22.04.2011
Jacob T. Johansen

Derfor står der ‘Phil’ på La Redoute

På den berømte stigning La Redoute er asfalten nærmest overmalet med "Phil". Flere hundrede gange står det der.
I bunden af stigningen er der nogen afstand imellem. Men på det stejleste parti (op til 17%) kommer de fire hvide bogstaver rullende i en lind strøm – bankende derudaf som hjertet på de ryttere, der vildt og blodigt jager sejren. "Phil", "Phil", "Phil".
"Phil" står for Philippe Gilbert. Og det er hans fanklub, der har malet hans kælenavn på La Redoute. Der er ikke noget nyt i at male rytternavne på asfalterede stigninger. Men sjældent er det gjort så konsekvent som her. Ifølge Christian Gilbert, der er Philippes storebror og en central figur i fanklubben, foregår processen vha. spraymaling og en plade, hvori der er skåret navnet "Phil". På den måde kan få mennesker på kort tid og i bogstaveligste forstand sætte deres præg på et stykke landevej. Et yderst insisterende symbol på entusiasme.
Christian Gilbert fortæller til Cykelmagasinet, at de begyndte på det for fem år siden. Dengang var hans bror ikke noget gigantisk navn som i dag. Men Philippe stammer fra Remouchamps og trådte sine barnecykelsko for foden af La Redoute-stigningen. Han har længe været en lokal helt – og nu er han altså endt som verdensstjerne. Hvis man indfinder sig ved vejsiden på søndag, vil man høre hans navn blive råbt mange gange. "Phil" er på alles læber i det sydvestlige Belgien, og hans navn giver ekko både i de smukke Ardennerbjerge – og altså på asfalten.
Og der er ét sted mere, hvor man meget vel snart kan møde "Phil": Øverst på resultatlisten efter søndagens Liège-Bastogne-Liège.
I det nyeste nummer af Cykelmagasinet kan du læse meget mere om Philippe Gilbert. På hjemmesiden Danskebjerge.dk er der flere informationer om Ardennerne.