Tour Eilat
22.12.2022
https://velomore.dk/wp-content/uploads/2022/01/Velomore-logo_rund.png Nikolaj Hebsgaard

Velomore kørte Gran Fondo i den israelske ørken

Her kort før jul var Velomores chefredaktør på en smuttur til Israel og sit helt eget juleeventyr i den israelske ørken med Gran Fondo’en Tour Eilat.

Mens Nordjylland lå nedfrosset i -15 graders kulde stod jeg på flyveren mod Eilat. Målet var Israel, hvor Velomore var inviteret ned for at prøve kræfter med Gran Fondo’en Tour Eilat. Eilat er Israels svar på Skagen, eller Alicante, hvis vi skal have en europæisk reference.

Byen er Israels aller sydligste punkt og ligger ud til Røde Havet og Akababugten. Byen kaldes af israelerne for solens by og nyder godt af et behageligt ørkenklima om vinteren, hvor temperaturen ligger på mellem 20 og 26 grader i løbet af dagen, og dykker ned til 15 grader efter solnedgang. Om sommeren runder temperaturerne 40 grader og området kan desuden prale af 360 dage om året uden nedbør.

På grund af det behagelige vinterklima er Eilat Israels ultimative ferieby, som man tager til i weekenden og i skolernesferier. Området er desuden toldfri zone, så det er billigere at shoppe end i resten af Israel. Eilat består derfor af hoteller, restauranter og shoppingcentre, foruden grønne oaser og turistattraktioner.

For lidt over 2 år siden besluttede man, at man ville forsøge at gøre Eilat til en cykeldestination i samarbejde med lokale kræfter, det israelske cykelforbund og ejerne bag Fuglsang og Würtz Schmidts Israel-Premier Tech-hold. Og det ved at skabe Gran Fondo’en Tour Eilat – et to-dages event som køres ude i ørknen. Løbet består af en kort prolog og selve løbet på 140 km.

I år var Velomore inviteret med sammen med en udvalgt gruppe journalister fra Europa og sammen var vi de første europæere til at deltage i løbet. Foruden os, var 500 motionister og hele den israelske cykelelite til start, bl.a. de snart tidligere israelske World Tour-ryttere fra Israel-Premier Tech.

Løbet inddeler sine deltagere efter kategori og indeholder derfor både en elite- og juniorkategori. Motionister og amatører inddeles i elite 1 og 2, der i bund og grund skelner mellem det der i Danmark vil svare til licens og supermotionister som vil køre ræs (levet 1) og motionister som bare vil have en fed oplevelse (level 2).

Har man lyst til at prøve sig selv og vinterformen af, er der derfor i Tour Eilat en unik mulighed for at krydse klinger med et helt lands elite. Og vil man bare kombinere familieferie med sol, strand og en anderledes oplevelse på to hjul, har Eilat det hele. Løbet udløser bl.a. point til den israelske OL-udtagelse, så løbet nyder stor prestige og er ekstremt vigtigt for de israelske ryttere.

Selve løbsruten går fra Eilat nordpå igennem Arava Ørkenen og følger Israels længste vej, Highway 90, som løber fra Eilat i syd, lands det Døde Hav, til Metula på grænsen til Libanon i nord.

Læs også: Saml vennerne og spar 200 kroner på tilmeldingen til Rundt om Rold

Efter knap 50 km drejes der til venstre, op ad stigningen Neot Smadar, som leder deltagerne op på et plateau, hvor man drejer ind på Highway 12, der går langs grænsen til Egypten tilbage mod Eilat. I Eilat kører man på byens omfartsvej tilbage mod mål, som ligger kort fra hotellerne på havnefronten i Eilat centrum.

Glæd dig til at læse vores beretning fra en storslået oplevelse i den israelske ørken i næste nummer af Velomore, som er på gaden d. 9. februar 2023.

Læs også: Kør GFNY med Velomore og få rabat på tilmeldingsgebyret

Har du endnu ikke tegnet et årsabonnement, så gør det ved at klikke på nedestående banner og få de 5 næste udgaver af Velomore direkte i din postkasse.