11.08.2022
https://velomore.dk/wp-content/uploads/2022/01/Velomore-logo_rund.png Lasse Klausen

Velomore tester smart værktøj fra Canyon

Canyon går endnu en gang sine egne veje, i deres stræben på at lave smarte og veldesignede produkter. Denne gang er det bl.a. værktøj til cyklen, som tager form og funktion til et nyt niveau.

Den tyske direkte-salgs gigant bliver ved med at slynge fede produkter af sted under eget navn. Vi har tidligere testet tøj fra dem, og nu er turen kommet til deres bud på forskelligt værktøj. Man ser ofte, at producenter køber no-name OEM produkter hos andre, smækker deres navn på, og sælger det til en højere pris end original produktet. Sådan er det heldigvis ikke hos Canyon. Måske producerer de ikke selv produkterne, men det er hvert fald deres eget design som præger dem. Og det er tydeligt, at Canyon har forsøgt at ryste posen, og komme med nye ideer til nogle ellers simple produkter – det bedste af det hele er, at det er de slupper godt af sted med.

Multitoolet er lille og enkelt. Du mærker slet ikke, at du har det med.

FIX Minitool
Pris: 158 kr.
Kan man opfinde den dybe tallerken, når det kommer til et multitool? Nej, men så alligevel lidt. Canyons Fix Multitool er deres bud på et meget kompakt multitool, som kan tages med på landevej eller i skoven. Originalversionen har 9 forskellige stykker værktøj, heriblandt unbrako fra 2-8 mm, torx 25 og PH2 stjerne. Bitsne er lavet i S2 stål, og fremstår i rigtig flot kvalitet. Værktøjet vejer 78 gram med alle bits. Det smarte ved Fix er, at du kan tilpasse værktøjet i 3 forskellige størrelser med enten 4, 6 eller 8 bits. Det vil sige, at hvis du fx ikke har brug for PH2 og torx 25, så kan du tage de bits fra, og få et endnu mindre værktøj i lommen. Det kan lade sig gøre, fordi Canyon har smidt 3 forskellige skruer i pakken, som gør toolet smallere eller bredere. Det har vi personligt ikke hørt om før!

I praksis fungerede multitoolet rigtig godt, og det kunne få fat i de fleste bolte rundt omkring. Bitsne er selvfølgelig lidt korte, og det kan begrænse brugen en smule, hvis boltene sidder langt inde eller bag en del af rammen etc. Vi havde det tit med i lommen, hvor det ikke fyldte noget som helst, og man glemte, at det overhovedet var med på turen.

Hvis du leder efter et let og kompakt værktøj er det her et rigtig godt bud, og så er prisen på 158 kr. mere end rimelig.

Magneterne er en lækker detalje, og så fylder de ikke meget i ryglommen.

FIX Tire Lever
Pris: 79 kr.
Canyon har selvfølgelig også lavet et par dækjern. Disse er lavet i plastik komposit, og er designet til at være kompakt og lige til at smide i lommen. De har en relativt smal profil, og bliver på snedig vis holdt sammen af magneter. I den smalle ende er der lavet en udskæring til presta ventiler, og så siger Canyon, at det også kan bruges til at sprede bremseklodser med. Det er dog aldrig noget, som vi har haft brug for i praksis.

Igen er kvaliteten fremragende, og dækjernene føles solide at holde ved. De er selvfølgelig mere kompakte end ”værksteds dækjern”, men det afholdte dem nu ikke fra at få diverse dæk af fælge, hvad enten det var på racer eller mountainbike. De kunne også fint skrue en presta ventil løs, men det var ikke noget som jeg fik brug for i skoven. Dækjernene fyldte ingenting, og de var nemme at finde plads til i saddeltasken eller baglommen.

