10.01.2011
Stig Cornelius

UCI: Ingen hjælp til Spanien

For UCI præsidenten har været ude med riven sidste år om, at Spanien snart skulle vågne op til dopingvirkeligheden. Den seneste udvikling, hvor det spanske cykelforbund ikke vil tage ansvar i Alberto Contadors dopingsag viser, at det måske ikke var helt ude i skoven.

– Jeg har kontaktet vores kontor i Aigle, men de har intet fået at vide. Systemet fungerer på den måde, at det spanske cykelforbund tager en beslutning. Nogle siger, at UCI skulle betale for det i stedet for de nationale cykelforbund, men hvem skulle så dække omkostningerne? Vi har allerede brugt for mange penge … eller endnu bedre så bruger vi et kæmpebeløb på antidoping. De fleste nationale cykelforbund dømmer seriøst i den slags sager og som konsekvens, skal UCI ikke appellere i mange sager, siger Pat McQuaid.

Iljo Keisses sag er grebet helt forkert an ifølge UCI præsidenten.

– Keisse sagen er et angreb på systemet. Det belgiske cykelforbund gjorde, hvad de gjorde, men UCI og WADA havde en anden mening. Vi vandt appelsagen i CAS, og Iljo Keisse skulle have en 2-årig karantæne. Så Iljo skulle være gået til den schweiziske højesteret, men tog i stedet til Bruxelles. Vi fik aldrig information om den appel, og derfor kunne ingen sige noget imod dommen der, siger Pat McQuaid.

Dermed menes, at når CAS nu afgør dopingsager i Schweiz, så skal en appel af en dom derfra, og appelleres til en schweizisk ret, fordi det er der, at der er ’værneting’, dvs. geografisk der, hvor dommen er faldet.

Man kan derfor undre sig over, hvorfor det belgiske retssystem har åbnet en sag, som juridisk set hører hjemme i Schweiz. UCI har en pointe i, at det bliver juridisk mudret, hvis domme afsagt i Schweiz appelleres i andre lande.