11.02.2023
https://velomore.dk/wp-content/uploads/2022/01/Velomore-logo_rund.png Lasse Klausen

Velomore tester Fizik Terra Atlas

Fiziks nye Terra Atlas sko er en seriøs konkurrent i mellemsegmentet, hvor den bl.a. byder på god kvalitet, pasform og komfort i den høje ende. Alt sammen til en ganske rimelig pris.

Fizik har siden 1996 lavet cykeltilbehør til mellem- og highend markedet, og ganske klogt har de holdt sig til det, som de er gode til: sadler, sko og styrtape. Det lyder måske som et snævert marked, men Fizik er virkelig gode til det, og byder på mange forskellige modeller.

Deres nye Terra Atlas sko kan bruges til både MTB og gravel, og vi har testet den til førstnævnte. Skoen byder på en klassisk overdel, som er lavet i syntetisk læder. Overdelen har utrolig mange små udluftningshuller, både i overdelen og i flappen hen over foden, hvilket burde sikre en ganske god ventilation. Skoens snude og hæl er beklædt med TPU plastik, som gør disse dele ekstra hårdføre. Skoen spændes via et enkelt BOA L6 spænde, som gør det til en leg at stramme skoen. Fizik kalder sålen for X5, og den har et stivhedsindex på 5 ud af 10. Sålen er lavet af nylon, og er derfor ikke en rendyrket watt-monster XC-sko. Fizik har også beklædt undersiden af sålen med TPU for at give skoene mere greb og bedre holdbarhed. De fås i sort, pink, grå og grøn.

Undersålen er beklædt med TPU gummi, og det viste sig at være særdeles hårdfør mod ridser og skader.

I skoven
Fizik er uden tvivl gode til det, som de gør, og Terra Atlas er ingen undtagelse. Kvaliteten er lækker, og man kan ikke sætte en finger på noget som helst. Det hele virker robust, og alle materialerne er syet pænt sammen. Jeg brugte Fiziks størrelsesguide, og fik et par i størrelse 45,5. De passede perfekt til min fod, med lidt ekstra plads til en uldstrømpe. En lille detalje som skal fremhæves er, at Fizik har syet en hælstrop på, som kan hjælpe med at få skoene af og på. Så skal man ikke døje med det, og det er en lille, men praktisk detalje i hverdagen.

På netop min fod sad skoen helt perfekt og gav et tæt, men komfortabelt greb om foden. Det skyldes bl.a. det lækre BOA spænde, som bare er en fantastisk løsning til at spænde cykelsko med. Alle fødder er forskellige, så husk at prøve dem inden du køber. Klampeboksens størrelse var ganske generøs, og det var nemt at finde en god position til klamperne. Jeg oplevede ikke, at der var plads problemer med 2 forskellige sæt Shimano SPD pedaler.

I skoven var skoene med det samme på hjemmebane. De er som tidligere nævnt ikke de stiveste, men til mit behov var de mere end rigeligt stive til at overføre kræfterne fra ben til pedaler. Jeg synes, at de ramte et godt kompromis mellem en fleksibel sål og en passende kraftoverførsel. Jeg vil til enhver tid hellere have en komfortabel sko end en knaldhård carbonsål som tager livet af mine fødder inden for en time.

Hvis det en sjælden gang imellem var nødvendigt at hoppe af mountainbiken havde skoene et fint greb i underlaget, og føles ikke usikre at gå i. Fizik skal have ros for deres TPU gummiblanding på undersålen. Den beskyttede sålen rigtig godt, og gennem testperioden var det svært at se det store slid på undersålen. Jeg har tidligere haft flere sko, hvor underdelen var af sårbar plastik, som blev ridset til ukendelighed på ingen tid. Derfor er gummibelægningen en rigtig god idé i min verden.

BOA spænder er bare suveræne til cykelsko.

Facit
Terra Atlas er en fantastisk sko i mellemsegmentet. Kvaliteten er lækker, og pasformen sad, for mit vedkommende, lige i skabet. Sålen er ikke stiv nok, hvis du er en hardcore XC-racer, men til alle andres behov er den rigeligt fin til normal brug, og så giver sålen en høj grad af komfort, hvilket næsten er det vigtigste i min verden.

Specifikationer
Vurdering: 5/5
Størrelser: 37-48
Farver: Sort, grå, pink og grå
Vægt: 355 gram (Størrelse 42)
Pris: 1.499 kroner
Info: www.fizik.com