09.03.2023
https://velomore.dk/wp-content/uploads/2024/05/hebby-scaled.jpg Nikolaj Hebsgaard

Velomore tester energibarer fra Chimpanzee

Chimpanzee laver energibarer med naturlige ingredienser og lækre smagsvarianter. Vi har testet barerne, som i er at finde i goodiebagen til Rundt om Rold.

Tjekkiske Chimpanzee har siden 2008 produceret energibarer med naturlige ingredienser. Selvom de har været tilstede på det danske marked i mange år, er det ikke et mærke jeg før er stødt på. Vi har her på redaktionen haft fornøjelsen af at prøvesmage et bredt udvalg af Chimpanzee’s energibarer, som kommer i to forskellige typer: Klassiske energibarer og salte energibarer.

De klassiske energibarer er almindelige energibarer som vi kender dem. De er baseret på en base af havregryn, rissirup og soja som udgør knap 55% af energibarerne, kombineret med diverse ingredienser til at give smag og struktur. Eksempelvis indeholder barerne 8% puffede ris (rice crispies) som jeg personligt godt kan lige fornemmelsen af i munden. Det tilføjer noget struktur og andre fornemmelser i munden, end bare at bide igennem en sirup og havregrynsmasse.

Men få variationer afhængig af smagsvariant indeholder energibarerne ca. 229 kcal pr. 55 gram bar, og et energiindhold omkring 7 gram fedt, 30 gram kulhydrat, 4,4 gram fiber og 9,3 gram protein. Det præcise energiindhold varierer naturligvis fra smagsvariant til smagsvariant, afhængig af om de smager af frugt, nødder, bær eller chokolade.

For Chimpanzee brillerer med at have et bredt udvalg af smagsvarianter, som ved de klassiske energibarer tæller bl.a. æble & ingefær, lime, banan & chokolade, chokolade mint, espresso og mørk chokolade & havsalt. I alt er der 11 forskellige varianter.

Og så til de salte energibarer. Her finder vi 3 smagsvarianter som er salt oliven, spicy salt og pizza. Energibarerne i denne kategori vejer 50 gram og indeholder 214 kcal, fordelt på 9,5 gram fedt, 26 gran kulhydrat, 3,5 gram fibre, 4,5 gram protein og 0,10 gram salt – naturligvis igen med variation fra smagsvariant til smagsvariant.

I munden
Smag og behag er naturligvis individuelt, men jeg vil alligevel give min subjektive mening. Og lad det være sagt med det samme. Jeg er ikke fan af de salte energibarer. Jeg kunne ikke lide smagen af dem. Er man ikke til det søde, eller sødt i længere tid, eller dyrker man cykelsport under ekstreme forhold – måske et ultraløb i en ørken, det kunne være Race Across America, eller har man en lille Saltefanden gemt i maven, er det værd at prøve de salte energibarer og skabe sin egen mening.

For mig smagte de meget salt. Og det fik smagen af oliven eller pizza til at træde i baggrunden. Olivensmagen var henad meget salte oliven, mens pizza’en ret koncentreret af en skør blanding af tomat, ost og salt. Så prøv dem selv, før du afskriver dem totalt, hvis du synes en salt energibar og disse smagsvariationer virker interessante. For mig var de ikke et hit.

Men så kom jeg til de søde energibarer. Og jeg må sige, at hvor de salte var strenge at komme igennem, så var jeg ked af at vi ikke havde fået deciderede kasser til test af de klassiske energibarer.

Personligt er jeg helt fjollet med mintsmag og chokolade mint baren smagte helt forrygende. Generelt er det energibarer med meget smag, og smagen virker også naturlig. Kigger man på ingredienslisterne ser man også, at baren rent faktisk indeholder naturlige ingredienser med de smagsstoffer som er i.

Barerne har en fin struktur som er fast, men stadig let at bide i. De bliver ikke bløde mens de ligger i baglommen og man behøver ikke bekymre sig om, at halvdelen af baren knækker af mens man har den i hånden eller mellem tænderne. Smagene er friske og indbydende, så selvom man skal ud på en længere ekspedition, har man stadig lyst til at spise barerne efter 3-4 timer i sadlen.

Det brede udvalg gør også at der er en bar for enhversmag og blandt de klassiske energibarer stødte jeg ikke på en bar, som jeg ikke kunne lide. Selv de smagsvarianter, som jeg selv ville styre udenom nede i butikken, var en behagelig oplevelse. Jeg har helt bestemt ændret holdning til æble & ingefær, som var dejligt friskt og med et lille bid, mens banan & chokolade smagte lidt henad bananpandekager (jeg er ikke fan af banan, men elsker bananpandekager).

Rosin og valnød lyder for mig ikke specielt sexet, og det var da også den sidste energibar som blev testet. Men selv her var der ikke noget at klage over smagsmæssigt.

Så uanset om man er til det klassiske, søde, salte, frugt eller chokolade, så har Chimpanzee en lækker og naturlig energibar til dig.

Facit
Alt i alt har Chimpanzee lavet nogle yderst delikate og lækre energibarer. Smag er naturligvis meget individuelt og selvom jeg ikke var vild med de salte, kan det sagtens være at du er. De klassiske energibarer var til gengæld et kæmpe hit, uanset smag. For mig er det vigtigt at energibarer smager godt – og smager ægte, hvilket man får med Chimpanzee. Man kan identificere det faste stof når man bider af barerne, som har en dejlig struktur.

At der desuden er tale om naturlige ingredienser, er et kæmpe plus, når man skal indtage dem i større mængder og samtidig har optimal performance for øje. Alt i alt får Chimpanzee 5/5 da der er et fint sammenhæng mellem barernes energiindhold, konsistens og smag, samtidig med, at prisen pr. bar lander omkring 17,50 på producentens egen hjemmeside, hvilket er i midterfeltet rent prismæssigt.

Info
Vurdering: 5/5
Bedst til: Dem som ønsker at indtage et naturligt energiprodukt eller går op i smag.
Pris stk: 17,50 kr.
Pris kasse (20 stk): 349 kr.
Køb dem her: www.chimpanzeebar.com