26.02.2021
Morten Tornøe Pagh

5 tinder du skal opleve nær Nendaz: Inspiration til når verden åbner igen

Udlængsel! 

Jeg savner bjerge, og jeg er lidt forelsket i Schweiz. Alt virker, og cyklingen er sublim, uanset om du er til MTB, gravel, landevej eller turcykel med blød hat og vin i dunken (både mave og stel).

Vi blev i 2020 inviteret til Valais i Schweiz for at prøve nogle af de mindre kendte destinationer for landevejscykling. Vi har besøgt Nendaz ca. 3 timer fra Zurich og 2 timer fra Geneve. Den lille bjergby er en del af de fire dale, som også inkluderer det hypede skiområde Verbier.

I Nendaz finder du gode hoteller og fantastiske mountainbikeruter, men de har også noget for os, som elsker asfalt (og grus). Nendaz ligger i 1400 Moh, med udsigt over dalen, hvor Rhone-floden løber gennem vinmarkerne, som pryder de lavere liggende områder.

Vi ankommer en solbeskinnet eftermiddag til vores hotel Les Etagnes, som diskede op med cykelopbevaring, en solid morgenmad og en fin aftenmenu. Som så meget andet i Schweiz, er kvaliteten god, og de har virkelig forstået at gøre det indbydende for alle os, der cykler – om du er til VTT (mountainbike) eller landevej har ikke betydning. Der har jeg oplevet flere gange på mine rejser til Schwiez.

Den mest populære rute i området på smalle dæk er fra Nendaz til den mondæne skisportsby Verbier, en rute på 84 km og 2200 højdemeter. På vej hjem kan du tage turen gennem dalen, inden du bevæger dig op til Nendaz igen. Alternativt, hvis dine ben kan overskue flere bjerge, er Col du Lein en fin afstikker.

En del af topstigningerne er på kompakt grusvej, men det er intet problem at tage 25mm dæk over de stigninger. Skal der være færre højdemeter, er den sceniske tur langs vinmarkerne fra Sion til Leuk anbefalelsesværdig. 55 km og 1200 højdemeter er overskueligt, om end der kan være nogle få stejle segmenter.

Leukerbad og Crans-Montana er også gode stigninger, især hvis du planlægger en rundtur i området. Ønskes der en mere rolig dag, er det muligt at tage landevejen ind mod Montreux, den Schweiziske riviera. Men der er endnu mere at komme efter i nærheden af Nendaz, så derfor har vi samlet fem stigninger, som du absolut ikke må gå glip af.

[FAKTABOKS1]

1. Cleuson dæmningen

Over Nendaz ligger Cleuson dæmningen. Turen til dæmningen er udfordrende, men kan bides over i to. Tager du stigningen fra Sion i dalen under Nendaz og til toppen af dæmningen, har du hele 23 udfordrende kilometer, hvor de sidste 3,5 kilometer er på grus, som du sagtens kan tage med et 25mm dæk og din landevejscykel.

Turen starter i udkanten af Aproz, en forstad til Sion, omgivet af vinmarker og en mageløs udsigt over dalen, hvor Rhône-floden løber ned mod Genève-søen og Jazz-byen Montreux. Det svinger også på turen op til Cleuson, Procenterne er overskuelige, om end det er hårdt, hvis det er den sidste stigning på en længere tur.

Hvis du kan lide at pine dig selv, kan du tage en af de små lokalveje, som krydser hovedvejen flere gange. Her anbefales minimum en 36t som kassette eller viljen til at træde med 40 i kadence. Det får bakkerne i de belgiske forårsklassikere til at ligne en skovtur. Flere steder på turen til toppen kommer vi over 10%.

Når du cykler forbi Nendaz, bliver vejen mindre trafikeret, og derfra er der få kilometer til skistationen, som du skal cykle forbi for at komme til grusvejen, der tager dig op til dæmningen. Det er et dramatisk syn at køre langs dæmningen og kigge op (eller ned) på den, det sidste stykke åbner det højalpine landskab sig op og spejler sig i søen, der ligger her.

Selv om det sidste stykke godt kan trække tænder ud, er den stille vej med den fantastiske udsigt hele turen værd. Da vi cyklede stigningen i starten af september 2020, havde det sneet i bjergene dagene forinden (25 grader i dalen), så sneklædte tinder spejlede sig i den kunstige sø.

[FAKTABOKS2]

2. Sanetsch – Endnu en blindvej (og dog) 

Jeg er stadigvæk usikker på, hvordan det skal udtales, men det er om muligt en af de smukkeste stigninger, jeg til dato har kørt.

