15.01.2020
Test Test

Danmark på to hjul i Vejle: Mountainbike

Der er ikke mange, som er klar over det, men Vejle tilbyder et fedt udvalg af spor og bikepark og favner bredt indenfor mountainbikesporten. Her kan du både køre blå flowspor med masser af fart eller udfordre dig selv og forbedre din teknik i den 550 meter lange bikepark, Himmelpinden.

Vejle er bare skøn. Cykelmagasinet & MountainbikeSport dækker områderne, og hvad de har at byde på, i vores sektion Danmark på 2 hjul, hvor du kan finde inspiration til fede oplevelser på din cykel i Danmark. Vi guider dig med alt fra spor til hoteller, mad og aktiviteter uden cykel.

Fredag:
Det er eftermiddag, og weekenden kalder. Det samme gør Himmelpinden Bikepark beliggende i 69 meters højde. Parken blev åbnet i 2018 og er bygget af lokale mountainbike-entusiaster. Himmelpinden er kun 550 meter lang og kan betegnes som et teknikområde. Sporbyggerne har brugt over 330 tons materiale til at lave et udfordrende spor, som snor sig gennem træerne på et lille område. Her finder du bl.a. store rockgardens, hop, gaps, drops, byggede træelementer og store berms. Der er tale om et svært spor, der primært kan bruges som teknikområde og til at forfine sine færdigheder. Er du til hop og gaps, vil du føle dig helt hjemme på Himmelpinden, og du kan sagtens få mange timer til at gå med at køre elementerne igen og igen. For den øvede vil Himmelpinden kunne hjælpe dig til at blive bedre til tekniske elementer, og du kan træne i et trygt miljø. Der er opsat pavilloner, og der er plads til at parkere sin cykel, så man kan hygge med vennerne. Det er let at arbejde med video-korrektion og gøre turen social på det afgrænsede område.

Da vi besøgte stedet, regnede det, og vi vil ikke anbefale at besøge stedet i regnvejr, da bl.a. rockgardens og træelementerne var glatte og farlige at køre på. Vi anbefaler, at medmindre du er meget erfaren, er et besøg i tørvejr optimalt, så du ikke bliver skuffet og får optimale forhold til at forbedre din teknik.

Adresse: Vardevej 200, 7100 Vejle

Efter at have brugt nogle timer på at forbedre teknikken i den fantastiske bikepark, går turen ind til Cabinn Vejle, som er en del af Bed + Bike ordningen. Hotellet er perfekt placeret centralt i Vejle med en smuk udsigt over fjorden og Ådalen. Bed + Bike er beskrevet i den praktiske sektion.

Når det er tid til middag, går turen til Madindustrien. I de hyggelige lokaler bliver man forkælet af god mad til rimelige penge, og der er fokus på sæsonens lokale råvarer. Aftenen kan sluttes af på MI Bar, som ligger i forlængelse af restauranten.

Lørdag
Efter en god morgenmad på hotellet går turen til Nørreskoven, som ligger 10 minutter fra centrum. Det er ideelt at tage en lille omvej til Nørreskoven langs havnen, hvor i bliver belønnet med imponerende arkitektur som Bølgen og Fjordenhus, samt den smukke udsigt over Vejlefjord. Nørreskoven er endnu et bynært spor, som ligger ved siden af idrætshøjskolen midt inde i byen. Sporet er primært bygget med naturmaterialer og består af en blå og rød sløjfe. Hvis du tager begge sløjfer, får du en tur på cirka 7,2 km og med 187 højdemeter.

Sporet er mere old school og består af skovbund og en del rødder. Her er der tale om et mere teknisk krævende spor i forhold til Sønderskoven. Den blå sløjfe er på cirka 2 km, og her bliver du kørt rundt på flowsektioner og stejle nedkørsler uden rødder. Den blå sløjfe er ikke særlig udfordrende, men der er nogle stejle opkørsler, og du får helt sikkert pulsen op på max.

Den røde sløjfe er helt klart udfordrende, og den øvede rytter vil blive udfordret på teknik og kondition. Sløjfen fører dig rundt på stejle bakkeskråninger, og opkørslerne er hårde, men ikke så lange. Nogle af opkørslerne er med snævre switchbacks, hvor man skal have balancen i orden, når man skal rundt i de snævre sving. Nedkørslerne er korte, men teknisk svære. De fleste af dem består af nogle få byggede elementer og så ellers masser af rødder og stejle passager. Her skal man holde tungen lige i munden og give sig 100 % hen til sit linjevalg.

Hvis man har kørt på flowsporet i Sønderskoven, er det forfriskende at køre på den dejlige skovbund og blive udfordret på teknikken. Gennemsnitsfarten er ikke så høj, men man skal arbejde for at komme igennem sporet, og motivationen er høj, når man klarer de svære nedkørsler.

