23.09.2021
https://velomore.dk/wp-content/uploads/2022/01/Velomore-logo_rund.png Kristian Arnth

UCI afholder gravel-VM og gravel-løbsserie i 2022

I 2022 vil der for første gang blive afholdt et officielt verdensmesterskab i gravelcykling.

Efter gravelcykling startede som en græsrodsbevægelse og siden er steget voldsomt i popularitet de senere år, har Den internationale cykelunion (UCI) nu taget et stort skridt. UCI vil i 2022 lancere både en professionel serie af gravelløb og et officielt verdensmesterskab i disciplinen.

Dermed vil der også blive overrakt en officiel regnbuestribet verdensmestertrøje til vinderen af løbet. UCI har ikke offentliggjort hverken, hvor eller hvornår løbet vil blive afholdt, men de fleste spekulationer går på, at det bliver i USA.

Løbene vil blive arrangeret i samarbejde med eventarrangøren Golazo, der står bag blandt andet Benelux Tour, Baloise Belgium Tour, 6-dagesløbet i Gent og flere cyklecrossløb.

Verdensmesterskabet vil fungere på den måde, at rytterne skal kvalificere sig via løbene i UCI World Series. Igen er det sparsomt med informationer om, hvor mange løb, det drejer sig om, og hvor og hvornår de afholdes. UCI oplyser dog, at der bliver tale om samlede starter og ikke enkeltstart.

[REL1]

Der vil komme mere nyt omkring løbsserien og VM inden for de næste måneder.

Det er interessant at se på, hvilke reaktioner nyheden har affødt. Gravelcykling har længe været set som disciplinen, hvor både arrangører og ryttere kunne være fri for officielle regler og regulativer fra et styrende organ. Og hvor ryttere på alle niveauer kunne mødes og konkurrere samtidig – om end i hver sin ende af feltet.

Det gør UCI’s indblanding op med, og derfor er alle ikke lige begejstrede. En af dem er løbsdirektør for gravelløbet i USA, der kalder sig selv for Gravel Worlds, Jason Strohbehn.

– Vi har og vil altid stræbe efter at være Gravel-VM for enhver rytter samtidig med at fejre det ypperste, mennesket kan præstere. Vores fokus er at bevare gravel på græsrodsniveau, og vi vil hylde den historie i vores event de kommende år, siger han til Velonews.

Pete Stetina, som er tidligere WorldTour-rytter og nu blandt de mest fremtrædende profiler på gravelscenen, er også skeptisk.

– Vi vidste, det ville komme, men spørgsmålet var hvordan. Jeg forelskede mig i gravel af de samme årsager, som mange gør, hvilket er komplet anderledes fra UCI’s model. Jeg håber, de forstår, at cykelløbet ikke er så vigtigt som hele festen og rejsen, siger han til Velonews.

Det bliver interessant at se, om de store profiler inden for gravel vil prioritere UCI's løbsserie og VM, og om det eventuelt også vil tiltrække stjerner fra landevejen.