Fra Nendaz kan du se over mod Sanetsch i dalens modsatte side. Ligesom vejen til Cleuson er vejen til Sanetsch blind (for biler). Fra Aproz starter stigningen på en relativt trafikeret vej de første otte kilometer, men vejen er god og smuk, og hele 24 kilometer med små 1800 højdemeter til toppen, hvorfra der er yderligere fem kilometer til søen, der ligger forude og markerer enden på vejen.

Den bugter sig op gennem vinmarker og små landsbyer. Herfra bliver der langsomt færre biler, og der er generelt få mennesker. Flere steder passerer man vandfald, og hvis du er heldig, er der et rigt dyreliv, som viser sig frem.

Stigningen er meget varieret, uden at det er som i Pyrenæerne, og vejen er virkelig god med undtagelse af tunnelen, som befinder sig få kilometer fra toppen. Her er vejen hullet og der er mørkt. Det er lidt sketchy, og det kan anbefales at tage lygter med. Når du forlader mørket, bliver du forkælet med udsigt til sætere og gletsjer.

Hvis du er til eventyr, kan du tage liften med cyklen og få en længere tur, hvor du kan cykle Col du Pillon, som virkelig kan anbefales. Ellers har du en fantastisk tur ned ad samme vej, som du kom fra. Det er en sjov nedkørsel, hvor det er relativt let at komme op på et godt stykke over 70 km/t. Cykler du om sommeren, er det flere steder undervejs muligt at få lidt til ganen. 

[FAKTABOKS3]

3. Col de la Croix de Ceur

Det 35 kilometer lange pas kan tages i to dele eller en stor mundfuld, hvis du har appetit nok. De 1700 højdemeter er jævnt fordelt over stigningen. Du kan starte i Aproz eller tage turen fra Nendaz, og hvis sidstnævnte er tilfældet, er du allerede halvvejs.

Vejen fra Aproz til Nendaz er den samme, hvis man skulle cykle op til Cleuson dæmningen, men her cykler du igennem Nendaz og fortsætter op forbi La Tzoumaz til toppen i 2173 meter over havet. Det sidste stykke er på hård grus og er intet problem på en normal racercykel.

Herfra kan du cykle ned til den mondæne skisportsby Verbier og lave en længere tur på 150 km, hvor du til slut ender i Nendaz igen. Stigningen har 7,7% i gennemsnit, og det er uden store variationer. Der kommer relativt få biler, hvorfor det er endnu en af de ture, hvor du kan nyde naturen og lyden af velsmurt kæde uden for meget trafik. 

4. Col du Lein 

Fra dalen under Nendaz har du endnu en perle af en stigning, Col du Lein fra Saxon siden (den kan cykles fra to sider). De 1200 højdemeter er fordelt over 14 kilometer. Turen fra Saxon til toppen tager dig op gennem smukke landskaber med en fantastisk udsigt.

Stigningen er relativt ukendt, og det er en skam. Heldigvis gør det også, at den er mindre trafikkeret. Samtidig er en del af vejen hård grus, men det er intet problem for en normal landevejscykel, der findes mange asfalterede veje i værre stand, så det er ikke kun en stigning for dem med hang til gravel. Der har Schweiz meget andet at byde på.

Stigningen er delt op i tre sektioner. De første fire kilometer ligger på omkring 8,5% efterfulgt af stride kilometer, hvor stigningsprocenten ikke er under 10% – det er noget, der kan trække tænder ud. Fra 8-12 kilometer er det igen 9%, hvorefter stigningen flader ud.

Der er mange træer og sætere med græssende dyr, og idylliske klokker kan høres fra dyrene. Ønsker du en længere tur, kan du tage bagvejen ned og cykle Col du Planches, 8 km 8%. Alternativt kan du cykle Col de la Criox de Ceur fra Verbier-siden, den er noget mere udfordrende end vejen fra Nendaz, hvor de sidste seks kilometer har over 10%. 

[FAKTABOKS4]

5. Crans Montana 

Ønsker du at træde i pedalerne, hvor professionelle også har kørt, skal du forbi Crans-Montana. Stigningen er i sig selv ikke hård, men den er lang og på lækker asfalt, hvor nedkørslen i sig selv er en del af oplevelsen.

Der er flere veje op til Crans-Montana og af varierende stejlhed. Hvis du udfordrer stigningen fra Sion, er der 20 kilometer med 5% i gennemsnit. Dette kan gøres på omkring en time alt efter formen.

Vejen bugter sig op ad den brede vej, som normalt fragter skiturister op til området om vinteren. En stor del af vejen er det med vinmarker langs vejen, men du når ikke at se dem, for denne stigning er hurtig, hvis du træder til. Den indbyder til stor klinge og tons og er ikke så scenisk som de andre, vi har skrevet om. Nyd en god frokost på en af de mange restauranter i området.  

[FAKTABOKS5]