17.07.2020
Test Test

Gravel explore på Samsø

Jeg satte mig for at udforske mulighederne for en god gravel oplevelse på Samsø, og med udgangspunkt i det midtjyske, satte jeg kursen mod Hou og nåede lige akkurat en simpel frokost udenfor den lokale Super Brugs i Hou, bestående af et studenterbrød og en Cocio kakaomælk, inden jeg kunne stige ombord på det gode skib Prinsesse Isabella, som sejlede mig til Sælvig på Samsø.

Den sydlige del 

Generelt er der rigtig mange gravelmuligheder på Samsø, særligt i den sydlige og nordlige del af øen. Jeg startede med at køre til den sydvestlige del, hvor der findes gravelveje og stier både langs kysten og lidt længere inde på øen. 

På den sydlige del er Vesborg Fyr og Brattingsborg-skovene et besøg værd. Her finder du gode skovveje, hvor du kan få godt fart på cyklen. Her er der adgang til skovens stier fra kl. 6.00 til solnedgang. Bevæger du dig op ad den sydøstlige del mod Balle, kan du køre helt ud mod kysten det meste af vejen, hvis du ikke har noget imod at få lidt sand i dækket og på kæden undervejs.

[IMG2]

Mod Nordby

På vejen mod nord, på øens midterste del, er mulighederne for at finde gode gravelveje begrænset, men når du kommer op til Nordby hede og Maarup skov åbner mulighederne sig igen. Fra Maarup skov kan du køre på grus gennem sommerhusområderne og op til nordøst for Nordby. Herefter skal du et par kilometer på asfalt, inden Samsøs gravel-perle dukker op i det fjerne.

På toppen af Samsø

Er du ikke bange for at køre i lidt løst sand, hvor du måske skal trække cyklen nogle få meter ind imellem, så kan du følge den østlige kyststrækning de sidste tre kilometer op mod øens nordligste punkt, Issehoved. Issehoved kan på den måde minde lidt om Grenen ved Skagen, fordi pynten også skifter form og retning afhængig af vind og strøm.

Har du badetøjet med er Issehoved et godt sted at afkøle en svedig cykelkrop på en af de varme sommerdage.

Samsøs gravel-perle

Er du på udkik efter noget helt specielt, så finder du Samsøs gravel-perle i Nordby bakker. Her består terrænet af en ca. 6 kilometer lang strækning fra Issehoved i nord til Asmindør Hage i syd med op til 65 meter høje bakker gennemskåret af dale, som på Samsø kaldes for skår.

Her finder du stier, der bugter sig rundt om, og over bakkerne, hvor får, geder og kvæg afgræsser området. Her er rigt med muligheder for at få pulsen op, hvis du angriber bakkerne. 

Tilbage mod færgelejet i Sælvig

Mårup Havn markerede afslutningen på mere gravel for mig. Jeg tænker, at du skal have en fatbike for at følge den meget sandede kyststi fra Mårup Havn og tilbage i retning mod Sælvig.

Samlet set blev det til ca. 100 kilometer rundt. Samsø rundt kan klares på én dag, hvis du holder godt gang i cyklen og ikke fristes for meget af øens forskellige spisesteder, inden den sidste færge sejler tilbage mod fastlandet.

Glemte jeg at nævne, at der også er færgeforbindelse til Samsø fra Kalundborg. Så jer, der bor på Sjælland, kan nemt komme til Samsø.

[SPLIT] [IMG4] [SPLIT]

Overnatning

Du kan også vælge at tage det lidt mere med ro og tage dig tid til at nyde øens seværdigheder og tage en overnatning. Her kan en af øens campingpladser benyttes. Vælger du at overnatte i naturen skal du være opmærksom på, at der ikke er fri teltning på Samsø. Naturstyrelsen har dog én primitiv teltplads ved Vestballegård, hvor der er fri overnatning.

Du kan finde flere overnatningsmuligheder ved at bruge de to danske apps ”brugminbaghave” og ”Shelter”, hvor du kan finde alternative overnatningsmuligheder.

Konklusion

Samlet set er Samsø bestemt et besøg værd. Leder du efter lange og sammenhængende grus-, mark- eller skovveje er Samsø nok ikke det bedste valg, men charmen ved at køre rundt i et ”ø-terræn” giver dig bestemt en unik gravel oplevelse som du vil kunne mindes med glæde.