På sporet af bæredygtigt cykeltøj
Tekstilindustrien er en af de helt store syndere, når det kommer til Co2 udledning. Der produceres store mængder tøj, vi bruger det i kort tid og der produceres meget tøj i materialer, der belaster klimaet. Langt det meste træningstøj er lavet af polyester, der ikke har det bedste klimavenlige ry. Udbuddet af bæredygtigt træningstøj er stadig meget småt, men giv ikke op. Læs med og bliv klædt på til valg af materialer af bæredygtigt cykeltøj og mød en virksomhed der kombinerer salg af cykeltøj og bæredygtighed på en helt særlig måde.
Johanne Stenstrup er bæredygtig modeblogger, foredragsholder og iværksætter. Hun er indehaver af Danmarks første bæredygtige modeblog, og driver også det bæredygtige magasin Sustain Yearly. Hun beskriver sig selv som materialenørd, og har sagt ja til, at gøre os klogere på valg af bæredygtigt træningstøj
Hvad kendetegner bæredygtigt træningstøj?
Bæredygtigt træningstøj er tøj lavet af mere miljøvenlige materialer og ideelt set under ordentlige forhold. Men vi kan ikke altid få det hele, så derfor går mange blot efter de bæredygtige materialer. Holdbarheden er også super vigtig når man snakker bæredygtighed, fordi det bedste vi som forbrugere kan gøre ift., bæredygtighed er at beholde tøjet længst muligt.
[IMG2]
Hvilke bæredygtige materialer skal man gå efter, når det skal fungere som træningstøj?
Her er der to kategorier at gå efter: naturlige økologiske materialer eller synetiske genanvendte materialer.
- Syntetiske genanvendte materialer er langt de mest populære, når det kommer til træningstøj, fordi det ikke tager imod væske og derved ikke bliver tungt. Her er det især genanvendt polyester eller genanvendt nylon. Det er altså gammelt plastik, især fra plastikflasker eller fiskenet, som bliver smeltet om til nyt materiale. Fordi ja, polyester er dybest set bare plastik. Det er mere bæredygtigt, fordi det ikke er nyt materiale, hvilket normalt set er råolie som vi skal forsøge at bruge mindre af globalt. Det er vigtigt at understrege, at alt polyester udleder mikroplastik, hvilket kan være et argument for måske at nedsætte mængden af polyester i cykelgarderoben.
- Uld er godt, når temperaturerne svinger meget, netop fordi det har en fantastisk evne til både at transportere sveden væk fra kroppen, men også isolere hvis der pludseligt bliver koldt. Her kan man især kigge efter økologisk merino uld. Når man køber uld er det især dyrevelfærd, der er vigtigt at tænke på, da ikke alle får har det lige godt. Derfor er det vigtigt at finde sit uld-sportstøj fra firmaer, som sætter fokus på dette, og kan sige hvor deres uld kommer fra.
Du kan læse mere om valg af bæredygtigt tøj på Johannes blog: www.bedremode.nu
[IMG4]
Genbrugsguld – kør i professionelles aflagte cykeltøj
Synes du brugt cykeltøj lyder attraktivt? Sikkert ikke. Men hvad hvis det kun har været brugt få gange, og endda af professionelle cykelryttere? Og tilmed kan købes i en lækker webshop? ProownedCycling giver aflagt cykeltøj og cykler fra professionelle ryttere nyt liv. Deres drøm er, at være med til at skabe en bæredygtig verden. Casper Hillstrøm, der er CMO & partner hos ProOwnedCycling.dk, håber på at endnu flere vil få øjnene op for at tænke bæredygtige valg, når det kommer til køb af træningstøj.
Hvordan opstod ideen til jeres virksomhed?
Min partner, Oscar Bjørn-Rosager, fik idéen i 2015 sammen med Casper Pedersen, som i dag er professionel cykelrytter på Team Sunweb. Casper havde brugt cykeltøj i overskud efter sæsonen sluttede, hvorefter Oscar hjalp ham med at sælge det. Derefter opstod idéen til at hjælpe andre ryttere med samme udfordring.
Hvordan blev jeres koncept modtaget? Vil cykelentusiaster til at købe brugt tøj frem for det nyeste nye?
I starten var der mange kritikere. Vi fik mange kommentarer om at man bestemt ikke kunne køre i andres brugte cykelbukser. Det ville vi modbevise, da vi kunne se hvordan trenden blev mere og mere populær i andre brancher. I dag har vi solgt brugte cykelbukser (og mange andre produkter) i 60 lande på verdensplan.
[IMG3]
Hvad er baggrunden for, at I vælger at sælge pre- og proowned tøj?
Vi kunne se at cykelryttere og cykelholdene havde et konkret problem med at komme af med det aflagte grej, og så synes vi at det var fedt at alle motionister pludselig kunne få adgang til dette unikke tøj og til en god pris. Samtidig var det jo også godt for miljøet, at varerne kom videre i systemet, i stedet for at blive kasseret.
Brugt cykeltøj – hvad med svedlugt mm?
Vi modtager kun rent og vasket tøj fra rytterne. Hvis det ikke er helt rent, så vasker vi det selvfølgelig. Det meste af vores tøj fra holdene er faktisk nyt og i original emballage (Det samme gælder for udstyr). Hvis noget af det brugte tøj er for snavset og ikke kan blive rent, så bliver det doneret til velgørenhed. Intet skal gå til spilde – det er missionen.
Vi synes selv, at det kan være svært at finde bæredygtigt træningstøj i butikkerne, men er løsningen ift. klimaet måske i virkeligheden genbrug af cykeltøj?
Det kan i hvert fald gøre en stor forskel. Vi har sparet vores klode for rigtig mange ressourcer ved at både cykeltøj og udstyr kommer i genbrug. Jeg kan med sikkerhed sige, at vi har sparet kloden for flere millioner liter spildevand. Vi har også solgt brugt løbetøj, golftøj, MTB-tøj og triatlon tøj, så vi prøver helt klart at skabe en trend inden for den her verden.
Jeres kunder – er det mest mænd eller kvinder?
Langt de fleste er mænd, men i år har vi fået meget mere kvindetøj og mange flere kunder, som er kvinder. Vi vil helt klart prøve at skaffe mere tøj og cykler hjem til kvinderne for fremtiden. Vi ser gerne at de kan få det samme sortiment som mændene. Dog er mange af vores varer faktisk Unisex, som både kan benyttes af mænd og kvinder.
Hvad er dit eget bedste preowned eller proowned kup?
Min personlige favorit er Andy Schlecks hjelm fra Tour de France i 2010, som han kørte med på enkeltstarten. Han tabte desværre touren, men jeg var stor fan af ham, og hans hjelm står på en hylde ved mit kontor. Vi har selvfølgelig også en masse fede mesterskabstrøjer som hænger rundt omkring på kontoret bl.a. Peter Sagans VM-trøje.