Sorø Classic: Plads til alle cykelmotionister
Det er tidligt søndag morgen, og regntunge skyer hænger som en dyne over København.
Jeg skal køre Sorø Classic for første gang. Selvom det er maj måned, har temperaturen ikke bevæget sig over 10 grader i en uges tid. Derfor er både vest og cykeljakke taget med. En fornuftig beslutning, da jeg ankommer med toget i Sorø, for her er vejrsituationen ikke meget anderledes: Våde veje og små dryp fra oven.
Herfra er der kun et par kilometer til start- og målområdet ved Sorø Gymnastikefterskole, hvor flere kåde væddeløbere allerede er til stede.
Tilsyneladende ambitiøse ryttere ruller stressende frem og tilbage langs vejen for at holde benene varme inden start. Nogle vil åbenbart ikke risikere end koldstart, selvom de første grupper har mere end 100 kilometers landevej at få stængerne i gang på.
Heldigvis er løbet noget, man selv gør det til. Har du trænet intenst og ynder at køre cykelløb fra start til slut, er der rig mulighed for det. Men atmosfæren er generelt meget tilbagelænet og hyggelig ved arrangementet. Folk er kommet for at få en god dag i smukke omgivelser i Sorø og omegn.
Grundet sundhedsmæssige foranstaltninger er der ingen samlet start. I stedet bliver ryttere sendt af sted i grupper af maksimalt 50 ad gangen hver halve time. Det betyder reelt ikke så meget, for det hører trods alt til sjældenhederne, at man sidder i en samlet peloton til disse motionsløb.
Ligesom de første sendes afsted, begynder skyerne at trække sig fra himlen, og temperaturen stiger flygtigt til vejrs. Det er fantastiske nyheder for en solskinsrytter som mig, og jeg tager den modige beslutning af køre med korte ærmer. Det skulle vise sig både at være fornuftigt og få lidt konsekvenser senere.
Et undervurderet cykelområde
Når man mest er vant til at køre i Hovedstadsområdet og Nordsjælland, er det nogle gange en befrielse at køre på ”nye” veje. For eksempel i form af fornemmelsen af ikke-eksisterende trafik fra motoriserede køretøjer (på nær motorcykel-marshalls) og fraværet af lysreguleringer. Det skal man ikke tage for givet.
De optimale køreforhold skyldes også en flot udstukket rute, der mestendels foregår på meget små, kringlede landeveje. Terrænet er afvekslende med panorama-udsigter over blandt andet Tystrup Sø og Maglesø. Der er faktisk ikke mange lige, flade stræk, og det er svært at finde en rytme på den 53 kilometer lange rundstrækning, der typemæssigt får en til at tænke på Ardennerne.
Havde vejret fortsat i den kolde og våde afdeling, kunne dette blive til et rigtigt stodder-løb, hvor alt hurtigt kan sprænges i stykker – hvis man altså har sat næsen op efter at køre væddeløb.
Jeg starter selv forsigtigt og gemmer mig lidt i en større gruppe fra begyndelsen. Jeg er dukket op alene og skal ikke risikere at ligge på mellemhånd eller starte for hårdt ud. Med ved den 800 meter lange Vinstrup-bakke kastes en granat i gruppen, og jeg har tilsyneladende ikke tålmodighed til at vente på dem bag mig – og har set mig for øje at indhente et par stykker foran.
Det resulterer dog i, at jeg sidder alene på størstedelen af ruten. Vinden er heldigvis med mig nu. Jeg nyder det afvekslende terræn – og får endda kørt forbi et par grupper. Jeg glemmer, som så ofte før, at medregne en grim modvind på de sidste 12 kilometer, hvor jeg kæmper for livet i at holde fart i cyklen.
Tilmeld dig årets Sorø Classic her.
Jeg kommer dog i mål med moralen i behold og påskønner hurtigt, at jeg valgte korte ærmer. Solen bager pludselig, så det føles som en sommerdag! Det mærkes også på stemningen i målområdet. Folk har sat sig side om side med deres rammer, og nyder både solstråler, vand og en velsmurt sandwich.
Da jeg triller ned mod toget senere på dagen, mærker jeg konsekvenser af mit tøjvalg. Jeg skulle nok have påført mig solcreme. En kridhvid overkrop står pludselig i stærk kontrast til jordbærfarvede (og brændende) arme, ben og nakke. Ak ja, men er det ikke den samme fejl, man laver hvert år, når solen for første gang skinner for alvor?
Sorø Classic
Et flot afviklet cykelløb, hvor vejene er så små og trafikken så beskeden, at det ofte føles, som om man kører på lukkede veje. Ruten er meget idyllisk, og skiltningen og tilstedeværelsen af mange flagposter, meget synlige pile (som regel to tæt på hinanden ved hvert sving) og motorcykel-marshalls giver endvidere en tryg og sikker fornemmelse på ruten.
Der er mulighed for at køre to forskellige distancer:
- 53 kilometer (én rundstrækning)
- 106 kilometer (to rundstrækninger)
Ved start får man udleveret en racepack med gels og barer, og efter løbet sørger arrangørerne også for mad og drikke.
Kør det, hvis du vil køre væddeløb, eller du bare vil rulle et par timer i naturskønne omgivelser. Sorø Classic virker som et løb, hvor der er plads til alle.
Sorø Classic indgår i løbsserien Bike Challenge, som også indeholder Rundt om Rold og Mols Bjerge Grand Prix.