Johan Bruyneel anerkender UCIs eksistens
Påstandene fyger frem og tilbage med AIGCP-klikens spin henimod UCI som de onde, der styrer for hårdt, mens en håndfuld uofficielle talsmænd som Johan Bruyneel siger, at de vil forbedre cykelsporten. Dog anerkender den amerikansk dominerede AIGCP-klike UCIs eksistens, hvilket er et godt udgangspunkt for en forhandling.
– Hvad der end sker – en privat liga, et system som Formel 1 eller noget andet, vil cykelsporten ikke kunne eksistere uden UCI. Der antager jeg, at UCI stadig er ansvarligt for reglementet og de professionelle holds formaliteter, siger Johan Bruyneel til Het Laatste Nieuws.
Men holdene kan åbenbart ikke lide, at UCI bestemmer for meget, for de er parate til at boykotte Pat McQuaid.
– Men hvis et vist antal hold sætter sig sammen, er det allerede nu et problem for UCI. Så er der møder og trusler. Vi er rent faktisk ligeglade med McQuaids trusler. Hvis han fortsætter den samme kurs, er vi ude eller finder på noget andet, siger Johan Bruyneel.
Men ’oprørerne’ har så også selv truet blandt andet ved at ville boykotte Tour of Beijing etapeløbet, som UCI er meget involveret i. Hvilket er nemt forståeligt, idet Kina som verdens andenstørste økonomi er et godt sted at blive eksponeret for flertallet af ProTeam holdenes sponsorer.
For holdene blev nemlig ikke spurgt om, hvorvidt de havde lyst til at køre cykelløb i Kina på trods af, at de færreste sponsorer har en god grund til at protestere over det. Og det har aldrig været en hemmelighed siden Hein Verbrüggens tid som UCI præsident, at cykelsporten skulle globaliseres.
– Vi vil have, at der sker noget; problemet skal løses på en god måde. 24 hold fra UCI World Tour og professionelle kontinentalhold har alle besluttet at boykotte Tour of Beijing. Man kan protestere til Mallorca Challenge eller Het Nieuwsblad, men i de løb rammer man ikke UCI. I Beijing er UCI initiativtagere. Vi er klar over cykelsportens globalisering, og Kina er et stort marked. Men beslutningen om at arrangere et løb i oktober måned blev taget uden os. Det er kun endnu et eksempel på, hvordan UCI handler uden om os. Vi er ikke nikkedukker; vi vil respekteres, tordner Johan Bruyneel.
Oktober måned er da heller verdens mest inspirerende tidspunkt at motivere ryttere til at køre løb i for slet ikke at tænke på øvrig logistik. Set fra UCIs synsvinkel var det måske det eneste tidspunkt på året, hvor der ikke var UCI World Tour løb andre steder, så var et andet løb ofret, kunne det muligvis også kritiseres.
Det interessante er også, at hverken RCS Sports løb som Giro og Lombardiet Rundt, Unipublics Vuelta og slet ikke ASOs løbsportefølje ser ud til at være mål for holdenes protestaktioner. Det kan indikere, at de såkaldte ’11 hold’ ikke også vil lægge sig ud med de store løbsarrangører.
Dem kan de få brug for at gå i alliance med på et senere tidspunkt. Væsentligt er det, at ingen løbsarrangører offentligt har blandet sig i konflikten. Kun RCS Sports Angelo Zomegnan har udtalt, at de indtil videre gør, som de skal ifølge UCI – efter mange uformelle kaffemøder vel at mærke.