06.01.2022
https://velomore.dk/wp-content/uploads/2022/01/Velomore-logo_rund.png Lasse Klausen

Shimano IC-100 indendørs sko

Indendørs sko… Er det ikke kun til fodbold og gymnastik i den lokale hal? Hometrainere og spinning bliver stadig mere og mere populært om vinteren, og selv om mange bare bruger deres almindelig cykelsko, findes der alternativer, som kun er beregnet til indendørs brug. Men er det en gimmick eller et brugbart tiltag?

Den virtuelle træning bliver mere og mere populær om vinteren, uanset om man kører på landevejen eller i skoven. Med den store popularitet følger også en bred vifte af producenter som opfinder nye produkter til enhver given lejlighed. Nogle produkter er mere gennemtænkte og relevante end andre, og derfor er det altid sundt med en vis skepsis.

Hvorfor en indendørs sko?

Min foretrukne disciplin er mountainbike, men jeg ejer også en landevejscykel, som bliver luftet i sommerhalvåret. Sidste år kom jeg så med på hometrainer bølgen, da jeg købte en Wahoo Kickr. Indtil videre har det været en rigtig god investering, og jeg er blevet virkelig glad for hele mit setup. Min vinterformkurve har været opadgående, og det har kunnet mærkes i foråret. Jeg er på ingen måde en 1000 watts maskine, men det går nu okay, hvis jeg selv skal sige det.

Det som jeg bl.a. har erfaret på hometraineren er, at man sveder en del mere end i den virkelige verden. Det betyder bl.a., at man skal have fat i en velvoksen ventilator, men også at ens tøj og sko bliver markant mere svedigt og vådt end normalt.

Store mængder sved har det med at nedbryde tøj og sko, og med tiden kan det blive en ganske ildelugtende affære at tage det på. Det bemærkede jeg sidste vinter, hvor mine fine landevejssko ofte var sølet ind i sved, og lugtede dårligt. Samtidig var det heller ikke helt så komfortabelt med fugtige strømper og fødder. Det var ganske givet en naturlig konsekvens af de korte, men hårde træninger og manglende ventilation. Derfor begyndte jeg at tænke på, om man ikke kunne få et par sko, som stort set kun var designet til indendørs brug, og hvor al unødigt gejl var sorteret fra til fordel for bl.a. bedre ventilation. Og den jagt ledte mig til Shimano.

IC-100

Shimano har faktisk flere forskellige modeller til indendørs træning, heriblandt spinning. IC-100 er deres eneste unisex model, mens de andre er designet til kvinder.

Sålen på IC-100 er en klassisk glasfibersål med et stivhedsindex på 6 ud af 12. Den er altså ikke nær så stiv som en lækker sko med carbonsål. Det kan dog både have sine fordele og ulemper, hvilket jeg vender tilbage til. Under mellemfoden og i spidsen har sålen udskæringer, som giver luft til indersålen og foden. Skoen kan både bruges med Shimanos egen SPD eller SPD-SL klamper og pedaler. Det er også muligt at bruge Look eller SpeedPlay klamper. Oversiden er lavet i åndbart meshstof, og er designet som en ”sok”, som man stikker foden ned i. Overdelen slutter tæt om foden og er forstærket ved hæl og tå. Skoen spændes via en enkelt fleksibel strop, som fastgøres med velcro.

Stroppen er simpel og virker, men vi elsker nu altså BOA-spænder.

Virtual reality

Når man tager skoene på er det ganske rigtigt lidt som at stikke foden ned i en sok. Pasformen er ret tæt, og de sidder meget behageligt og smyger sig om fodens form. Shimano skal også have et plus i bogen for at have syet en strop fast på hælen, som gør det nemt at tage skoen på. Den brede strop giver et godt spænd om foden, men det ville have været spitzen klasse, hvis det havde været BOA spænder. Til gengæld havde prisen så nok også været markant højere.

Jeg oplevede ikke sålens stivhed som en hæmsko, og den var fint stiv til mit behov. Hvis den virkelig fik gas kunne jeg godt mærke, at skoen flexede en lille bitte smule, men det var på ingen måde relevant for mit middelmådige niveau. Men hvis du elsker stive carbonsåler, så er disse sko nok ikke helt stive nok til dig, og her vil et par almindelige sko nok være en bedre løsning.

Jeg oplevede, at skoens komfort var noget højere end med mine normale cykelsko. Mine fødder var slet ikke så svedige og varme som normalt, og markant mere tørre efter en tur. Det samme var skoene, og der var ingen tvivl om, at de var meget bedre til at komme af med varmen. Jeg synes heller ikke, at de lugtede og de tørrede hurtigt igen. Fordi at hele skoen stort set bestod af meshstof var det også nemt at håndvaske dem og skylle dem under varmt vand.

e-Sport og hometrainere er blevet endnu mere populære under Corona-epidemien.

Facit

Skoene har levet op til alle forventningerne, og jeg har været meget tilfreds med dem. De har et simpelt design og god pasform. Komforten er høj, da de er meget bedre til at komme af med varmen, og så er de nemme at holde rene. Sålen kunne måske lige være en tand stivere, men til motionisten vil de være rigeligt fine.

Er IC-100 så ”need to have” eller ”nice to have”? Det kommer helt an på dig selv og dine behov. Hvis du er pertentlig med dine ting, ligesom mig, vil det sikkert være befriende at kunne ”skåne” dine normale cykelsko til fordel for disse. Hvis du bruger et par gamle sko, og er fuldt ud tilfredse med dem, vil du måske ikke synes, at disse er så relevante for dig. Hvis du døjer med svedige fødder, er IC-100 et godt bud på en løsning. De er hvert fald blevet et must-have for mig, og jeg kommer ikke til at bruge andet i den virtuelle verden.

Specifikationer
Stivhedsindex6 ud af 12
Størrelser36-50
FarverSort
Vægt225 gram (Størrelse 42)
Pris699 kroner
InfoBike.shimano.com
Vurdering