Castelli
03.01.2023
https://velomore.dk/wp-content/uploads/2022/01/Velomore-logo_rund.png Kristian Arnth

Velomore tester Castelli Free Aero RC cykelshorts

Hvis det er godt nok til de professionelle, er det godt nok til enhver. Det er mantraet bag Castellis Free Aero RC bib shorts, der bruges af blandt andre Soudal Quick-Step.

Den perfekte kombination af fart og komfort.

Sådan introducerer Castelli sine Free Aero RC Bibs, som er designet specifikt til at imødekomme de professionelles krav på WorldTour’en. Således er bukserne identiske med dem, som Evenepoel, Alaphilippe og co. kører rundt i på Soudal Quick-Step.

Free Aero RC er designet med henblik på cykelløb, hvor en anden af Castellis high end-bibs Premio Black er optimeret 100 procent efter komfort. De to retninger stiller lidt forskellige krav til blandt andet materialer og pasform, selvom der også er visse ligheder.

Og bare fordi et par bib shorts er designet til cykelløb på WorldTour’en, betyder det ikke, at de ikke også er super komfortable på en motionist, der aldrig sætter nummer på ryggen. Tværtimod faktisk, så får man som motionist glæde af alle de input og krav fra de professionelle ryttere, som har bidraget til udviklingen.

Free Aero RC har nemlig en 15 år lang historie, der tæller sejre i både Tour de France, Giro d’Italia, Vuelta a Espana og monumenter, frem til den nyeste version, som vi har testet. I den tid har de også udviklet sig til det bedst sælgende produkt i Castellis sortiment, hvilket også er noget af et kvalitetsstempel.

Materiale
Kernen i et par gode bibs er selvfølgelig puden. Shortsene har Castellis Progetto X2 Air-pude, der er helt uden sømme. Det består af to lag med vidt forskellige funktioner.

Det lag, der har kontakt med huden, er det blødeste og mest strækbare, Castelli nogensinde har lavet, så det følger hudens bevægelser, og du undgår friktion og de efterfølgende siddesår. Det underliggende lag har form som en saddel og yder forskellig støtte, der hvor du har mest brug for det.

Det består af et helt blødt lag skum for den umiddelbare komfort, dernæst et lag med lidt større tæthed for yderligere støtte og til sidst et 3mm tykt lag gel under siddeknoglerne og mellemkødet.

Den næste vigtige ingrediens er et materiale med god støtte og muskelkompression. Her har Castelli brugt et materiale kaldet Forza 2, som består af en tredjedel lycra med elastan, der yder super god støtte til de arbejdende muskler, og som samtidig har den helt rette mængde kompression.

Den tredje ingrediens handler ikke om at tilføje mere, men snarere om at fjerne alt udover det absolut mest nødvendige. I praksis betyder det, at shortsene er sammensat af blot fem forskellige paneler i modsætning til ti på den tidligere generation.

Der er brugt et minimum af sømme, og selv enden af buksebenene er udført på en måde, så der ikke er behov for silicone eller andet til at holde dem på plads. De bliver, hvor de skal, helt uden nogen ekstra gimmicks, og de er super komfortable.

Selerne følger den minimalistiske stil. De er forholdsvis smalle, men super strækbare, og så er de lavet med en åben vævning i midten, som tillader luft at trænge igennem. Det forbedrer ventilationen og åndbarheden og minimerer vægten.

De samme egenskaber har ryggen, som er lavet i mesh, og for at det hele ikke skal blive alt for tyndt og fleksibelt, har Castelli lavet en kraftigere samling af selerne mellem skulderbladene, som holder dem sikkert på plads. 

Resultatet er, at shortsenes overdel samlet set dækker en mindre del af overkroppen end nogen andre bibs, jeg har prøvet. Alligevel føles selerne og samlingen på ryggen tilpas kraftig til, at du ikke er i tvivl om, at de bliver siddende, hvor de skal. Det bedste fra begge verdener.

Af andre små detaljer kan nævnes et par små reflekser bag på lårene og de velkendte røde Castelli-logoer, som er syet ind i stoffet frem for at være printet på for optimal holdbarhed.

På landevejen
Al den teknologi lyder jo fantastisk i et salgskatalog, men det, der virkelig betyder noget, er, hvordan Free Aero RC performer på landevejen. Det korte svar er, at der ikke er noget at komme efter.

Lad mig starte med puden. Den ser ikke ud af meget, og den fylder væsentligt mindre end andre mærkers. Men når du sidder på cyklen bemærker du den ikke efter selv fem-seks timer i sadlen, og det er vel i virkeligheden det, vi allerhelst vil opleve. At du ikke tænker over, at du har siddet længe på cyklen.

Jeg har også været så heldig at teste Premio Black Bibs, og de føles lettere og mere fleksible i materialet end Free Aero RC. Til gengæld yder Free Aero RC langt bedre støtte og muskelkompression, og de sidder som limet på benene på den gode måde.

Jeg har af gode grunde ikke testet aerodynamikken, men der er i hvert fald ikke noget i materiale eller pasform, som tager ekstra vind. Måske kunne jeg ønske mig, at materialet var en anelse mindre kraftigt eller tykt, om man vil. Det kunne forbedre fleksibiliteten og ventilationen yderligere, men ville måske koste lidt på kompressionen.

På trods af selernes meget minimalistiske design har de en god struktur, og de holder meget effektivt shortsene sikkert på plads, uden at der er nogen ubehagelige trykpunkter.

Læs også: Velomore tester trøje og shorts fra Universal Colours

Samme lækre komfort har de laserskårne ender af buksebenene, der til fulde lever op til idéen om, at du ikke skal bemærke dem. Det eneste minus er, at stoffet kan bevæge sig et par millimeter frem og tilbage, når du træder, så det kan være svært at holde din tan-line ultraskarp.

Læs også: Velomore tester Castelli Beta RoS jakke

En sidste lækker detalje er den laserskårne kant ved maven. Her virker materialet ekstra fleksibelt, og samtidig sidder kanten tilpas lavt placeret til, at det er super nemt, når du skal lade vandet.

Facit
Castelli Free Aero RC Bibs er det ultimative par bib shorts til den seriøse motionist, der ikke stiller sig tilfreds med mindre end det bedste. Uanset om du selv kører cykelløb eller ej, får du her glæde af samme materialer og pasform som de kræsne WorldTour-ryttere. Ifølge Castelli går der 28 prototyper forud for det færdige produkt. Den teknologi og udvikling koster, og det kan ses på prisskiltet, men resultatet er absolut også derefter.

Info
Vurdering: 5/6
Farver: Sort, grå og mørkeblå
Størrelser: XS, S, M, L, XL, XXL, XXXL
Pris: 1.349 kr.
Info: www.castelli.com