Giro Eclipse Spherical – verdens hurtigste aerohjelm?
12.05.2022
Rasmus Søndergaard Frederiksen

Giro Eclipse Spherical

Med titlen som Giro’s hurtigste aerohjelm til dato, overtager Giro Eclipse Spherical tronen fra forgængeren Vanquish i toppen af klassementet.

Amerikanske Giro var de første til at udkomme med en regulær aerohjelm tilbage i 2012. Trenden har siden da bredt sig til hele markedet og i dag har enhver seriøs hjelmproducent en gennemtestet aerohjelm i toppen af sit sortiment. For Giro’s vedkommende hed den hjelm Vanquish, men med lanceringen af Eclipse Spherical, har Giro efter eget udsagn udviklet deres hurtigste hjelm til dato. Testet på en 160 km distance blev Vanquish overskygget af Eclipse Spherical med helt op til 1 minut ved 40 km/t.

Det er naturligvis helt umuligt for os her på Velomore at efterteste hvorvidt den påstand holder stik, da vi hverken har udstyret eller evnerne til at køre så hurtigt, i så lang tid. Der hersker dog ingen tvivl om at Eclipse er en hurtig hjelm. Allerede når man får den i hænderne skriger den fart, med et front design der mest af alt minder om et vindskjold og en sænket bagende. Kombineret med flere store ventilationshuller, især på siden af hjelmen, påstår Giro at de har løst mange af varmeproblemerne forbundet med aerohjelme.

MIPS Spherical
MIPS-teknologien i cykelhjelme har været brugt i en del år efterhånden. Princippet bag teknologien er, at den indre og den ydre cykelhjelm adskilles af et særligt lavfriktionslag, som sørger for, at kraften fra et slag afledes og dermed reducerer risikoen for hjernerystelser og i yderste konsekvens hjerneskader ved fald.

Læs også: Giro Imperial

MIPS Spherical bygger videre på denne teknologi, men i stedet for at tilføre et ekstra lag i cykelhjelmen som ved MIPS (den gule del inde i hjelmen), er teknologien så at sige bygget ind i hjelmen. Giro Eclipse Spherical består af to sammensatte skumdele, som kan bevæge sig uafhængigt af hinanden ved stød fra skæve vinkler, og selvom jeg – heldigvis – ikke har haft lejlighed til at afprøve teknologien i praksis, virker den effektiv og sikker, hvis uheldet skulle være ude.

På landevejen
Ud af kassen virker Giro Eclipse Spherical umiddelbart let og med en vægt på 280 gram i størrelse M, ligger den da også i den fornuftige ende af vægtskalaen for aerohjelme. På hovedet er hjelmen let at justere med det simple og effektive Roc Loc 5 Air-systemet og Ionic+ polstringen er bemærkelsesværdig behagelig. Ude på vejen føles hjelmen hurtig og den reducerede vindstøj omkring øerne giver en fornemmelse af fart.

Ventilationen i hjelmen fungerede overraskende godt og selv på de varmeste og mest intense ture, følte jeg at hovedet blev afkølet i en sådan grad, at jeg ikke ville tøve med at tage Giro Eclipse Spherical med sydpå. Ifølge Giro, er Eclipse da også kun et mulehår bag klatrerhjelmen Aethos hvad angår ventilering. P

Facit
Selvom Giro Eclipse Spherical er en aerohjelm, performer den så godt på alle vigtige parametre – aerodynamik, ventilation og sikkerhed – at den faktisk positionerer sig som en top all-round hjelm. Har man kun brug for, eller råd til, en hjelm er Eclipse derfor et rigtig godt bud. Eneste minus er prisskiltet, som er i den højere ende af skalaen. Til gengæld får man hvad man betaler for.

Vurdering
Farver: Mat blå, mat sort, mat sort/rød, mat grå og mat hvid/sølv
Størrelser: S, M og L
Info: www.giro.com
Pris: 2399 kr.
Vurdering: 6/6