2 Co2 patroner og værktøj kan skrues ind i låget. Der er stadig plads til en slange i bunden.

FIX Tool Capsule
Pris: 126 kr.
Om man vil have værktøj, slange etc. med på turen eller ej, har altid været et temperaments spørgsmål fra rytter til rytter. Der er flere forskellige løsninger på markedet. Nogen tager det i baglommerne, andre i saddeltasken og nogen tager slet ikke noget med. En sidste løsning kan være en værktøjsbeholder, som kan sidde i flaskeholderen. Flere producenter har sådanne løsninger, nogle mere vellykket end andre. Canyon har også kigget på konceptet og selvfølgelig nytænkt det lidt. Tool Capsule er på størrelse med en 500 ml flaske, og sidder altså i flaskeholderen. Den har skruelåg, og så er indersiden beklædt med skum, så at indholdet ikke rasler under turen.

Men Canyon stopper selvfølgelig ikke der, med at tænke store tanker. Kapslen er designet til at passe med deres FIX Tool. Via en indsats kan man skrue FIX Tool, bits og 2 Co2 patroner fast i indsatsen og sætte den i toppen af kapslen, mens der fx kan ligge en slange nedenunder. Efter vores mening, en ret genial tanke.

En lille genial detalje til dem, som kører i mørke om vinteren.

Den sidste genistreg er lille, men virkelig smart. Låget i kapslen har en gummiindsats, som kan skiftes til en anden indsats med et lille hul. Tanken er, at hvis du kører med en lygte med eksternt batteri, så kan du putte batteriet ned i kapslen, føre ledningen via toppen og op til lygten. Så slipper man for at spænde batteriet fast på rammen på den ene eller anden måde, og undgår de ridser, som mudder og vand ellers ville give. Du kan selvfølgelig fuske noget derhjemme med en gammel flaske, men det her er virkelig en gennemført løsning.

Jeg havde kapslen med på raceren, da jeg ikke havde plads til 2 flaskeholdere på min mountainbike. Den fungerer i praksis rigtig fint, og larmer ikke under turene. Det er nemt at pakke den med de nødvendige ting, og det hele er let at arbejde med. Om man så er til løsningen med en beholder eller ej, varierer fra rytter til rytter. Men hvis du er til sådan en løsning er der ikke nogen tvivl om, at Canyons er meget gennemført og absolut anbefalelsesværdig.

Det er imponerende, at Canyon har fundet plads til Co2 hoved, Dynaplug og et værktøj med bits.

FIX 3-in-1 Minitool
Pris: 473 kr.
Man siger ofte, at man gemmer det bedste til sidst, og det er også tilfældet med Canyons FIX 3-in-1 Minitool. Her får du et smart stykke værktøj, med hele 3 forskellige funktioner: bits og skralde, Co2 pumpe og Dynaplug, i en meget lille indpakning.

Værktøjet er cylinderformet, og dimensionerne er kun 96 x 16 mm med en vægt på 43 gram. Vi starter i toppen, hvor man finder en skraldenøgle, som bruges sammen med de medfølgende bits. Den kan selvfølgelig dreje i begge retninger, og der er 8 forskellige bits, som er 5 cm lange. Det betyder, at man ofte kan komme helt ind til de bolte, som nogen gange sidder på nogle besværlige steder. Skralden har 90 tænder, og giver et tilfredsstillende klik, hver gang man bruger den. I midten af FIX finder man en Dynaplug til lapning af huller i tubeless dæk. Hvis uheldet skulle være ude kan man nemt skrue skraldetoppen af, og få adgang til Dynapluggen, som hurtigt sættes i dækkets hul. Den nederste del er en Co2 ventil, og kan bruges til 16 eller 25 grams patroner.

Dynaplug fungerer rigtig godt.

Der medfølger en lille ”taske”, hvor der er plads til værktøjet, bits og måske en lille Co2 patron. Tasken følger ”less is more” princippet. Den er meget enkel, men den fylder ingenting og gør sit arbejde til UG. Den lille størrelse betyder, at det er nemt at have det hele i baglommen, og det generer ikke undervejs.

Der var ikke noget at udsætte på værktøjets funktionalitet. Bits og skralde formåede at nå ind til næsten alle bolte, og det var nemt at ligge nogle kræfter i, hvis det var en genstridig skrue. Dynaplugs er bare kanon gode, og det var lynhurtigt at finde dem frem og skyde i dækket inden for kort tid. Co2 hovedet gjorde også sit arbejde uden meget brok.