04.05.2017
https://velomore.dk/wp-content/uploads/2022/01/Velomore-logo_rund.png Velomore

Fem knolde i Sorø Classic

Fem stigninger inden for bare otte kilometer.

Det er, hvad du udsætter sig selv for, hvis du vover dig til den lille midtsjællandske by Lynge Eskilstrup og drejer ind langs Tystrup Sø. Bakkerne er kendte og frygtede blandt de lokale motionister. Men med cykelløbet Sorø Classic får endnu flere cykelglade danskere mulighed for at smage på de mange lumske højdemeter.

En del vil blive overrasket over, hvor kuperet der faktisk kan være i denne ende af landet. Den intense bakkekørsel starter ved den yndige Kongskilde Friluftsgård. Den sydgående vej ind i Lynge Eskildstrup er i sin helhed 1 kilometer lang, men du slipper med halvdelen, for inden toppen skal du dreje til venstre ned ad Tystrupvej. Her forledes man til at tro, at man kan give den fuld gas, mens man tordner forbi skoven på venstre hånd og de kuperede marker på højre.

Men pludselig dukker en lille genstridig knold op, der opleves som en sump med kviksand. Der er kun få højdemeter i den, men asfalten er underligt stejl, og hvis man kører i en gruppe og er uopmærksom, kan man miste vigtige meter her. Videre går det over småpuklet asfalt, indtil man passerer et skilt, der advarer om skarpe sving. Ud for en gård på højre hånd slår vejen et slag mod venstre, og samtidig stiger terrænet voldsomt.

13% når den maksimale stigningsprocent op på, hvilket gør dette stykke til det stejleste i området. Også denne stigning kommer nærmest ud af det blå, så det gælder om at have styr på gearingen. De fleste motionister på træningstur vil nok fortsætte lige ud mod Tystrup herfra. Men det vil være at snyde sig selv for en snes højdemeter. Stigningen fører nemlig videre ad Dyndmosevej til højre. Godt nok knap så stejlt, men de fleste har fået ødelagt rytmen af de 13% i bunden, så strækningen op til Langebjergvej, hvor man drejer til venstre, er en sej omgang. I alt 830 meter med en gennemsnitlig stigning på 4,2%.

Så går det en smule lige ud, før vi drejer ned til landsbyen Tystrup. Nyd den smukt beliggende kirke og det flotte panoramaview ud over Tystrup Sø. Tystrup Sø er faktisk en del af Susåen, Sjællands længste å, og søen skal ses som en del af en enorm flod med smeltevand, der gennemløb og udgravede området mod slutningen af den sidste istid. Næste lille by på programmet hedder Vinstrup. Bebyggelsen ligger højt hævet over søen.

Med andre ord: Du skal opad igen. Stigningen op mod Vinstrup er ikonisk – i hvert fald hvis man bor i det midt- eller sydsjællandske. Og selvom den hverken er umådeligt lang eller umådeligt stejl (den makser på 8%), så har den “det”, der gør en stigning god. Inklusive en god udsigt – hvis altså nogen skulle have overskud til at kigge sig bagud under opkørslen. Det mest lumske ved den 500 meter lange Vinstrupbakke er, at man altid tror, den stopper, idet man kører ind i landsbyen. Men den bliver ved et stykke endnu, og det kan blive din undergang, hvis du har skudt for meget krudt af på den første del af stigningen. Vinstrupbakken er bakkespurt i Sorø Classic. Det bliver interessant at se, om de lokalkendte deltagere vil have en særlig fordel her.

Du fortsætter forbi Hørhaven, hvor der er lidt “falsk fladt”. Og så går det ellers nedad. En fin, hurtig nedkørsel med tre etaper, hvor man bl.a. passerer et yndet udkigssted for havørneinteresserede. Måske får du endda selv fornemmelsen af at have vinger, – men, ak, du kommer hurtigt ned på jorden igen, når du drøner forbi et tidligere møllested i bunden af nedkørslen. Ganske vist er det ikke den slemmeste stigning ved Tystrup Sø, der venter nu (560 meter, 3,8% i snit), men jeg oplever den altid som hårdere, end den ser ud på papiret. Til dels fordi den er delt op i to med et fladt stykke i midten. Men også fordi vejen stiger inde i et sving. Sving kombineret med stigningsprocenter har det med at suge lidt ekstra fart og kraft ud, synes jeg. På dette tidspunkt har du tilbagelagt 8 kilometer og fået ca. 120 højdemeter inden for vesten.

Hvis du fortsætter i en sløjfe øst om Tystrup Sø, vil du på et tidspunkt rende ind i en af Sjællands allerstørste stigninger, nemlig Næsby Bro-stigningen, der har 50 sammenhængende højdemeter. I Sorø Classic skal du derimod dreje mod vest og køre nogle kilometer i åbent landskab, hvor vinden nok er en større modstander end terrænet.

Der venter flere knolde senere hen, men serien med de fem bakker ved Tystrup Sø overgås intet andet sted på ruten – eller i denne del af Danmark i det hele taget. Samlet er der ca. 700 højdemeter på den 106 kilometer lange rute i Sorø Classic. Deraf ligger en tredjedel på skråningerne ved Tystrup Sø. Ruten er lagt på en rundstrækning, så man får lov at møde Tystrup-bakkerne to gange. 

MARCELLO BERGAMO BIKE CHALLENGE 2017
Brejning Bakkeløb, 9. april – UDSOLGT
Sorø Classic, 7. maj – Tilmelding åben
Rundt om Rold, 20. august – Tilmelding åben
Mols Bjerge Grand Prix, 24. september – Tilmelding åben
Brejning Bakkeløb, 8. april 2018 – Tilmelding åben