21.11.2024
https://velomore.dk/wp-content/uploads/2024/08/Hebsgaar_gravel_Roar-Paaske-Fotografi-2-2.jpg Nikolaj Hebsgaard

Velomore tester Gazelle Eclipse C380

Cykelstiens hurtigste dyr er en Gazelle og med Eclipse C380 får man et pålideligt og hurtig alternativ til bil nr. 2.

Hvis man synes at landevejscykler og mountainbikes efterhånden er blevet tekniske, så skulle du se hvor avancerede pendlercykler er blevet. Vi har det seneste halve år testet Gazelle Eclipse C380, en pendlercykel som kan lidt af hvert.

Der er naturligvis tale om en el-cykel, og ligesom med el-biler, betyder det først og fremmest masser af fart. Cyklen skyder en tophastighed på imponerende 45 km/t. Det er dog de færreste ture som foregår i så hæsblæsende et tempo, da det naturligvis hurtigt æder af batteriet. Cyklen har 4 forskellige indstillinger, der går fra Eco over Auto til Turbo. Hver især varierer de i hastighed og batteriforbrug, med en maksimal rækkevidde fra 85 km til 160 km ifølge producenten.

Kraften kommer fra Bosch centermotoren, Performance Line CX, der har et maksimalt moment på 85 Nm og en kapacitet på 750 Wh. Det ringer absolut ingen klokke hos undertegnede, men det betyder, at den kan køre hurtigt, også når det går opad.

Gearene er trinløse og fra Enviolo. De giver en behagelig accelleration og et let gearskifte. Gazellen er en såkaldt speed pedelec, der kommer med remtræk i stedet for en klassisk kæde. Det betyder mindre vedligehold og ingen risiko for ærgerlige oliemærker på buksebenet eller sokkerne.

Derudover kommer Eclipse C380 udrustet med affjedring i forgaflen, der gør den i stand til at bevæge sig off-road, skulle det blive nødvendigt. Sidst, men ikke mindst, er det værd at nævne de brede dæk fra Schwalbe, der giver suveræn kontrol og greb i sving og på off-road, samt minimerer risikoen for punkteringer.

Indbygget er der to lygter. Baglygten, som tilmed fungerer som bremselys, og forlygten, der i mørke virkelig formår at lyse cykelstien og vejen op.

Cyklen styres fra et lille kontrolcenter på et smart lille display. Herfra har man adgang til en lang række funktioner. Bl.a. kan cyklen kobles til WiFi, hvorfra man bl.a. kan aktivere en indbygget tyverisikring og GPS-sporing, hvilket faktisk er meget smart. Derudover er der adgang til en lang række data såsom hastighed, gennemsnitsfart, watt, torque, kørt distance og resterede distance på batteriet. Nå ja, så er der også mulighed for vejvisning.

Cyklens batteri sidder integreret i skrårøret og kan ikke umiddelbart afmonteres (uden brug af værktøj). Derfor foregår al opladning via et smart stik ved saddelrøret. Det betyder til gengæld, at man ikke kan tage batteriet med sig når man forlader cyklen og kan for nogen, besværliggøre opladning (eksempelvis på arbejdspladsen, eller hvis man bor i lejlighed). Det giver også en øget utryghed når man forlader cyklen, da det alt andet lige, er mere ubekvemt at stjæle en el-cykel uden batteri, end en hvor batteriet sidder i.

Derfor fungerer det lille display lidt som “nøglen” til cyklen. Det kan nemt tages af og sættes på, og uden det, tænker motoren ikke, så på den måde kompenserer Gazelle for det integrerede batteri.

På cykelstien

Eclipse C380 ligner en cykel fra fremtiden. Æstetisk ledes tankerne hen på noget, fra min barndoms sci-fi-film, dog uden at den ser spacey ud. Cyklen er stor og rammen solid, for at kunne modstå de mange kræfter i en moderne el-cykel.

Siddeposition er overraskende behagelig og man sidder så godt på cyklen, at man sagtens kan køre langt på den, uden at få ondt tryg eller arme. Til trods for den store ramme, både styrer og håndterer cyklen præcist, og man føler aldrig, at det er cyklen der kører med dig, hvilket er rart, når der er tale om en motoriseret cykel.

Motoren er meget nænsom i sine accelerationer. Modsat Gazelle Superspeed 380, som vi testede sidste år, opleves Eclipse som værende mere forsigtig ved i gang sætninger, hvor Superspeed startede med et ryk og hurtigt rundede 40 km/t. Her skal Eclipse have lidt mere hjælp fra vind eller terrænnet til at komme hurtigt op i fart, eller også skal der trædes til for at accellere hurtigt.

I stedet bringer Eclipse dig roligt op igennem gearene og finder en passende fart af sig selv, afhængig af setting. Jeg har primært kørt kortere ture, så jeg har haft luksusen af at blæse afsted i den hurtigste setting, som oftests finder et passende tempo omkring de 35 km/t.

