27.02.2018
Andreas Breum

Kommissær: Omdiskuteret UCI-regel er umulig at håndhæve i Belgien

UCIs regelsæt er meget klart, når det kommer til brugen af veje og stier, der ikke er en direkte del af ruten: Brugen af fortove, stier og cykelstier, der ikke er en del af ruten, har siden 2013 kunne straffes med en bøde på 200 schweizerfranc og/ eller diskvalifikation fra løbet. 

Men har man fulgt med i en hvilken som helst brostensklassiker, vil man vide, at denne regel ikke har gjort meget for at holde rytterne på de ujævne brosten.

I Kuurne-Brussels-Kuurne er det nærmest blevet fast tradition, at rytterne undgår brostenssektionen Varent ved at køre på grusstien i siden af vejen, og det var endnu engang tilfældet ved søndagens løb, hvor både udbruddet og størstedelen af feltet fravalgte brostenene.

[REL1]

Reglen blev introduceret for at forhindre ryttere i at opnå en unfair fordel overfor deres konkurrenter og for at mindske risikoen for sammenstød med tilskuere. Men reglen har også forårsaget stor frustration hos UCI kommissærer, der ikke mener, at reglen kan håndhæves i klassikerne:

– Min personlige holdning er, at disse UCI regler er umulige at håndhæve i Belgien. Hvad skal vi gøre? Diskvalificere alle rytterne? Det er umuligt uden en videodommer, og selv med sådan en dommer, ville jeg ikke se alle. Der var to styrt de lokale rundstrækninger, fordi nogle ryttere ville tage en genvej. Jeg har sagt til arrangørerne, at de bør forhindre det i fremtiden, siger kommissæreren Jacky Botton til Het Nieuwsblad.

I Paris-Roubaix har arrangørerne forhindret rytterne i at benytte grusstien i siden af den berygtede brostenssektion i Arenbergskoven ved at opsætte barriere.