
Hesede Skov: En tur i Villaen
Sporene i Hesede Skov, mellem Haslev og Rønnede, skal ikke længere være en hemmelighed hos de lokale mountanbike-jern. Kom med på en tur i det hemmelige paradis.
Vi er helt alene i skoven. Den metalliske syngen, der kommer fra egerne i de små, hidsige sving er det eneste, jeg hører, mens jeg kører på skrænten med kløften 30 meter under mig. Klorofylet i bladene der vejrer over mig, giver et helt signalgrønt loft, og i hullerne mellem bladene stråler solen ned på stien af pakket grus. Al fokus er på den korte bakke, der kommer nu, ned med dropperen, løft forhjulet og så baghjulet med over, så det flade stykke der hurtigt efter går direkte over i nedkørslen, der ender i den store sti og i det retoriske spørgsmål: Skal vi tage en tur mere rundt om Svenskekløften?
Svenskekløften
Den dybe kløft, skabt under Istiden, har sit navn fra Svenskekrigen, hvor Svend Gønge og Snaphanerne fangede de indtrængende svenskere i kløften og på den måde forhindrede svenskens fremrykning. I dag på en mountainbike, er øvelsen ikke længere at fange de svenske krigere; snarere at holde fingrene fra bremserne og opleve dansen på kanten af skrænten, med kløften som den dramatiske mulighed til den ene side og resten af Hesede Skov til den anden.

Når man sammen med de lokale mountainbike-drenge kører en tur i ”Villaen” i Hesede Skov mellem Haslev og Rønnede, ved man, hvad der venter: En nådesløs og smuk tur på 2-3 timer i et for regionen meget varieret landskab. Med muligheder for tekniske passager, en top der ubarmhjertigt grovsorterer i ”pralhals” og ”bakke-jern” og hurtige segmenter rundt om de smukke, blanke skovsøer, hvor man kan spejle sig selv i den sølvblå overflade, hvis man da tør kigge op mellem rødderne og drengene der kommer susende bagfra, hvis du ikke holder kæden stram. I dag har jeg taget en lille håndfuld MTB-venner fra hovedstaden med sydpå.

”Villaen” er en af de ture, hvor du efter et langt og varmt bad ligger brak foran en sportstransmission på TV (indholdet er ligegyldigt), hvor bare det at strække armen efter cola-flasken kan give krampe i læggen, mens følelsen af lige dele indre lykke og fysisk elendighed fylder krop og sjæl.
Hesede Skov under Gisselfeld Gods, mellem Rønnede og Haslev, er således, med al ret, et populært spot for lokale mountainbike- og gravelryttere. Navnet ”Villaen” stammer fra en af landets smukkest beliggende restauranter, Villa Gallina, der ligger som et strategisk midtpunkt centralt i skoven. Og runden langs skrænten i Svenskekløften er turens flødeskum.
88 meter er alt, hvad der skal til
Ingen behøver sige noget. Man ved det bare alle sammen. At ”nu kommer den”. Den der stigning, der skiller gruppen ad på 20 sekunder. Den der, uanset din fysiske form, uanset om du starter ud i højt eller lavt gear, står eller sidder, sprinter fra start eller tager roligt – altid er så hård. En sådan én er Hanebjerg, den korte bakke foran Villa Gallina, som man møder, hvis man brækker af mod venstre på vej rundt om søen foran restauranten.

Så sidder vi der altså, fire mand på række rundt om en sø så smuk som en fædrelandssang, men vi kigger kun mod toppen af bakken. De tre af os har aldrig prøvet bakken før. Hver især vælger vi våben for foden af den grønne stigning: gear, stilling og tempo. Tænk at en top på 88 meter kan få voksne mænd til tavst at synke spyttet i ærefrygt.
Snart sakser vi ind og ud mellem hinanden for at undgå rødder og finde det bedste greb op gennem stigningen. Uanset vores førstevalg sidder alle fire mand snart med de samme kort på hånden: Et af cyklens to laveste gear, en position helt fremme på sadlen, brystet ned over de brede styr og en vejrtrækning fra en fødegang. Trædende i tavshed.

Positionerne indbyrdes har ændret sig, da vi når toppen, og i stilhed hæver overkroppene fra styret, tager luft ind og ruller videre. Vinderen kører med rankere ryg ned ad singletrack sporet, mens svaret på taberens undskyldning om dårligt greb og nyt terræn er en hovedrysten og en kørende fedtmåling, et knibtangsgreb i kødet over hoften og et grin, fra en af de andre, da vi når ud på det bredere spor. På vej mod den del af skoven, der ligger på den anden side af landevejen.
1 eller 5 timer
Sporene her på den side af Rønnede-landevejen virker bredere og terrænet mindre teknisk. Det giver overskud til at nyde omgivelserne, fx når vi af og til flankeres af de opdæmmede karpesøer, der med deres blanke, sølvfarvede overfalder midt i den klargrønne skov.
”Det ser vi ikke på den Røde Plads på Nørrebro”, som én i gruppen tørt konstaterer.

To en halv time med fart på kan mærkes i benene, og de bredere, nemmere spor virker på alle måder som en kærkommen, god idé. Der er kommet ro på i gruppen, Villaens mange små bakker har suget de kvikke bemærkninger ud af Københavnerdrengene. Vi ruller over landevejen igen, over til Svenskekløften og bilerne. Og der, på bagkofangerne under bagruderne i de åbne bagagerum, taler vi om dagen og om Hesede Skove.

At Hesede Skov er det sweet spot af ro, storhed, stilhed og sjove spor, som mange af os med grus i blodet drømmer om. At man kan tage ”Villaen” som god træning i den smukke natur, og at man også kan dvæle ved historier om den danske partisanhær, de historiske bygninger, den sjældne botanik eller en af landets ældste renæssanceborge. Fedt vi kom af sted, er vi enige om. Og nu hjem til ro, TV og en dyne i sofaen.
Sådan kommer du til og rundt (i) Hesede Skov
Det er nemmest at komme til Hesede Skov i bil, hvor du kan parkere ved Villa Gallina eller ved P-pladsen tæt på Svenskekløften, hvorfra der er skilte til kløften. Alternativt kan du cykle fra Næstved, Haslev eller Rønnede og nå skoven på cykel på max 25 minutter, og så er du varm.

Der findes et utal af ture rundt i Villa’en, og selvom området ikke er særligt besøgt, kan du finde gode ture på de gængse tracking apps. Hvis du ikke kun er på jagt efter den optimale træningstur, er det oplagt at lægge pauser ind ved skovens attraktioner som den gamle botaniske have, Paradishaven, restauranten Villa Gallina, Gisselfeld Slot eller Skovtårnet – alle inden for en radius af fem kilometer fra Svenskekløften.