15.03.2019
Andreas Breum

Danske banestjerner starter landevejssæsonen i Holland

Det danske banelandshold har haft en forrygende sæson, hvor medaljerne er væltet ind i både herre- og dameklassen. 

De danske kvinder, Amalie Dideriksen, Julie Leht og Trine Schmidt, har særligt gjort sig bemærket i parløb, hvor de har været sæsonens nok bedste nation, og det er således blevet til flere Worldcup-sejre, en bronzemedalje ved VM og et europamesterskab i disciplinen.

Fredag tager de tre danske landsholdsryttere hul på deres landevejssæson, når de stiller til start i det hollandske endagsløb Drentse Acht van Westerveld, og allerede søndag skal de i aktion igen, når anden afdeling af kvindernes Worldtour, Ronde van Drenthe, løbet af stablen.

[REL1]

Begge løb køres i samme område og byder på flere af de samme udfordringer undervejs. Drentse Acht van Westerveld er således på mange måder et optaktsløb til søndagens Worldtour-løb, der i 2017 blev vundet af Dideriksen.

Ronde van Drenthe har flere gange vist sig at være et af Worldtourens mest uforudsigelige og kaotiske løb, der med en blanding af brosten, stejle stigninger og et fladt opløb, både kan ende i en massespurt eller udvikle sig til en rigtig mundfuld for feltets hårdføre klassikerryttere.

Ruteprofilen til det hollandske endagsløb, der er blevet kørt siden 2007, er hovesagligt fladt, men det til trods er der masser af muligheder for at sprænge løbet til atomer.

Løbets hovedatraktion er den menneskeskabte VAMberg-stigning, der skal forceres tre gange, og selvom stigningen er ganske kort – blot 750 meter – hælder den forholdsvis smalle vej undervejs med op til 20%. Derudover byder løbet også på flere flade pavéer, og da vejrudsigten lover regn og forholdsvis kraftig vind, kan det meget vel udvikle sig til et vaskeægte klassikerløb.

[IMG2]

Dideriksen er en del af et stærkt Boels-Dolmans, der har løbets seneste fire ryttere i truppen, og selvom den danske eks-verdensmester har vundet løbet før, betyder vinterens banefokus nok, at hun endnu ikke helt har holdbarheden til at køre med om sejren, hvis løbet bliver kørt hårdt.

[REL7]

Leth kører sit første løb for sit nye hold, Bigla Team, der stiller med et forholdsvis uerfarent hold uden de danske kaptajner, Cecilie Uttrup Ludwig og Emma Norsgaard Jørgensen. Holdet må derfor forventes at skulle i offensiven, og ender løbet i en spurt, er enten Leth eller den italienske nyerhvervelse Maria Vittoria Sperotto nok deres bedste kort.

Ronde van Drenthe bliver ligeledes årets første landevejsløb for Trine Schmidt, der slutter sig til et aldeles formstærkt VIRTU Cycling Women, der på papiret har én af løbets helt store favoritter i form af Europamesteren Marta Bastianelli, der vandt Omloop van het Hageland, blev nummer to i Omloop Het Nieuwsblad og kørte sig til en fornem fjerdeplads i Strade Bianche, én placering foran Cecilie Uttrup.

Ronde van Drenthe blev sidste år vundet af Amy Pieters (Boels-Dolmans), der ligesom danskerne kommer direkte fra VM i banecykling, hvor hun vandt guld i parløb med Kirsten Wild. Pieters er dog ikke eneste kort på Boels-Dolmans, der også stiller med Dideriksen, Chantal Blaak og Jolien D'Hoore, der vandt i henholdsvis 2017, 2016 og 2015, mens også formstærke Jip van den Bos og den luxembourgske allrounder Christine Majerus er til start.

Ender løbet i en massespurt, er det – udover D'Hoore, Dideriksen og Pieters – værd at holde øje med Chloe Hosking (Alé-Cippolini), Marta Bastianelli, Lotta Lepistö og Letizia Paternoster (begge Trek-Segafredo), Elisa Balsamo (Valcar-Cylance), Kirsten Wild og Lisa Brennauer (begge WNT-Rotor), Alexis Ryan og Alice Barnes (Canyon//SRAM), Susanne Andersen (Sunweb), Roxane Fournier (Movistar), Lorena Wiebes (Parkhotel Valkenburg) samt Lotte Kopecky og Thị Thật Nguyễn (Lotto-Soudal).

Udvikler løbet sig til et hollænderløb af den mest udfordrende slags, skal man – udover det samlede Boels-Dolmans – tilmed holde øje med Marianne Vos (CCC-Liv), Lucinda Brand og Floortje Mackaij (begge Sunweb), Gracie Elvin (Mitchelton-Scott), Ellen van Dijk (Trek-Segafredo) og Malgorzata Jasinska (Movistar), samt flere af de hurtige folk, der også er holdbare.

Cykelmagasinets favorit:

Marta Bastianelli 

Cykelmagasinets joker:

Jip van den Bos