31.05.2022
Morten Erikstrup

Endura MT500 Full Face hjelm

Skotske Endura er et veletableret mærke på den danske mountainbike scene. De har forskellige serier til såvel landevej som til MTB, og deres MT500 serie er highend produkter til den seriøse mountainbiker. De fleste kender baggy shorts og regntøjet fra MT500 serien – i dag tester vi deres Full Face hjelm.

Safety first.
Sådan lyder parolen hos mange virksomheder i dag, og heldigvis adopterer flere og flere mountainbikere også det begreb. Vi får flere og flere bike-parks, sporene får flere features som giver luft under hjulene og vi er flere og flere mountainbikere som nørder de tekniske passager. Det giver behov for mere sikkerhedsudstyr, og full face hjelmene har for længst gjort deres indtog, og det er ikke kun til regulær downhill kørsel. Enduras bud på en full face hjelm er fra MT500 serien, og på papiret er den med sine kun 640 gram (M/L), og masser af fede tech features, en seriøs konkurrent til Troy Lee, iXS og de andre spillere på markedet.

Hageremmen er blød og lukkes med et magnetisk Fidlock spænde.
Kvaliteten på lakering og materialer er helt i top.
Endura bruger Koroyd stødabsorbering.

Design og kvalitet
Med MT500 full face hjelmen, har Endura efter eget udsagn ønsket at ’disrupte’ hjelm markedet, og har sendt en hjelm ud, som i forhold til konkurrenterne vejer mindre, har meget høj absorptionsevne ved kontakt/slag og som kan bæres hele dagen. Vi har pakket hjelmen ud, kigget på kvaliteten, designet og har selvfølgelig haft den med på sporet på en del ture.

Kvalitetsmæssigt er der ikke en finger at sætte på hjelmen. Overfladerne er pæne, lakeringen veludført, polstring sidder solidt og den føles let. Hageremmen er nem at justere så den passer i længden, og den lukkes med et Fidlock spænde, som er nemt at åbne og lukke. I nakken kan omkredsen justeres med en drejeknap, som vi kender fra de fleste trail hjelme også. En full face hjelm er relativ stor i volumen, så det kræver lidt mere at holde den på plads. Det klares med et par kindpuder, som kan justeres til brugerens hoved. Som mellemlag/inderlag, rundt om kraniet og foran tænderne, er der anvendt Koroyd ® som har en bikube struktur, og som kan optage ret stor kraft, og dermed absorbere for hårde stød. Denne struktur er også med til at få luft fra ventilationsåbningerne, ned hvor det hører til – nemlig omkring hovedbunden. Hjelmen er certificeret til Downhill brug.

På sporet
Hjelmen føltes lidt stram at få på, også selv om vi brugte lidt tid på justering af kindpuder, hagerem og omkredsen. Men når først den sidder der, føles den absolut også meget stabil. Den følelse fortsætter når man rammer de lidt mere udfordrende sektioner af sporet, over stok og sten, og det er i vores optik også et absolut krav at en hjelm skal føles netop sådan. Den må ikke rykke op og ned, eller køre rundt på hovedet. Stabilitet giver mere fokus, og det har man jo altså også brug for når cyklen peger ned ad. Inden man rigtig starter, føles hjelmen ikke super ventileret, men så snart der kommer flow og fart, er det helt klart en meget positiv oplevelse, og en super vigtig feature, da man har brug for også at kunne komme af med varmen. Koroyd strukturen er også brugt foran munden på kæbebeskytteren. Det føles ikke helt som en optimal løsning, da man netop der gerne vil have mere gennemstrømning, men det giver på den anden side et løft til sikkerheden, men altså med mindre komfort, og det trækker lidt ned. Men alt i alt er oplevelsen på sporet at hjelmen føles god, stabil og sikker at køre med. Der er selvfølgelig god plads til goggles i hjelmen, som vi også kørte med ved testen.

MT500 hjelmen er den perfekte makker til at beskytte dit hoved.

Facit
Vi synes at Endura har lavet et rigtig godt bud på en fed full face hjelm. Hvis man er ny i full face segmentet, så vil man sætte pris på vægten, og på kendte løsninger til justeringerne. Kindpuderne kan drille lidt, og hjelmen kan føles til den smalle side på nogle. Derfor er anbefalingen også som altid, prøv den fysisk før du køber. Der er små ting som vil gøre oplevelsen mere helstøbt, fx udførelsen ved munden, og justeringen af kindpuder, men vægten og kvalitetsniveauet trækker den klart i den rigtige retning, og det er en hjelm vi stadig gerne kører med når forholdene kræver det.

Vurdering
Størrelser        S/M, M/L og L/XL

Farver             Black (sort/grå), Electric Blue (blå/lilla), Forrest Green (grøn) og Tangerine (Orange/rød).   

Vægt              640 gram i størrelse M/L

Pris                1.799 kroner

Info                www.endurasport.com

Vurdering        4,5 ud af 6