26.12.2020
https://velomore.dk/wp-content/uploads/2022/01/Velomore-logo_rund.png Jens Brahe Pedersen

Bombe under mountainbikesporten i Danmark

 

Debatindlæg.

Det lyder næsten som en joke eller en dyster fremtidsdystopi, men nej: Nede i en vildskov i Holland går bisonoksen "Pim" rundt. Pim ved det ikke endnu, men 2022 bliver et fænomenalt år for ham. Efter et udbrud af kogalskab i Aarhus Byråd, bliver han nemlig fløjet til Danmark for at blive indlogeret i de aarhusianske Marselisborgskove. Her skal han tilbringe sine dage trygt bag et hegn med at æde skovbund, bestige de damer, aarhusianerne nu køber til ham, og ellers bare trampe bakkerne flade. De mountainbikere, der engang susede rundt på stierne, er ikke længere et problem. Dem har kommunen nemlig tænkt sig at sende i eksil ude på en flad mark vest for byen med henvisning til at Pim er god for biodiversiteten, og det er cyklerne ikke.   

Skidt med at de borgere, der betaler for gildet via skattebilletten nu mister adgang til skoven: Hundejere er farlige og gør Pim og co. utrygge og aggressive. Orienteringsløberne må ikke løbe i de hegnede og fredede områder, slut med spejdernes natløb og træf i skovene og meget af skovbunden skal ikke drænes og dermed stå under vand meget af året. Det siger sig selv, at hestefolket også skal formenes adgang – det går jo ikke, at de stresser dyrene og deres hestepærer har sikkert ikke den rette biokomposition. Børn må selvfølgelig heller ikke løbe rundt i skoven fremover – og da slet ikke uden opsyn.

Men det rammer ikke kun Aarhus: Der planlægges i alt 13 nationalparker i Danmark og mange af de mest populære mountainbike- og gravelruter vil blive helt eller delvist indhegnet.

 

Symbolpolitisk biogas

Spørger du de fleste danskere, så synes de nok, det lyder godt med mere vild natur…. Det gør jeg sguda også selv! Men det skal gøres ordentligt, baseret på god dokumentation og til glæde og gavn for os alle. Det virker ikke som om, at det er gået op for folk, at det, ”høgene” i diverse naturfredningsforeninger ønsker, er indhegnede områder med store, vilde og ikke helt ufarlige dyr. Der er flere fortilfælde af farlige, ja tilmed dødelige, sammenstød mellem borgere og hovdyr i det fri. Flere af fortalerne for indhegninger peger på dokumentation fra udlandet for at "store græssere" (kvæg, heste, elsdyr etc.) er gavnlige for naturen. Problemet er bare, at der ikke er god dokumentation for, at det virker i skov. Det påpeger bl.a. Carsten Rahbek, professor i biodiversitet ved Københavns Universitet.  Planen er således at fælde træer for at åbne op for blomster, bier og, gæt hvem? Pim og hans flok. Eller sagt på en anden måde – skovene skal nu overlades til sig selv, en stor del af brugerne skal begrænses betydeligt i deres adgang og så kaster vi lige nogen store, halvfarlige dyr ind i ligningen og ser hvordan det går. Det virker næsten som noget taget ud af Jurassic Park… Vi piller lige lidt ved naturen, for det ved vi bare lige, hvordan man gør: What could possibly go wrong?

Forstå mig ret, jeg synes det er supergodt at naturen prioriteres, men det kan gøres smartere og uden at vi skal hegnes ude af den natur, som vi kender og elsker. At forvise brugere fra skoven eller begrænse deres adgang så betragteligt på så usikkert et grundlag er symbolpolitisk biogas af værste skuffe.

