16.03.2023
https://velomore.dk/wp-content/uploads/2022/01/Velomore-logo_rund.png Solveig Høgh Larsen

Boganmeldelse: Tag på eventyr hjemme i stuen med VELO – de danske verdenscyklister

3 kg cykeleventyr fylder ikke meget når du sluger det med øjenene. Det gør til gengæld indpakningen i bogen Velo, der både er god læsning og fantastisk at have liggende fremme på kaffebordet.


Giver det mening at købe en næsten 3 kg. tung og analog cykelbog i en digital tidsalder, med et lydbogsmarked der boomer helt vildt? Ja! I hvert fald med bogen VELO – De danske verdenscyklister’. 

Den er et must have for dig der elsker at cykle og gode historier om at rejse og tage på eventyr. Så du behøver ikke selv være cykelnørd eller have været på cykeleventyr for at kunne læse bogen. Men jeg må hellere komme med en advarsel! Bogen giver dig nemlig en stærk trang til at tømme din konto, hoppe på cyklen og tage på eventyr! 

100 års cykeleventyr
VELO samler for første gang historier om danske verdenscyklister, der i mere end 100 år har rullet ud på alverdens veje og stier. De har udforsket klodens fjerneste afkroge, højeste bjerge og tørreste ørkener. Det skete i 1920’erne, da de første danskere cyklede jorden rundt med soveposer og pistoler spændt på styret, og det sker nu i 2020’erne, hvor flere end nogensinde før drager på eventyr på to hjul. 

Gennem bogen møder du mange og meget forskelligere mennesker, og hører om både op og nedture på deres cykeleventyr. De mange gode historier suppleres med lækre billeder, avisudklip, notater og tegninger. Især de mange gamle avisudklip og gamle billeder, er fantastiske. Jeg kan ikke lade være med at blive ekstra imponeret over de første eventyrere, der tog på eventyr med cykler og udstyr der var langt fra så fancy, som det vi har adgang til i dag. Når det så er sagt blev jeg også fortabt i de nutidige eventyrs beretninger. Og dem er der også mange af, der hver især har deres egen fortælling og vinkel. Og bl.a. derfor du bør læse hele bogen.

Do’s og dont’s – tips og tricks
Jeg elsker tjeklister, og er derfor vild med at forfatterne i bogen bl.a. har lavet listen: ’hvad bør man overveje på landevejen?’ og 25 elendige ting sket på en tur. Tjeklisterne er ikke som klassiske tjeklister med tips til konkret udstyr. De er alternative og sjove, men samtidig også brugbare og vidner om mange års erfaring med at rejse ud i verden på to hjul. 

Hvis du sidder og læser anmeldelsen mens du har udsyn til din dyre cykel i stuen, er nedenstående tip måske brugbart:

”Det skaber formentligt ekstra distance mellem dig og kyllingefarmeren i Guatemala, hvis du kommer tonsende på en skinnede Carbon cykel med et GoPro på hjelmen, stramt og spraglet lycra på overkroppen, cykelshorts klæbende til lårene og mobilen klar til at filme jeres første møde” (VELO s.141)

Det indre og det ydre 
Selv om det jo altid er det indre der tæller, vil jeg starte med at fremhæve bogens ydre. Overfladen er lækker og det enkle design med den orange farve og sort skrift er så lækkert, at bogen er en fryd for øjet i ens bogreol. Også selvom du måske normalt ikke er til orange. Det er sådan en bog der bare er lækker at have liggende fremme. Naturligvis mest af alt fordi den er god. Men det er også en god samtalestarter, når du har huset fuld af din familie eller søde venner. For hvilke eventyr drømmer du eller dine venner om? Hvilket et af eventyrene fra bogen vil du helst opleve?

Eventyret hjem i stuen
Min anmeldelse af bogen er en anelse forsinket ift. Min oprindelige plan. Men der skete det, som der sker med gode bøger. Jeg blev revet med og grebet af stemningen og har nu fået læst hele bogen. Og har kigget meget på billederne. Jeg er begyndt at følge nogle af profilerne fra bogen på Instagram. Og derefter har jeg lånt et hav af rejsebøger fordi jeg selv har fået lyst til at tage på cykeleventyr. Det sker nok ikke lige foreløbig. 

Og her kommer vi til en af de følelser jeg sad tilbage med efter at have læst bogen: Det er fantastisk at komme med på eventyr med andre hjemme fra sofaen. Og det er enormt inspirerende at læse om så mange danskere, der har fulgt deres drømme og rejst rundt i verden på to hjul.  Bogen har i hvert fald fået mig til at drømme om, at rejse ud i verden på cykel og tage på eventyr familien og venner.

Bogen er skrevet af Tore Grønne, Bjørn Harvig og Morten Kirckhoff. De er alle tre medlem af Eventyrenes Klub, og selv har rejst meget, og stadig rejser rundt i verden med deres cykel. 

VELO – De danske verdenscyklister er på 384 sider og vejl.
Pris er 499 kr.
Se mere på www.verdenscyklist.dk