08.12.2021
https://velomore.dk/wp-content/uploads/2022/01/Velomore-logo_rund.png Velomore

Et stort dansk cykel år går på hæld

Podieplacering i Tour de France, sejr i Flandern Rundt, et internationalt gennembrud og tre etapesejre i Vueltaen. 2021 har været et stort dansk cykelår, så vi ser nærmere på nogle af de største sejre fra de danske ryttere i året der gik.

Februar
Jonas Vingegaard lagde fra land allerede i slutningen af februar, da han vandt femte etape af UAE Tour efter et flot udbrud. Så var stilen ligesom lagt. For det skulle vise sig at blive en forsmag på, hvad der var i vente i løbet af foråret fra de øvrige danskere og senere på sommeren fra selvsamme Vingegaard, men mere om det lidt senere.
Blot tre dage efter etapesejren i UAE Tour, så var det Mads Pedersens tur til at gøre opmærksom på sig selv. Det skete, da han kunne køre først over målstregen i Kuurne – Bruxelles – Kuurne, da han åbnede spurten og holdt hele vejen. Dermed blev det til dansk succes for andet år i træk, efter Kasper Asgreen vandt løbet i 2020.

Marts
Der skulle gå to uger, før en dansker for alvor fik os til at vifte med dannebrog, men så gik det også stærkt. Magnus Cort holdt konkurrenterne bag sig på flot vis, da han satte de andre til vægs på ottende etape af Paris-Nice. Dagen efter, den 15. marts, var det så Mads Würtz, der fik vist, at han have rigtig gode ben, da han vandt sjette etape af Tirreno-Adriatico.

En uge senere kunne Andreas Kron så komme fra baghjul, da han vandt første etape af Volta Catalunya, og så var det ellers som om, at hver dag og hver uge bød på en ny dansk sejr rundt om på landevejene.

Jonas Vingegaard vandt både anden og fjerde etape af Settimana Internazionale Coppi e Bartali og tog også den samlede sejr, ligesom Mikkel Honoré kunne køre først over stregen på femte etape i selvsamme løb, og slutte som en flot nummeer to i klassementet.

Størst var alligevel nok Kasper Asgreens utrolige præstation, da han satte alt og alle på plads ved i ensom majestæt at vinde E3 Saxo Bank Classic.

 

April
Og så var Kasper Asgreen ellers kørt varm, da han kort efter viste, at han er meget mere end bare en watt-maskine, der specialiserer sig i tempokørsel. I en direkte duel mod Mathieu van der Poel satte han storfavoritten til vægs, da van der Poel simpelthen ikke kunne følge med Kasper Asgreen på de sidste meter i spurten, og dermed blev det igen til dansk succes i Flandern rundt for første gang siden 1997, hvor Rolf Sørensen var sejrherre. En præstation der uden tvivl var medvirkedne til, at Kasper Asgreen senere på året blev nomneret til prisen som verdens bedste cykelrytter.

April var lidt mere stille og rolig set med danske øjne i forhold til sejre, men Mikkel Honoré kunne trods alt føje en etapesejr i Baskerlandet Rundt til CV’et.

 

Maj
På månedens første dag viste Emma Norsgaard, hvor dygtig en sprinter hun er, da ingen af konkurrenterne kunne komme i nærheden af hende på den sidste bakke, da hun vandt første etape af Festival Elsy Jacobs, og allerede dagen efter viste hun så, at det ikke var nogen tilfældighed, da hun også tog anden etape og den samlede sejr i det løb.

Emma Norsgaard var langt fra færdig med at hive sejre hjem i maj måned, for senere på måneden vandt hun også første etape af LOTTO Thüringen Ladies Tour. Tre dage efter Cecilie Uttrup Ludwig havde sikret sig en etapesejr i Vuelta a Burgos.

Kasper Asgreen ville dog ikke stå tilbage, og han sejrede på enkeltstarten i fjerde etape af Volta ao Algarve, mens Emil Toudal vandt fjerde etape af Alpes Isère Tour, ligesom det også skal nævnes, at Mads Østergaard Kristensen og Niklas Larsen vandt henholdsvis Grand Prix Herning og Fyen Rundt.

Emma Norsgaard fik sit store gennembrud med flere flotte sejre i 2021

 

Juni
En mere stille måned set i forhold til danske sejre, men Andreas Kroon vandt dog en etape i Tour de Suisse, mens Magnus Cort tog fjerde etape i La Route d´Occitanie.
Juli
Godt nok blev det ikke til en sejr, men det Jonas Vingegaard leverede på de franske landeveje i juli måned var tæt på historisk, da Danmark for første gang siden 1996 igen fik en mand på podiet. Den 24-årige thybo var oprindeligt udset som hjælperytter, men da Primož Roglič måtte udgå efter et styrt, greb den unge dansker chancen og lancerede sig som en potentiel fremtidig Tour vinder.

Det blev dog også til førstepladser i juli, da Emma Norsgaard fortsatte sin fortryllende form med en etapesejr i Giro d’Italia, mens Luise Bendixen vandt Puchar Mon.

Jonas Vingegaard fik en flot andenplads i Tour de France, der skabte Tour-feber i hele Danmark

 

August
M&M’s. August viste sig særdeles udbytterig for danske ryttere med et fornavn begyndende med M. Mads Pedersen tog både etapesejre i Danmark og Norge Rundt, mens Mathias Larsen strøg til tops i Himmerland Rundt.

Den største historie var dog Magnus Corts to etapesejre i Vueltaen, der bragte ham op på samlet seks etapesejre og en delt førsteplads over flest danske sejre i de tre Grand Tours… for en stund.

 

September 
For Magnus Cort var bestemt ikke færdig med hverken 2021 eller Vuelta a España. På 19. etape af det spanke cykelløb viste han igen imponerende kørsel, da han klemte sin cykel først over stregen, og så var den danske rekord for flest etapesejre i en Grand Tour hans alene. Syv styks i alt og en placering foran Bjarne Riis, Jesper Skibby og Michael Rasmussen.

En anden rytter med et fornavn begyndende med M skulle i den grad også sætte sit præg på september måned. Michael Valgren vandt først Giro della Toscana og sidenhen Coppa Sabatini, og så lykkedes det da også at hive en flot tredjeplads ved VM i Belgien, da han på en ellers hård dansk dag satte store navne som Wout van Aert, Mathieu van der Poel og Sonny Colbrelli i kampen om bronzen. Måneden blev lukket ned med en sejr til Mathias Lund på syvende etape i Tour de Bretagne.

Magnus Cort vandt tre etapesejre i Vueltaen og blev den mest vindende danske rytter i Grand Tour-sammenhæng

 

Oktober

Selvom cykelåret var ved at lukke ned, så skulle det danske cykelår 2021 da ikke ende uden endnu en UCI-sejr, og den sidste af slagsen kom i Norge, da William Blume Levy sikrede sig en triumf i Gylne Gutuer.