15.04.2018
Andreas Breum

Verdensmesteren var stærkest i Amstel Gold Race

Sytten stigninger fordelt på 117 kilometer var rammen for det første af tre løb i kvindernes Ardenneruge. Et hav af stjernenavne havde taget turen til den kuperede Limburg-region, heriblandt tre danskere; Cecilie Uttrup Ludwig og Marie Vilmann (Cervélo-Bigla) og Louise Norman Hansen (Team VIRTU).

Løbet bød på en relativt rolig start, og feltet blev holdt samlet frem mod stigningerne. med 85 kilometer til mål røg storfavoritten Anna van der Breggen (Boels-Dolmans) i asfalten, men et par kilometer senere var hun tilbage i feltet. Flere ryttere blev sat, da feltet ramte stigningerne, men der var endnu ikke skruet op for tempoet, og de kom tilbage igen.

Med 64 kilometer til mål blev tempoet skruet i vejret på Keutenberg, og feltet blev splittet i tre grupper. Den forreste gruppe bestod af fyrre ryttere, der fik 50 sekunders forspring, og med 59 kilometer til mål stak otte stærke navne afsted fra frontgruppen.

Amanda Spratt (Mitchelton-Scott), Lucinda Brand (Sunweb), Alexis Ryan (Canyon//SRAM), Lotta Lepistö (Cervélo-Bigla), Audrey Cordon-Ragot (Wiggle-High5), Riejanne Markus (WaowDeals), Giorgia Bronzini (Cylance) og sidste – men bestemt ikke mindst – verdensmesteren Chantal Blaak fik i løbet af de næste tyve kilometer opbygget et forspring på over to minutter, og ingen tog for alvor ansvar i feltet.

Cauberg skulle forceres for næstsidste gang med 21 kilometer til mål, og her angreb Blaak og tog Ryan og Spratt med sig. Bag dem kæmpede Lepistö og Bronzini voldsomt med at holde tempoet i forfølgergruppen. Brand, Ragot og Markus lå kun ti sekunder bag fronttrioen, og det varede ikke længe, før der var samling mellem de to grupper.

Frontgruppens forspring til feltet var nu nede på 1'21, men der var kun femten kilometer til mål, og løbet så ud til at være kørt for feltet, hvor Roxane Slik (FDJ) angreb. Hollænderen blev hentet igen, og feltet gik helt i stå. Sunweb dannede bred front.

I front angreb Markus med ti kilometer til mål, men hendes angreb blev neutraliseret af verdensmesteren. Bronzini og Lepistö jagtede tyve sekunder efter, men de to hurtige ryttere virkede til at være på grænsen.

De to fik kontakt, da frontgruppen kørte ind på Cauberg for sidste gang.

Brand var den første, der spillede ud, men Blaak sad klar på hendes hjul. Lepistö, Bronzini og Ragot blev sat. Spratt angreb med to kilometer til mål, men Blaak var endnu engang opmærksom. Nu røg Ryan og Markus også af. Spratt slog ud, og Brand slog kontra. Verdensmesteren gik med igen. 

Spratt, Brand og Blaak kom op over Cauberg sammen, men Ryan og Markus var kun få sekunder efter. Blaak og Spratt tog teten, mens Brand sad på hjul.  Spratt tog fronten frem mod mål for at holde forfølgerne bag sig.

 Brand lancerede spurten, men Blaak gik med. Verdensmesteren trak fra og kørte først over stregen til sæsonens første Worldtour-sejr. Brand tog sig af andenpladsen, mens Spratt blev nummer tre.

Cecilie Uttrup Ludwig blev bedste dansker på en 39. plads.

Med dagens sejr overtog Blaak også førstepladsen på Worldtouren fra holdkammeraten Amy Pieters.

 

<iframe src="https://www.procyclingstats.com/widgets/result.php?id=180937&k=1TEz06p8wYde&p=d8fe0b88dd" frameborder="0" width="640" height="392"></iframe>