22.06.2023
https://velomore.dk/wp-content/uploads/2022/01/Velomore-logo_rund.png Hans Christian Hansen

Van der Poel får ny Gamechanger til knolden fra ABUS

ABUS har løftet sløret for deres nye Gamechanger 2.0 aerohjelm på EuroBike og allerede i maj fik vi et sneak peak i Italien.

Mange forbinder nok stadig primært cykelhjelmene fra den familiejede tyske ABUS-koncern med forbrugersegmentet, og ser en mor og barn iført fornuftige – men knap så lirens – sikkerhedsgryder for deres indre blikke, når man siger navnet.

Men noget er i gære, og har været det et stykke tid nu. Mere præcist siden 2016, hvor ABUS i samarbejde med dygtige italienske underleverandører bevægede sig ind på markedet for high-end landevejshjelme, hvor stærke brands som Giro, Specialized, Kask og POC traditionelt har domineret.

ABUS brød for alvor igennem glasloftet til øverste etage i prestigehierarkiet, da man lancerede sin Gamechanger aerohjelm og fik den placeret på hovederne hos hele tre af cykelsportens toneangivende prof-hold: Tudor, Movistar og Alpecin-Deceunink.  

Man er godt nok ’kun’ hjelmleverandør til Alpecin-Deceunink og får dermed ikke sit brand-navn eksponeret på TV-billederne fra de store løb; men det gør absolut ingenting, for alle vi entusiaster, som sidder klinet til TV-skærmene, hver gang Mathieu van der Poel træder uimodståeligt an frem mod en ny spektakulær sejr, kan selvfølgelig sagtens alligevel afkode, hvilken hjelm han gør det med. ’Han ligner jo en græsk gud’, siger Brian Holm, og de fleste af os er enige og tænker nok ubevidst, at det vil vi da også gerne. Dét er ubetalelig markedsføring, og resultatet er tydeligt, når man kommer hen til fællestræning, hvor første generation af Gamechanger-hjelmen allerede nyder stor udbredelse.

Nu lancerer ABUS så den næste generation af hjelmen, Gamechanger 2.0.

Der er tale om små men betydningsfulde opdateringer af det allerede meget vellykkede grunddesign på første generation. 

Den meget genkendelige U-formede ventilationsåbning er således fastholdt og på fronten suppleret af et lille ekstra luftindtag til panden. Velomore deltog på ABUS’ lancering af hjelmen i den italienske Veneto-region, hvor en meget dedikeret tysk udviklingsingeniør forklarede, at man ønskede at tilføre mere udluftning til netop dette område, som han omtalte som ’the sweatbox area’. 

Derudover er den største optiske opdatering indførelsen af en særskilt Aeroblade ventilationsåbning i sort kontrastfarve på toppen af hjelmen. 

Det er ikke så vanskeligt at lave en aerodynamisk cykelhjelm, forklarede ingeniøren. Man kan bare se på et hønseæg, og så har man egentlig et design, som ligger meget tæt på det optimale. Udfordringen opstår, når man samtidig ønsker at tilgodese rytterens komfort. En fuldstændig lukket hjelm bliver nemlig alt for varm, og kunsten består altså i at kombinere tålelig ventilation med bedst mulig aerodynamik. ABUS har derfor testet snesevis af forskellige Aeroblade-designs i flere forskellige vinkler, for at finde præcis den form, som både tilgodeser aerodynamikken og komforten.

ABUS laver Gamechanger-hjelmen i to versioner: Med og uden MIPS.
Ifølge ingeniøren er luftgennemstrømningen – og dermed ventilationen – i hjelmen bedst uden MIPS, og der er altså derfor et trade-off, hvis man prioriterer den maksimale sikkerhed.  

Læs også:

Vi har Gamechanger 2.0 til test, og du kan derfor glæde dig til en grundig gennemgang af hjelmen og alle dens features i næste nummer af vores trykte magasin.

Specifikationer
Størrelser: S, M, L
Vægt: 260g / 265g / 275g
Sikkerhedscertifikater: CE og CPSC
Farver: 11 (uden MIPS) eller 4 (med MIPS)
Priser (vejledende): 2.349 kr. (uden MIPS) / 2.849 kr. (med MIPS)
Læs mere her: www.abus.com

 *ABUS Gamechanger 2.0 er forberedt for ABUS’ eget QUIN crash sensor system, som    
  kan tilkalde hjælp i tilfælde af styrt.