Når man momentvis nærmer sig de 45 km/t, føles det ikke voldsomt, takket være de brede dæk. Til gengæld kræver det en vis hensynstagen til de øvrige cyklister, da man trods alt kommer blæsende hurtigt og lydløst på en forholdsvis stor cykel…

De mange funktioner i displayet kan virke overvældende og man(d) skal nok være tekniknørd udover det sædvanlige, for at bekymre sig om hvor meget torque man har kørt med hjem fra købmanden. Jeg har i testperioden ikke benyttet mig synderligt af de mange funktioner, men bruger man cyklen og sin transport til/fra arbejde som træning, er der noget at hente datamæssigt, omend det er interessant at følge med i fart eller præsterede watt.

Den indbyggede tyverialarm synes jeg til gengæld er en rigtig smart funktion. Da testcyklen kom, bad jeg om at få medsendt en kædelås. For mig er der stor utryghed forbundet med at efterlade en pendlercykel inde i byen (Aalborg). Forhåbentlig er min frygt baseret på uvidenhed eller fordomme. At cyklen har en indbygget GPS-sporer letter noget af bekymringen, og forhåbentlig virker det afskrækkende for potentielle cykeltyve, at der tydeligt står “GPS-protected” nede ved låsen.

Cyklen har bestemt været en fornøjelse at køre på og for mig, står den som et reelt alternativ til en bil, hvilket også ses på min bils benzinøkonomi, der er blevet markant forbedret mens jeg har testet Gazelle Eclipse. Cyklen er komfortabel og alsidig nok til, at man kan tilbagelægge lange distancer på den og jeg ville ikke være bekymret for, at skulle pendle 30 – 40 km på den, for at komme på arbejde. Fordelen ved cyklen er, at man modsat en landevejsracer, MTB eller gravelcykel, kommer frem uden at være gennemblødt af sved. Naturligvis mister man noget fart på de længere distancer. Cyklen har en smart “auto” funktion, der selv tilpasser motorens ydelse efter din ydelse og terrænnet, mens den sparer mest muligt energi. Og skærmen fortæller dig også, hvis du har skruet lidt for hårdt på det trinløse gear, relativt til motorens ydelse.

Eneste reelle minus jeg har kunne finde ved Gazelle Eclipse C380 er dythornet. For der er vitterligt tale om et dythorn. Cyklen har samme horn som nogle knallerter, der afgiver en meget høj, skinger lyd. Der er i hvert fald ingen tvivl om, at her kommer jeg og man efterlades selv men ringen for ørerne…
Netop derfor, har jeg ikke turde bruge det. Da den umiddelbare reaktion 9/10 gange har været, at de forankørende er blevet så forskrækkede, at de næsten falder af cyklen. Når man kommer susende lydløst og med 45 km/t, så skal hornet bare virke, uden at skræmme livet af medcyklisterne.

Til gengæld er jeg blevet kæmpe fan af sidespejlet, som faktisk meget lækkert at kunne orientere sig i.

Facit

Alt i alt ser fremtiden lys ud for el-cykler. Jeg kunne godt se mig selv købe en Gazelle Eclipse C380, skulle jeg cykle til arbejde hver dag og har brug for et reelt alternativ til en bil. Inde i storbyerne kommer man markant hurtigere frem på en el-cykel end i en bil, særligt i myldertiden. Cyklen kører pålideligt og man kan nemt tilbagelægge store afstande i et fornuftigt tempo. Cyklen koster i skrivende stund 46.999 kroner, så den er prismæssigt på niveau med en mindre bil.

Personligt har jeg ikke behov for de mange smart-funktioner i displayet, men jeg er kæmpe fan af de tydelige lygter, bremselyset og den indbyggede GPS-sporing, der alt sammen bidrager til sikkerheden på den ene eller anden måde. Den kraftige forlygte gør, at ingen er tvivl om at man kommer cyklende og jeg forestiller mig, at det samme er tilfældet med den gode baglygte. Kæmpe plus herfra.

Lovgivningsmæssigt er der nogle ting man skal være opmærksomme på, med en lynhurtig speed pedelec. Bl.a. SKAL man køre med cykelhjelm, ligesom man faktisk skal have dokumentation for sin forsikring med i lommen (som man jo har…). Dertil kommer dilemmatet og den generelle diskussion i det sikre i, at have el-cykler til at suse rundt på cykelstien med 45 km/t. Det må være op til en selv hvad man synes, men her på redaktionen så vi gerne, at der blev sat begrænsninger på. Men det er en hel anden diskussion.

Kigger vi udelukkende på cyklens performance som transportmiddel, performer Gazelle Eclipse upåklageligt og kører solidt, og mere behøver man faktisk ikke i en el-pendler.

Så står du og skal købe en el-pendlercykel, som også gerne må kunne klare lidt eventyr i weekenden, eller fungere som et reelt alternativ til en lille bil, så bør du helt bestemt kigge på Gazelle Eclipse.

info

Vurdering: 5/5.
Bedst: Pendling, alternativ til bil 2.
Vægt: 28,3 kg (uden batteri).
Pris: 46.999 kr.