11.02.2017
Nikolaj Friis Merrild

Giro-præsident siger stop: Det er umuligt

Da løbsarrangørerne af årets Giro d'Italia, RCS Sport, tidligere på året annoncerede, hvilke hold fra den pro-kontinentale række, der vil blive inviteret med på et 'Wild Card', har der nok været en del panderynker i det internationale cykelmiljø.

Gazprom fra Rusland, CCC fra Polen samt Bardiani-CSF og Wilier-Selle Italia fra Italien var navnene på fire hold, der eksklusivt har fået lov til at tage i det tre uger lange etapeløb til maj.

Dette vil altså sige, at Nippo-Vini Fantini, der blandt andet tæller den tidligere Giro d'Italia-vinder Damiano Cunego, og Androni Giocattoli er blevet fravalgt. Og de to italienske cykelhold har da heller ikke lagt skjul på, at dette både er kommet som en overraskelse og en stor skuffelse for holdet og dets ryttere.

I torsdags fremlagde Nippo-Vini Fantini så i en pressemeddelse til UCI et forslag, der skal udvide feltet fra 198 til 210. Dette skal foregå ved, at de andre wild card-hold reducere deres mandskaber fra 9 til 8 ryttere, så der herved er plads til 16 ryttere – to hold á 8 ryttere -, altså Nippo-Vini Fantini og Androni Giocattoli.

Tidligere har manageren for Androni Giocattoli, Gianno Savio, foreslået såkaldte 'mixed teams' under Giro'en, altså et hold, hvor man blandede rytterne fra de to afviste hold.

[CITAT]

Men nu skal nok være nok. Præsidenten for RCS Sport, Renato Di Rocco, har nu udtalt og slået fast, at beslutningen fra RCS Sport står ved magt:

"Vi har undersøgt alle tænkelige muligheder, inklusiv idéen om at blande holdene eller lave et nationalt hold. Begge disse forslag er blevet stemt ned, da de strider imod reglerne for et World Tour løb. RCS Sport har ikke intentioner om at ændre deres beslutning, på trods af politiske interventioner i Italien."

En del af kritikken har gået på, at afvisningen af de to italienske hold hæmmer udviklingen af italiensk cykelsport, da 2017 falder sammen med den første sæson i lang tid, hvor Italien ikke er repræsenteret med et cykelhold på World Tour niveau. Men også dette er Di Rocco ude og kommentere på:

"Jeg vil gerne minde folk om, at Italien stadig har en kæmpe indflydelse på cykelsporten – også på World Tour niveau. Der er 62 italienske ryttere i World Tour feltet, og dette med en gennemsnitsalder lavere end nogen anden nation."

"Alle er frie til at sige hvad de ville, men sandheden er bare, at RCS Sport har valgt fire hold, der skulle have Wild Card til Giro d'Italia, og vi har ingen planer om at ændre vores mening om dette", fastslår Di Rocco.