02.03.2019
Andreas Breum

Siggaard kørte i top-ti i titelforsvar, holdkammerat på podiet

Christina Siggaard skød for et år siden en dansk drømme-lørdag i gang, da hun overraskende satte flere af verdens bedste sprintere til vægs på opløbsstrækningen af Omloop Het Nieuwsblad og tog karrierens største sejr, og i dag skulle danskeren forsøge at forsvare den sejr.

Nicole Hanselmann (Bigla) lancerede dagens første angreb, og den tidligere schweiziske mester kom alene afsted og opbyggede knap ét minuts forspring til feltet, før en gruppe på tre ryttere slap væk fra feltet og optog jagten.

Kvinderne havde fart i cyklerne, og også mere fart på end herrerne, der kørte så langsomt foran, at Hanselmann var ved at hente dem. For at undgå kaos, blev rytterne stoppet ved en jernbaneoverskæring, så der igen kunne komme afstand mellem de to løb. Efter omkring fem minutter blev løbet genstartet, og udbryderne blev sendt afsted med deres forspring intakt.

Dagens første udfordringer nærmede sig, og feltet skruede farten i vejret, hvilket førte til, at udbruddet blev hentet med omkring firs kilometer til mål. 

En Bigla-rytter forcerede få kilometer før dagens anden brostenssektion, og da en Movistar-rytter i samme øjelblik røg i asfalten og udløste et massestyrt, fik en mindre gruppe med blandt andre Sarah Roy (Mitchelton-Scott), Jip van den Bos (Boels-Dolmans) og Chloe Hosking (Alé-Cippolini) huk til feltet.

Der blev dog aldrig rigtig enighed om at køre videre på, og feltet var dermed forholdsvis samlet, da de kørte ind Wolvenberg, hvor Ashleigh Moolman (CCC) strakte feltet ud. Den sydafrikanske mester fortsatte med at sætte tempo på den efterfølgende Kerkgate, og flere ryttere begyndte at lide under det hårde tempo.

Canyon//SRAM skruede tempoet i vejret på Molenberg, hvor tre af holdets ryttere – Hannah Barnes, Katarzyna Niewiadoma og Alexis Ryan- fik hul med blandt andre VIRTU Women's europamester, Marta Bastianelli, og Annemiek Van Vleuten (Mitchelton-Scott). Den stærke gruppe blev dog hentet af en forfølgergruppe på omkring tyve ryttere, hvor blandt andre Christian Siggaard sad.

Herefter fulgte en rækkke korte, stejle stigninger, hvor særligt Mitchelton-Scotts Grace Brown satte et hårdt tempo, men Canyon//SRAM, Trek-Segafredo og Marta Bastianelli sad godt med, da frontgruppen splittede med knap fyrre kilometer til mål. Også denne gruppe blev hentet ind igen. 

Mitchelton-Scott var virkelig i angrebshumør, og kort efter spillede også Gracie Elvin kortvarigt ud, men australieren opgav sit ærinde, da Ellen van Dijk (Trek) halede hende ind igen, hvilket dog bare førte til, at Annemiek Van Vleuten slog kontra på den næste korte stigning.

Den hollandske enkeltstartverdensmester kunne dog ikke rive sig fri af fra konkurrenterne, der ikke var sene til at gå med på hjul.Flere angreb fulgte, og med 35 kilometer til mål blev frontgruppen splittet, da Canyon//SRAM-rytterne skiftedes til at skrue tempoet. Der var dog ikke rigtig enighed i gruppen, og der kom – for en stund – samling i front.

På Tenbosse satte Lucinda Brand (Sunweb) et hårdt tempo, men farten var ikke høj nok til at forhindre et angreb fra Chantal Blaak (Boels), der trak Niewiadoma med sig. Den eksplosive polak forsøgte at slippe af med den hollandske mester med et kontraangreb, men Blaak bed tænderne sammen og holdt snor i sin polske følgesvend, og de blev hentet ind igen.

Den mange kilometer med utallige angreb og opskruet tempo havde tydeligvis sat sit præg på feltet, der kørte mere afventende i de næste kilometer. Flere af de store hold holdt sig dog helt fremme, for forude ventede løbets afgørende punkt; Muur van Geraardsbergen.

Canyon//SRAM og Boels-Dolmans førte deres kaptajner først ind på Kapelmuuren, hvor det også var lykkedes VIRTU at placere Bastianelli helt fremme, mens Siggaard faldt lidt tilbage før det stejle stykke.

Her forcerede Blaak kraftigt, og en lille gruppe fik revet sig fri fra resten af frontgruppen, mens Siggaard forsøgte at hægte sig på forfølgergruppen. Danskerens holdkammerat, Bastianelli holdt fast i frontgruppen, hvor også Anna van der Breggen (Boels), Moolman, Niewiadoma, Van Vleuten, Floortje Mackaij (Sunweb) samt Elisa Longo Borghini og Ellen van Dijk (begge Trek-Segafredo) sad.

van der Breggen tog fronten på en lille bakke, og da Blaak tog fronten og øgede tempoet, lod slap verdensmesteren stille og roligt trådet og lod holdkammeraten glide væk. Den hollandske mester fik hurtigt et hul, og havde tredive sekunders forspring, da hun kørte ind på dagens sidste brostensstigning, Bosberg, hvor hun øgede sit forspring yderligere.

Forfølgerne havde i den grad samarbejdsproblemer, og valgte i stedet at angribe på skift. På de sidste ti kilometer fandt de dog ind i et nogenlunde samarbejde, men van der Breggen gjorde sit ypperste for at forpurre deres arbejde – og mission så ud til at lykkes.

Blaak kørte ind på de sidste fem kilometer med omkring halvtreds sekunders forspring til forfølgerne, og hollænderen øgede kun ind mod mål, hvor hun krydsede stregen til en flot sejr.

Forfølgergruppen blev hentet ind mod mål, og de øvrige podieplaceringer skulle dermed afgøres i en reduceret spurt, hvor Bastianelli viste, hvorfor hun er forsvarende europamester og tidligere verdensmester.

Den erfarne italiener vandt forfølgernes spurt klart og tog andenpladsen, mens Jip van den Bos (Boels-Dolmans) tog tredjepladsen. Siggaard var også kommet op til forfølgergruppen og spurtede sig til en niendeplads.

<iframe src="https://www.procyclingstats.com/widgets/result.php?id=219058&k=lNrsFaZ1f8q4&p=e203453d09" frameborder="0" width="640" height="442"></iframe>