Guide: Undgå flåter på cykelturen
Det er en fryd at komme ud i skoven og naturen på MTB eller gravelcykel, men det kan være forbundet med en skjult fare, at suse igennem botanikken. Sæsonen for flåter er begyndt.
I månederne fra maj til oktober er der størst risiko for at få en flåt med dig hjem fra skoven.
Hold dig til stierne
Hvis du holder dig til stier, hvor der er grus eller bar jord, er der ingen flåter. Flåter holder nemlig gerne til i vegetation, hvor de kan holde sig i skyggen eller i skovbunden, der ofte er fugtig. Så snart du bevæger dig væk fra stier, er der næsten flåt garanti. På veje og stier kan flåter ikke så let springe fra græsstrå over på bare ankler og ben.
Strømperne ud over bukserne
Hvis du helt vil undgå at blive bidt af flåter, er lange bukser, strømper ud over bukserne, gummistøvler og langærmede bluser det bedste forsvar. Flåter stimuleres af kontakt med huden. Ved at bruge tøj der dækker bar hud, vil flåterne derfor hurtigt miste interessen for dig. Gummistøvler anbefales også som et godt middel til at undgå flåter, men det er de færreste, der vil køre Mountainbike i gummistøvler. Derfor: Lange bukser og strømper.
Drop pausen i skovbunden
Det er fristende at tage en pause i skovbunden, flade ud og lytte til fuglene synge. Men hvis du lægger dig ned i skovbunden, hvor der er planter eller god fugt, giver du flåterne god adgang til din krop. Så det bedste råd er: Don’t do it. Havner du ufrivilligt i skovunden under et styrt – panik ikke. Der er gode tips til at fjerne flåter længere nede i artiklen.
Tjek din hud
Undersøg hele kroppen grundigt, når du kommer hjem. Især hvis du har holdt pause i skovbunden – også de ufrivillige pauser såsom styrt. Det er vigtigt, at man undersøger hele kroppen, da flåterne typisk sætter sig varme steder som for eksempel lyskeregionen, armhuler, knæhaser og hårbund, hvor det kan være svært at få øje på den lille mide, der ikke er større end et knappenålshoved – brug eventuel en lup.
Ud med flåten
Er du alligevel uheldig og får en flåt med hjem, er der også gode råd at hente. Opdager du en flåt, skal den fjernes med det samme.
Sådan fjerner du en flåt:
- Brug neglene, en finspidset pincet eller en speciel flåttang (fås på apoteket) til at gribe fat om flåten.
- Anbring neglene/pincetten så tæt ved huden som muligt. Tag fat i flåten og drej langsomt pincetten rundt et antal gange, indtil flåten slipper taget. Hvis munddelen bliver siddende, fjernes de i næste omgang. Kan man ikke få munddelen ud, gør det ikke så meget, men det kan dog give risiko for kløe og infektion. Det er vigtigt, at få fjernet selve flåten, så eventuelle bakterier forhindres i at vandre over i bidsåret.
- Vask bidstedet med vand og sæbe
Ikke alle bliver syge af skovflåtbid
Som du sikkert allerede ved, kan flåter smitte med den stærkt generende borreliainfektion, men Statens Seruminstitut oplyser, at et stort antal danskere hvert år bliver bidt af en skovflåt uden at blive syge. Af de mennesker, der rammes af rammes af infektionssygdommen neuroborreliose, bliver hovedparten helbredt uden mén. Flåter skal derfor ikke afholde dig, fra en tur i skoven.
OBS: Skal du til Bornholm og udforske deres fede MTB-spor. Skal du være opmærksom på, at skovflåter kan smitte med den sjældne sygdom ”tick-borne-encephalitis”, der går under navnet TBE. Der er i 2018-2019 konstateret få tilfælde udenfor Bornholm. Du kan læse mere på Statens Serums Institut.
Per Moestrup Jensen er lektor på Københavns Universitet og er bl.a. flåtekspert. Velomore, har bl.a. talt med ham, om flåter.
“Flåter suger blod, hvilket selvfølgeligt ikke er sundt, – men de suger ikke mængder der medfører nogle helbredsmæssige problemer. De er ”farlige”, fordi de kan overføre bakterier of virus der kan give anledning til alvorlige sygdomme. Bliver man syg efter et flåtbid skal man søge læge.“
Hvad er dine bedste råd til at undgå flåter?
“– “Det sikre råd er at man skal blive hjemme i sofaen. Imidlertid er dette heller ikke sundt i længden, så vejen frem er at sikre sig mod at flåter kan komme til at bide. Dette kan man gøre ved at tage lange bukser på – og stoppe disse ned i strømperne. Man kan også holde sig fra at bevæge sig ind i høj vegetation og søge de bredere stier hvor man ikke kommer i kontakt med vegetationen. Sidst kan man huske på at se sig selv efter og fjerne eventuelle flåter når man kommer hjem. Hvis man er heldig kan man fjerne dem før de får bidt sig fast.”