 

[FAKTABOKS2]

 

Tab og tab med samme sind

Kun de mest fanatiske ultraliberalister og trumpister benægter vel stadig at kloden har et klimaproblem og selvfølgelig skal der gøres noget ved det nu. Vil man redde kloden, så er pengene sgu nok bedre brugt på at købe regnskov i Amazonas. Skal vi gøre noget i Danmark, kan man undre sig over at man ikke i stedet opkøber landbrugsjord, hegner det ind og lader det blive vildt igen med hvad det indebærer af sjældne biller, der trives bedst i bisonlort. Men nej. I stedet spenderer man nu formuer på at hegne områder ind der flere steder allerede er fredet og som i øvrigt har en stor værdi for borgernes sundhed, sport og friluftsliv. Taberne bliver både naturen og borgerne. Naturen fordi der kunne være oprettet meget mere vild natur med de penge, der nu bruges til at gøre den allerede eksisterende natur ikke bare vild, men übervild. Og borgerne, fordi ryttere, O-løbere, mountainbikere, gravelryttere, hundeluftere, rollespillere, spejdere, legende børn og alskens andre brugere nu får indskrænket deres adgang til naturen. Og alt dette til trods for at der mange steder i de danske skove ifølge fagfolk allerede findes "høj biodiversitet". Men det er ikke nok for de biodiverse hardliners: "4 ben er godt, 2 ben ondt… 2 hjul uønsket!" Var der nogen der sagde "Kammerat Napoleon"?

 

 

I krig med eliten

Danmarks Cykle Union (DCU), og Team Danmark har været bemækelsesværdig tavse, DIF har høfligt meddelt at de er glade men også lidt ”bekymrede”. Kun DGI har så småt hænderne på vej op ad lommerne. Er det granatchok? Eller har man ikke forstået konsekvenserne? Dette kan undre, for de foreslåede restriktioner vil blive altødelæggende for såvel elite- som breddeidrætten: Ingen motionsløb, ingen eliteløb, ingen O-løb, ingen X-terra triathlons osv. Ingen store træningssamlinger, ingen træning om aftenen i vinterhalvåret, lukning af spor i ”følsomme perioder"  og total lukning hvis der gøres særlige naturfund. Husk lige på, at bl.a. mountainbikesporten og orienteringssporten har en kæmpe talentmasse i Danmark og har hentet adskillige verdensmesterskaber hjem til Danmark . I Aarhus, hvor man vil indhegne 200 ha ud af skovens reelle areal på 500 ha, mener Miljøforvaltningen, at man trods manglende midler blot kan lave ”nødvendige” omlægninger af MTB-spor og ridestier og skabe fælles "omfartsveje". I smalle korridorer skal heste, hunde, løbehold, cykelryttere og alle andre skovgæster så stuves sammen for at komme uden om de hellige hegn – og Pim. Som kompensation vil man så udlægge et mindre spor i en håbløs plantage en times transport fra alle klubberne, de mange tilknyttede faciliteter og alle de mange frivillige der får det hele til at fungere. Det bliver ikke lige her at man får børn og unge ud i naturen og udklækker den næste generation af verdensmestre.

 

[FAKTABOKS1]

 

Fælles visioner

Hvor er åbenheden og de fælles visioner?! I Aarhus og Fussingø er projekterne allerede vedtaget i nattens mulm og mørke tilsat lidt Coronarøgslør. Selvfølgelig kan vi få mere vild natur i Danmark, uden at skovens brugere skal enten forvises eller begrænses i deres adgang. Særligt når der er langt bedre dokumentation for at vi skal udvide naturarealerne. Det ville da være fantastisk! Og helt ærligt, Pim har det sguda meget godt i sin hollandske indhegning hvor han er. I Silkeborg har man evnet at fusionere mountainbikesporten med et arkæologisk ”spor” således, at turen i skoven ikke kun bliver ræs, men faktisk også en lille dannelsesrejse, hvis man lyster. Det samme kan man da også gøre med naturen! Det er ikke dokumenteret, at mountainbikes skræmmer vildtet mere end fodgængere, så hvis myndigheder, idrætsorganisationer og naturfredningsforeningerne nu talte sammen, så må man da kunne lave en fælles vision der tilgodeser os alle.

Naturen er til for os alle og kan sagtens bære det. Den kan ikke med rimelighed kun være forbeholdt Pim og biodiversitetsfanatikere der tænder på elektriske hegn og okser på 500 kg.

Debatindlægget er et udtryk for skribentens egen holdning.