være for 27,2×280 mm modellen. Det lader herfor til, at italienerne til en afveksling er forholdsvise ærlige omkring vægten, som dog ikke er bemærkelsesværdig imponerende.
På vejen gør sadelpindens sit job til UG; den bemærker sig ikke negativt. Kulfibersadelpinden virker ikke som en stiv pløk, som sender hvert et stød op gennem rytterens lænd. Samtidig blev Cykelmagasinet med det samme overbevist om, at 3T’s design holder. Efterjusteringen af sadlen fungerer som en leg. Designet passer dog desværre kun til sadler med rails i industristanden 7 mm. Sadelpinden tillader ikke brug af sadler med ovale rails, ligesom sadler med kulfiberrails også må kigge andetsteds efter en partner. Det er et stort minus.

//KORT OG GODT//
Man må bifalde, at 3T samtidig har haft fornuften med i designet. Men som med alt italiensk har lækkert design en pris. Og denne er høj for 3T Palladio LTD. Palladio designet fås dog også i to billigere udgaver, hvor eneste egentlige kompromis er vægten. Men 2.499 kroner for denne sadelpind er høj, hvorfor Cykelmagasinet ikke kan retfærdiggøre en topkarakter for sadelpinden, som ellers både appellerer til fornuften og æstetikken.