06.03.2011
Test Test

Spektakulær taktik præmieres i Touren

Før i tiden kunne en rytter gå tidligt i udbrud og få bjergtrøjen på at ramme toppen af de kategoriserede stigninger først, og alligevel forholde sig ubekymret til, om han blev hentet før målstregen, når det sluttede på toppen. Men det har ASO lavet om på.
For princippet i ASOs nye bjergpoint tildeling er langt strammere end før. På en 3. kategori stigning er der kun point til de første 2 ryttere, og på en 2. kategori stigning point til de første 4. På stigninger udenfor kategori får de første 6 ryttere point, og på en af årets 4 afslutninger på en bjergtop vil antallet af bjergpoint blive fordoblet.
For sprinterne er der tale om en større ændring, for der vil blot være én indlagt spurt på hver etapes første halvdel, og på målstregen vil vinderen nu få relativt flere point end før. Det vil derfor kunne betale sig at vinde etaper frem og satse konsekvent på de indlagte spurter.
De nye regler dufter af, at ASO ønsker at præmiere de ryttere, som sætter mere på ét bræt end konstant at støvsuge point, fordi der nu er færre steder at få såvel prikkede som grønne point. En rytter, der går efter bjergtrøjen, skal muligvis være så holdbar, at han sidder med i finalen om etapesejren, og det er måske kun klassementsrivalerne, der er tilbage på det tidspunkt.
Da den grønne trøje i højere grad vil blive afgjort på antallet af etapesejre, burde den favorisere Mark Cavendish. Men samtidig skal han også seriøst overveje at køre med i indlagte spurter, hvilket han ikke har gjort før. Spørgsmålet er, om sprinterholderne kan overkomme både at kontrollere en etape frem til den indlagte spurt og efterfølgende hente udbrud for at skabe muligheden for en massespurt.
For cykelfans er det gode ved de nye regler, at ASO præmierer spektakulære ryttere, der tør satse alt og skaber seværdigt cykelløb.