Adresse: Ørnbjergvej, 7100 Vejle

Selvom man er svedig og udmattet oven på nogle sjove og udfordrende timer i sporet, kan man med fordel stoppe ved Gorilla Park for at få et ekstra kick. Parken har 7 klatrebaner, som passer til alle temperamenter. Læs mere her

Efter at have kørt Nørreskovens spor tynde og klatret i trækronerne, kan det anbefales at tage en tur til Vejle Streetfood for at indtage frokosten fra en af de mange boder.

Slut dagen af på MeMu Bistro og Bar, som er lillebror til Michelin restauranten MeMu. Her bliver man forkælet med skøn bistromad af bedste kvalitet og et imponerende udvalg af vin.

Søndag
Weekenden har desværre sin ende. Heldigvis har Vejle spor nok, og den sidste dag skal bruges i Sønderskoven. Sporet i Sønderskoven blev færdiggjort i 2018 og byder på cirka 7,5 km spor og 140 højdemeter per omgang. Sporet ligger i byen og er nemt at komme til, da der er parkeringspladser lige ved siden af skoven. 

Sporet er bygget som et blåt flowspor, og underlaget er grus og granit. Det betyder, at sporet kan holde til meget slid og vil egne sig godt til at køre på om vinteren. De 140 højdemeter er jævnt fordelt på hele sporet, og man får flere gange pulsen op på de små, men hårde stigninger. Sporbyggerne har lavet et godt stykke arbejde, og man føler hele tiden, at man kører lidt op og så ned igen. Der er ikke nogen lange, dræbende stigninger, og man bliver hele tiden belønnet. Sporet har ikke nogen kedelige transportstykker, og man bliver underholdt hele vejen rundt. Der er tale om et flowspor, og derfor er det ikke teknisk udfordrende, men du skal alligevel koncentrere dig om at vælge de rigtige linjer og holde farten rundt i berms og på nedkørslerne. Nedkørslernes længde varierer gennem sporet, men nogle af dem er ret lange og underholdende. Vi kunne se, at der var igangværende sporbyggeri på nogle røde linjer og et teknikområde. Det hele vidner om et spor i udvikling og med meget potentiale. Hvis man tager 2-3 runder på sporet, vil man helt sikkert kunne mærke det i benene.

Har du familien på slæb, ligger parkeringspladsen lige ved siden af en sportshal og 100 meter fra sporet kan du finde en stor naturlegeplads. Det er perfekt til at holde resten af familien beskæftiget, imens du hygger dig på sporet.

Adresse: Søndermarksvej 119, 7100 Vejle

Inden turen går hjemad, kan du nyde frokost på havnen i Vejle på Restaurant Remouladen. Her kommer der ugentligt bil fra Frankrig med de bedste og mest friske råvarer. Restauranten byder i dagstimerne på smørrebrød med et twist, og om aftenen bydes der på gourmetmad med et internationalt snit. Uanset hvad er de ikke tilfredse på Restaurant Remouladen, før du er meget tilfreds. Weekenden er slut, men der er flere ting at se i Vejle og omegn, og alt kan tilpasses, om man er en flok venner eller om man er sammen med familien.

Praktisk:
Vejle har virkelig gjort noget for, at det cyklende folk skal have gode oplevelser.
Man har Bike Friends Vejle, som er en række virksomheder, der altid er behjælpelig med pumpe, lappegrej og vand. Læs mere her

Når du skal finde overnatning, kan du med fordel vælge en af Bed + Bike partnerne. De er garant for, at du kan stille din cykel i et aflåst rum eller have den med på værelset, få pumpet cyklen og låne værktøj til eventuelle reparationer. På vores visit i Vejle boede vi på Cabinn. Det budgetvenlige hotel ligger perfekt i centrum af Vejle i kort afstand til alle spor og gode restauranter. Udsigten er eminent fra de højt beliggende værelser. Du kan læse mere her.

Vejle er også kommet med på det gastronomiske Danmarkskort med Restaurant MeMu, som har en Michelin stjerne, og deres Bistro er også god. Der er også mere budgetvenlige alternativer i den smukke by ved fjorden. Der er noget for alle, og man bliver ikke skuffet. Vejle inviterer mountainbikere med alle budgetter, med eller uden familie, til en skøn oplevelse i den grønne by ved fjorden. 

Om du er til Wellness på Kellerspark eller Munkebjerg, Camping eller hoteller med udsigt som Cabinn, er her noget for alle. De utallige restauranter har noget, som kan stille alle ganer tilfredse. Det samme gælder en række andre seværdigheder, som tæller fra Whiskey destilleriet Fary Lochan, Ådalene, Jelling’s UNESCO verdensarv, samt de maritime oplevelser på fjorden.

Vejle byder på mountainbiking for alle i alle aldre, og der er noget for enhver smag. Hvis du endnu ikke har været der, er det besøget værd. Vi kommer helt sikkert tilbage.

Overnatning kan findes her