22.06.2023
Franz Thomas Balmer

Ny e-MTB verdensrekord i Davos Klosters på årets længste dag

Verdensrekorden for flest højdemeter kørt på en el-cykel, en såkaldt Keneveresting Challenge, blev i går slået i Davos Klosters.

Ralph van den Berg og Max Chapuis har slået verdensrekorden for flest højdemeter kørt på el-cykel i Davos Klosters. Inspireret af ‘Keneveresting Challenge’ tilbagelagde parret i alt 14.623 højdemeter ved at bevæge sig op ad skovveje og ned ad spor i et 16-timers vanvidsmaraton.

Ralph van den Berg og Max Chapuis begav sig afsted kl. 4 om morgenen for at slå verdensrekorden. For at sikre, at de havde maksimalt med dagslys til rådighed, valgte de d. 21. juni – årets længste dag. Alt gik efter planen, uden at der var problemer undervejs. Chapuis og van den Berg nåede en samlet stigning på 14.623 meter inden for den fastsatte tidsramme på 16 timer. En ny verdensrekord. Og cykeldestinationen Davos Klosters var det ideelle sted at gøre det.

“Vi ønskede at få så meget højde som muligt på så kort en strækning som muligt, så vi ikke spildte for meget tid,” forklarer van den Berg.

Claudio Caluoris ‘Keneveresting Challenge’ var inspirationen bag dette verdensrekordforsøg. Tilbage i 2020 tilbagelagde den tidligere downhill-pro 13.500 højdemeter på sin ‘Specialized Kenevo’ e-cykel – hvilket gav inspiration til udfordringens navn – Keneveresting.

Pitstop ved Gotschnabahn i Klosters
“Vi cyklede hele dagen på den samme ‘Specialized Turbo Levo’. Vi var i stand til at stige over 1.500 meter i højde med et 700 Wh batteri i power mode,” siger van den Berg.

Alligevel havde makkerparret brug for en grundig batteriplanlægning. Ifølge reglerne måtte serviceteamet ikke følge rytterne ude på stigningen. I stedet skulle supportholdet vente på det samme sted nede i Klosters ved Gotschnabahn. Dette var det eneste sted, hvor batterier kunne udskiftes, eller reparationer kunne udføres. Af andre regler kan nævnes, at kun kommercielt tilgængelige el-mountainbikes med almindelige batterier og begrænset til 25 km/t er tilladte til brug i verdensrekordforsøget.

Anden verdensrekord på MTB i træk
Ralph van den Berg er ikke fremmed for verdensrekorder inden for MTB. Han brød singletrack-verdensrekorden i Davos Klosters sammen med Christoph Fässler tilbage i sommeren 2021. Sammen dækkede parret 20.100 højdemeter ned ad bakke på 16 timer og slog den tidligere singletrack-verdensrekord med 516 meter.

Og bedst af alt: De kørte ikke det samme spor to gange. “Jeg ville vise, at en far med et krævende job stadig kan nyde et hurtigt eventyr nu og da,” forklarede den 38-årige van den Berg dengang.

Med over 700 kilometer singletrack var cykeldestinationen Davos Klosters det perfekte scenarie for denne bedrift – og levede op til sit slogan “Sports Unlimited”.