16.10.2021
https://velomore.dk/wp-content/uploads/2022/01/Velomore-logo_rund.png Kristian Arnth

Velomore tester Scott Centric Plus

Ventilation er det nye aerodynamik. Måske ikke fuldstændig, men i hvert fald ser vi flere og flere producenter, som udvikler aerodynamiske hjelme uden at gå på kompromis med ventilationen, som det tidligere var tilfældet.

En af de producenter er Scott, der satte sig for at udvikle en tophjelm til de bedste ryttere på både landevejen og mountainbike. Scott brugte sin viden om aerodynamik og har i Centric Plus skabt en af de hurtigste og bedst ventilerede hjelme på markedet, så du kan holde hovedet koldt, selv når det går rigtig stærkt.

Teknologi

Det er tydeligt at se, at der ikke er tale om nogen dedikeret aerohjelm, for Centric Plus har intet mindre end 18 ventilationshuller fordelt rundt omkring på hjelmen. Ventilationen har været et stort fokus, og Scott har haft fokus på både de udvendige og de indvendige ventilationskanaler.

Således er hullerne strategisk placerede, så de er forbundne med hjelmens indvendige kanaler, der guiden luften effektivt hen over hovedet. Det sikrer optimal nedkøling af hovedet.

Selvom ambitionen med Centric Plus var at tage ventilationen til nye højder, er Scott ikke gået på kompromis med sikkerheden. Hjelmen har derfor stadig den integrerede MIPS-skal, der beskytter mod skrå stødpåvirkninger og minimerer risikoen for hovedskader.

MIPS-skallen har ofte en negativ effekt på ventilationen, men Scott har udviklet en unik konstruktion, hvor skallen fylder væsentlig mindre end normalt, hvilket forbedrer åndbarheden mærkbart.

Ifølge Scott er ventilationen forbedret med 16 procent sammenlignet med et standard MIPS-design. Ja, angiveligt får du faktisk bedre nedkøling af hovedet med en Centric Plus-hjelm, end hvis du kørte helt uden hjelm. Det er imponerende.

Scott oplyser ingen tal for hjelmens aerodynamiske præstation, men den låner dele af designet fra aerohjelmen Cadence Plus, så vi formoder, at den er på niveau med lignende konkurrenter. I hvert fald sidder den ret lavt på hovedet og har en smal profil, hvilket bør opveje de mange ventilationshuller.

Vægten er meget imponerende. Den er angivet til blot 220 gram i en størrelse medium, hvilket er opnået ved at smelte den ydre skal sammen med hjelmens stødabsorberende skum-materiale. Denne lette konstruktion bidrager også til den lette følelse på hovedet og generel komfort.

[SPLIT][IMG3][IMG4][SPLIT]

Pasform

Centric Plus har Scotts HALO Fit System. Det tillader brugeren at indstille bespændingssystemet i nakken i flere forskellige højder, og den rette spænding findes nemt ved hjælp af det lille drejehjul.

Drejehjulet er superlet at finde og justere, selv med handsker, og klikkene er meget kontante. Den spænder godt rundt om en stor del af hovedet, og ifølge Scott tilpasser systemet sig din hovedform.

Pasform er utrolig individuelt, men på mit hoved sad hjelmen helt perfekt. Min oplevelse er, at den har en mere rund udformning end nogle hjelme og kommer langt ned over hovedet. Det fordeler trykket og berøringen mellem hovedbund og hjelm over et større område og giver en rigtig god komfort.

Puderne er smalle og lange og bidrager til den meget lette følelse på hovedet, uden at man dog savner mere komfort. Hjelmen spændes med et helt traditionelt plastik-spænde under hagen.

Stropperne er også superlette, men det er dejligt at se, at Scott ikke er gået på kompromis med komforten og har valgt gode, solide samlinger under ørerne. De holder stropperne tæt på hovedet og guider dem sikkert uden om øreflipperne. Til gengæld kan de ikke justeres.

Et andet plus er, at hjelmen er ganske brillevenlig, både når du har brillerne på, eller vil placere dem i ventilationshullerne forrest.

Facit

Scott Centric Plus er en tophjelm i et klogt design, der kombinerer ventilation, lav vægt og aerodynamik.

Du kan ligefrem mærke, hvordan ventilationskanalerne guider luften hen over hovedet på dig og særligt i høj fart. Derudover er vægten helt i bund, og komforten blandt det bedste, vi har testet.

Læg dertil, at hjelmen har MIPS og en generel følelse af høj kvalitet, og at den sælges til en pris, som er en anelse lavere end flere af konkurrenterne.