Garmin Fenix 5S Plus 2019 Test
De fleste bruger en eller anden form for enhed til at logge turene i skoven, hvad enten det er Strava på mobiltelefonen, en cykelcomputer eller et tredje alternativ. Der er mange muligheder på markedet, men der er ikke så mange, som bruger fitness- eller smartwatches til at holde styr på turen. Der kan være flere fordele ved et fitnessur, da du for eksempelvis slipper for at bære et pulsbælte, da de fleste ure har håndledspulsmåling. Ydermere kan du bruge uret i din hverdag og til anden sport, hvorimod en cykelcomputer kun er anvendelig i skoven.
Garmin Fenix 5S Plus Sapphire
Vi har testet Garmins tidligere topmodel(Garmin lancerede i dag Fenix 6), Fenix 5S Plus Sapphire. Modelnavnet er noget af en mundfuld, men gemmer på flere vigtige oplysninger. Der findes i forvejen et Fenix 5 ur, men Plus serien er en nyere version med flere funktioner. Uret fås i 3 forskellige størrelser: 42 mm(S), 47mm (5 Plus) og 51 mm (5X). Hvis du har et mindre håndled kan du altså købe et 5S Plus i stedet for den noget større 5X. Sapphire betyder, at uret har det utroligt stærke Safirglas, som gør, at det næsten skulle være umuligt at ridse glasset. Hvis du ikke har lyst til at betale den ekstra udgift fås uret selvfølgelig også med almindeligt glas.
Køb Garmin Fenix 5S Plus til 6.299 kr. her
Urets væsentligste funktioner er:
- Multisport funktioner
- Håndledsbaseret pulsmåling
- Rute navigation og topografiske kort
- Musikafspilning (MP3, Spotify mv.)
- Garmin Pay (kontaktløs betaling)
- Kompas, gyroskop og trykhøjdemåler
- GPS, Galileo og Glonass
- Op til 13 timers aktivitetstracking
- Op til 20 dages batteritid i smartwatch tilstand
- Smartphone funktioner
- Wifi
[IMG3]
Design
Vores testmodel er et 5S med Safirglas. Selv om det størrelsesmæssigt er den mindste model sad det helt fint på testerens gennemsnitlige håndled. Uret har ikke touchskærm og betjenes via metalbeklædte knapper på siderne. I højre side sidder der 2, hvoraf den øverste er ”start/stop” og den nederste er ”back”, som bruges til at markere runder eller navigere tilbage i menuerne. På venstre sidder der 3 knapper, som bruges til at navigere op og ned og ind i undermenuer. Kanten på uret har en flot metalfinish, mens urkassen er i plastik. Der følger en solid silicone rem med og du kan nemt skifte mellem urremme via Garmins ”Quickfit” system. Uret ser rigtig fedt ud og det oser af kvalitet. Man kan sagtens se, at det er én af Garmins topmodeller og at materialerne er i den højere ende. Uret ser stort ud, men når det første kommer på armen bemærker man det stort set ikke.
[IMG2]
Opsætning
Opsætningen af uret var meget nemt og gøres stort set via Garmins Connect app på din telefon. Her laver du al opsætning og du kan opsætte dit ur præcis som du har lyst til. Det inkluderer bl.a. hvilke sportsgrene, som skal bruges, valg af urskiver, datafelter i aktiviteter og meget, meget mere. Du kan for eksempelvis få uret til at vise en ganske normal analog urskive med visere, et baggrundsbillede af din kat eller en digital skive, som samtidig viser din puls og skridt – Mulighederne er uendelige.
[IMG4]
Dagligdags brug
I dagligdagen er uret utroligt nemt at leve med og det hele fungerer upåklageligt. Da uret har aktivitetsmåling måler det bl.a. din puls, kalorier, skridt, trappetrin, stress og søvn. Hvis du ikke synes trappetrin er relevant for dig fjerner du bare funktionen i Connect appen. Vi blev hurtigt glade for de mange praktiske funktioner i løbet af dagen, og hvis man gik op i det var det rart at kunne se, om kaloriermåleren viste, at der lige var plads til dessert om aftenen. Alle informationerne blev hele tiden synkroniseret til Connect, hvor man kunne se endnu flere detaljer om ens krop, og hvordan den fungerede. Uret har også forbindelse til telefonen og kunne bl.a. vise beskeder, Facebook, e-mails og meget andet. Hvis du får et opkald kan du afvise det og vælge at sende en besked til modtageren i den anden ende. Der var derfor god integration med telefonen.
[IMG7]
Aktiviteter
Uret kan tracke rigtig mange forskellige aktiviteter heriblandt: trailløb, løb, vandring, cykling, mtb, spinning, svømning, triathlon, golf, multisport, cardio, klatring, pool svømning, ski, snowboard, stand up paddle, roning, gåture, kajak, styrketræning, yoga, eliptisk træner og et par andre små sportsgrene. Der er altså næsten ikke den aktivitet, som uret ikke kan tracke. Vi brugte det dog primært til styrketræning, løb, mountainbike og spinning. Derfor var det disse aktiviteter, som vi installerede i uret.
I forbindelse med styrketræning og løb fungerede uret godt og var præcist. Der var ikke udfald på satellitdækningen uanset terræn og ved sammenligning med et almindeligt pulsbælte var håndledsmålingen lige så præcis indenfor et par hjerteslag.
