23.04.2022
https://velomore.dk/wp-content/uploads/2022/01/Velomore-logo_rund.png Velomore

Rock Shox SID Ultimate SL

FOX-regimet er smidt ud af skoven

Af Christopher Glimberg Rønne.

Der er kommet en ny dreng ind i klassen, og han har sat sig ved det allerforreste bord. Han bliver valgt først til idræt, og når der bal i hallen i weekenden, render han med den flotteste pige uden at danse først. Rock Shox har med deres SID Ultimate SL fravristet FOX statussen som klassens duks i kampen om at være den bedste forgaffel til god gammeldags XC-kørsel. Og det er der helt indlysende grunde til, for SID Ultimate SL er markant lettere end FOX SC, den er billigere og den kører mindst lige så godt som FOX’ topmodel.  

Lidt historie

Sidst Rock Shox bestemte på XC sporene var i 2014- med deres i øvrigt ikke særlig gode og noget tunge upside down gaffel: RS-1. Hvad RS-1 gaflen manglede af performance og lethed havde den stilrene gaffel til gengæld i looks og attitude – den var bare pivflot. Men det smukke ydre faldt til jorden som et tabt køleskab under en flytning i 2016, da hele mtb-verden pludselig skulle have FOX’ nye letvægter Step Cast. FOX nye våben vejede ca. 200 gram mindre end den smukke RS-1, og FOX-gaflen præsterede tilmed bedre. FOX er siden, med reviderede udgaver af Step Cast-gaflen, forblevet på tronen, som et omtrent lige så obligatorisk valg for den udstyrsbevidste XC-rytter som 29 tommer hjulene og ét-klinge-setup. Men det firårige FOX-enevælde, blev sidste år suspenderet, da den gamle rival, Rock Shox’, smed sin SID Ultimate SL på markedet. FOX var blevet forvist.

Teknisk

Her er tale om en klassisk XC gaffel, dvs. med 32 mm ”ben” og 100mm vandring, lavet til 29 tommer hjul – og her med 44mm offset. Modsat Fox tilbydes her ikke 51mm offset eller en 27,5 tommer variant.

Akkurat som FOX Step Cast har også SID-gaflen her tynde, ”udhulede” gaffelben for at spare vægt. Desuden har Rock Shox her designet et helt nyt dæmper-system, the Charger Race Day, der alene kun vejer 88 gram (98 gram mindre end den tidligere SID-model!). Sparet væk er mange justeringsmuligheder til gengæld: Du kan aktivere, on eller off, din lockout på kronen eller via Rock Shox’ TwistLoc remote, mens low speed rebound justeres under det højre gaffelben, hvor benet er ”hult”. Gaflen er designet til XC, og den tager helt ikke dæk bredere end 2.35 – pladsen er der simpelthen ikke. Rock Shox slankekur af deres SID-gaffel er i den grad lykkes. Uforkortet vejer gaflen således 1.330 gram, hvilket er omkring 100 gram mindre end en tilsvarende Step Cast model fra Fox, 140 gram lettere end en sammenlignelig DT Swiss F232 ONE 29 og næsten 200 gram lettere end den tidligere SID gaffel.

I skoven

Det kan fint være, at selve affjedringsdelen i SID-gaflen er blevet knap 100 gram lettere. Men den er også blevet bedre. I ”tændt” mode giver den virkelig en fantastisk støtte på sporet. Gaflen arbejder smidigt over selv relativt store forhindringer, og samtidig er den meget stabil og stiv, selv når du presser den i længere, skarpe sving. Affjedringens følsomhed giver forhjulet næsten konstant bid i underlaget, og med TwistLoc remoten er det ukompliceret at låse/slukke for affjedringen, fx på de jævne stykke, ved spurt eller når det opad. Jeg kom til testen direkte fra en cykel, sat helt ”klassisk” op med en Fox Step Cast, og jeg bemærker klar vægtbesparelsen på de 100 gram foran. Cyklen er blevet endnu lettere at manøvrere – og gaflen virker tilmed smidigere.

Facit

Der er ikke så meget at sige: Rock Shox SID Ultimate SL er det nye sikre valg til XC-rytteren, der vil have det bedste. Den blå farve skal nok skille vandene, men gaflen fås også i sort.

Vurdering

Specs: 100 mm vandring, 32 mm ben, 44 mm offset, 29¨

Farver: blå/sort

Vægt: 1330 gram fuld længde uden remote

Pris: Vejl. 7.600 kr.

Info: www.sram.com

Vurdering: 6 ud af 6