09.01.2011
Stig Cornelius

UCI og WADA modtager spansk nødråb

En anonym person fra det spanske cykelforbund har udtrykt sig klart om, hvor rådvildt det ser ud.

– Det tog flere uger for UCI og WADA at tage en beslutning om, at det var os, der skulle tage beslutningen om Alberto Contadors dopingsag, så vi synes, at de skal hjælpe os med, hvordan vi afgør sagen. Hvis de efter at have studeret sagens dokumenter mener, at han skal have karantæne, så skal han have karantæne, men hvis ikke, skal han ikke have karantæne, siger den anonyme kilde til El Pais.

Den ene årsag kan være, at det spanske cykelforbund ikke oplever, at de har kompetencen til at afgøre, om Alberto Contador skal have karantæne eller ej. Men i princippet er det således, at det altid en rytters hjemland, der juridisk set har retten til at give karantæne eller ej, hvorefter UCI kan vælge at appellere afgørelsen til CAS, hvis de er uenige.

– Vi kan forkorte processen, hvis UCI og WADA er med til at træffe afgørelsen og er enige, kan de ikke appellere til CAS. Så kan de ikke sige, at en beslutning var givet af patriotisme, siger den anonyme kilde.

Det kan dufte af, at det spanske cykelforbund ikke alene tør tage den måske i Spanien upopulære beslutning at give Alberto Contador en karantæne. Ved ikke at følge den normale procedure, hvor hjemlandet først tager stilling, kan det spanske cykelforbund indirekte også give UCI og WADA skylden for at tildele en eventuel karantæne.

Under alle omstændigheder er det en kortslutning af gængs procedure i dopingsager. UCI vil forholde sig til sagen senere i januar, mens WADA ikke har nogen kommentarer.