[IMG11]
Mountainbike
En af grundene til at vi skulle teste uret var selvfølgelig for at se, hvordan det fungerede på mountainbiken. Nogle af urets datafelter faldt ikke helt i vores smag og derfor ændrede vi dem nemt på uret eller via appen. Man kan som tidligere nævnt selv indstille datafelterne og vi lavede bl.a. en side, hvor vores puls, som det eneste blev vist på displayet sammen med en procentangivelse af max pulsen. Det kan man for eksempelvis bruge til træning efter puls eller ved løb, hvor du ikke vil brænde ud på stigningerne.
Uret viser også et topografisk kort, som dog er en smule lille på et ur. Selve navigationsdelen fungerede fint til den lille skærm, og man kunne godt finde rundt i skærmen, men det var lidt besværligt at skulle kigge på sit håndled, mens man cyklede af sted. I sådanne tilfælde ville en cykelcomputer være et bedre alternativ.
Køb Garmin Fenix 5S Plus til 6.299 kr. her
[IMG6]
Pulsmålingen fungerede i alle omgivelser og uret var ikke sart i forhold til placering på håndleddet. Der var også rigeligt plads til at have handsker på sammen med uret. I forhold til andre ure eller cykelcomputere uden højdetrykmåler skulle Fenix 5 Plus være mere præcist end højdemåling via GPS. Det havde vi dog reelt ikke nogen mulighed for at kontrollere. Satellitdækningen fejlede aldrig og uret fandt hurtigt signal. Vi brugte bl.a. uret på en Transalp tur på 420 km gennem alperne og herunder var der ikke nogen målbare udfald på dækningen uanset terrænet. En anden smart funktion er urets termometer, som man måske ikke bruger så meget i hverdagen. Men når man efter en lang og varm dag i alperne kan konstatere, at gennemsnitstemperaturen var 34 grader kan man alligevel give sig selv et klap på skulderen og tænke, at det var derfor, at det var så varmt!
Hvis du kører med Powermeter eller andre sensorer understøtter uret selvfølgelig også disse og kan parre sig med dem.
[IMG8]
Træningsstatus
Når du kommer hjem fra skoven og uret synkroniserer via Wifi eller Bluetooth kan du i appen se et væld af statistik fra turen og der er så mange data, at man næsten ikke kan overskue det hele. Uret har flere smarte funktioner, som giver dig nogle gode råd efter træning. Du kan bl.a. se, hvor hård træningen var, og hvilke fordele du fik ud af træningen. Den giver dig karakterer indenfor 2 kategorier: aerob og anaerob. Aerob holder øje med, hvordan aktiviteten var for din kondition. Akviviteten kan bl.a. have været vedligeholdende for dig eller hvis du har givet den max gas kan du have forbedret din aerobe træningseffekt. Det kan bl.a. påvirke din syregrænse og give musklerne større udholdenhed og styrke. Anaerob bruges bl.a. til at vise, hvor gode dine muskler er til at præstere kortvarigt og eksplosivt under for eksempelvis en sprint. Det hele forklares i appen og er en god motivation til næste gang man skal af sted.
[IMG10]
Uret holder også øje med, hvor meget træningsbelastning, som du har over 7 dage. Hvis du har kørt lige til grænsen 7 dage i træk vil din træningsbelastning være for høj og det kan være skadeligt for kroppen. Den sidste funktion er en indikator, som fortæller, hvor længe du skal restituere afhængig af, hvor hård aktiviteten var.
[IMG5]
Sikkerhedsfunktioner
Uret har nogle indbyggede sikkerhedsfunktioner, som kan gøre din tur i skoven lidt mere sikker. Alle funktionerne kræver dog, at du har din mobiltelefon med. Du kan bl.a. aktivere ”Livetrack”, hvor din position hele tiden kan følges af pårørende indtil du slår det fra igen. Uret har også en manuel funktion, hvor du holder lysknappen inde indtil uret bipper 3 gange. Herefter bliver der sendt en nød-besked til dine foruddefinerede kontakter. Den sidste funktion er automatisk og hvis uret registrerer, at du måske er styrtet kan det automatisk sende en nød-besked. Alle funktionerne er relevante for mountainbikere og kan potentielt redde liv.
Facit
Garmin Fenix 5S Plus Sapphire er uden tvivl et rigtig lækkert ur, og det er både fedt at have på til hverdag og i skoven. I dagligdagen er uret praktisk og fungerer godt som et almindeligt ur uden så mange dikkedarer. Vi blev glade for de mange ekstrafunktioner såsom pulsmåling og kalorietæller, og der gik sommetider lidt sport i den for at få kalorietælleren til at stige. For skribentens vedkommende var uret helt sikkert med til at promovere en sundere livsstil. I skoven fungerede uret lige så godt, som det gjorde i hverdagen. Vi havde ikke nogen problemer med at bruge det og alle dets data var præcise og relevante. Skribenten havde personligt ikke noget imod at kigge ned på håndleddet i stedet for en cykelcomputer på frempinden, imens andre kan synes, at dette er irriterende.
Med en pris på 6.699 kr. er der tale om et meget dyrt ur, og du kan bl.a. spare lidt penge ved at vælge modellen uden Safirglas. Vil du have toppen af poppen indenfor aktivitetsure kan man dog ikke komme uden om Fenix 5S Plus.