24.10.2023
Peter Hebsgaard

Velomore tester juniorcykel fra Woom

Vores juniortestere har haft en let og veltænkt løbecykel fra Woom til test. En brugervenlig og pædagogisk velovervejet begyndercykel.

Velomores juniorredaktion har haft travlt med at teste. Vi fik i slutningen af sommeren en Woom Original 1 børnecykel ind ad døren og den blev straks et hit hos redaktionens yngste.

Woom er et østrigsk cykelmærke som specialiserer sig i cykler til alle aldre. Mærket har fire forskellige serier, hvoraf vi har testet modellen Original. Den kommer i 6 forskellige aldersinddelinger, hvoraf den testede til familiens yngste cykelrytter er en klassisk løbecykel.

Den anbefalede alder er 1,5 – 3,5 år eller 82 – 100 cm, mens selve cyklen er en størrelse 12 tommer. Der kan vælges mellem 5 forskellige friske farver, så der er lidt for enhver smag.

Allerede når man tager cyklen ud af kassen bemærker man, at den er utrolig let. Særligt set i lyset af, at de fleste andre løbecykler markedet er forholdsvist tunge og robuste. Løbecyklens kampvægt er 2,95 kg og aluminiumsstellet er udformet så på- og afstigning sker let og ubesværet En lang saddelpind giver cyklen en lang levetid for selv de hurtigst voksende unger. Ud af kassen skal man blot montere styrer korrekt og spænde topskruen i frempinden – og allerede her viste cyklen sig som et hit.

For den ene af Velomores to juniorskribenter fik hurtigt en halv time til at gå med at efterspænde samtlige skruer. En god ide, da løbecyklen kommer med noget så kuriøst som en baghjulsbremse. Om der er deciderede lovkrav til en bremse i visse lande har jeg ikke kunne finde ud af, men på Wooms hjemmeside skriver de, at tidlig brug af en bremse sikrer en mere korrekt bevægelse når de bliver ældre. Bremsegrebet kan justeres så selv små fingre kan få fat.

På landevejen

Vores testere har med iver kastet sig over cyklen. Hvor vores juniortester på lige knap 1,5 synes mere fascineret af at passe og polere cyklen, var vores juniortester i 2-2,5 års alderen mere begejstret for cyklens køreegenskaber. Cyklen håndter let og præcist, og den forholdsvist lave vægt gør det let for barnet at køre på cyklen.

Selvom den kører forholdsvis hurtigt gør dens lethed, at barnet altid lader til at være i kontrol, og vi må bare konstatere, at køre glæden har været markant højere på Woom, end på de cykler som juniortesteren i forvejen havde i garagen. Samtidig har testerens sikkerhed på cyklen også virket større, da det forholdsvis lette stel er lettere at håndter for barnet og dermed minimerer antallet af vælt, sammenlignet med tungere stel.

Cyklens dæk er robuste og med lav rullemodstand, hvilket gør dem idelle på tværs af alt slags terræn, som en tumling kunne finde på at bevæge sig ud i. Det er værd at bemærke, at navet på baghjulet er ekstra smalt, så barnet har mege bevægelsesfrihed. En anden smart detalje er vinkelbegrænsningen på styret. Det sikrer at styret ikke drejer ud af kontrol for barnet, eller drejer rundt og kan gøre skade i tilfælde af styrt.

Eneste reelle minus vi har oplevet i feedbacken fra juniortesterne har været bagbremsen. Nødvendigheden af en bremse på en løbecykel til 1 – 3 årige har været til debat blandt juniortesternes fædre. I praksis har den vist sig at være overflødig. Det er i hvert fald vores oplevelse, at den ikke har tjent noget praktisk formål. Bremsen er for stram til at en barnehånd reelt kan håndtere den og farten på en løbecykel er ikke højere, end at hælene nemt kan sættes i jorden. Det skal dog siges, at vi ikke har haft sendt barn og cykel ned ad regulære bakker.

Læs også: Velomore tester Puky LS-Pro 20

Bremsen må i bedste fald tjene et pædagogisk formål og være monteret som læring for barnet. Og det synes vi faktisk er meget godt tænkt. Når barnet at få styrke nok i hånden til at kunne benytte bremsen, er det en god måde at lære barnet om god bremseteknik allerede fra en tidlig alder – ligesom at man skal bruge cykelhjelm.

Facit

Alt i alt må vi konstatere at Woom har skabt en virkelig god løbecykel til familiens mindste cykelrytter aspiranter. Den let og nem at håndtere for barnet på grund af den lave vægt. Det gør, at barnet føler sig i kontrol over cyklen og dermed får en god oplevelse. Bremsen tjener som sådan ikke nogen funktion har vi erfaret, men vi er kæmpe fans af det pædagogiske element den tjener. Alt i alt giver vi cyklen 5 ud af 5 i karakter, mens vores juniortestere synes vi skulle give den karakteren 8. Woom har cykler der kan følge barnet helt op i 10+ års alderen, så der er basis for en tro følgesvend gennem hele barndommen.

Info

Vurdering: 5/5.
Pris: 2.199 kr.
Farver: Rød, gul, lilla, grøn og blå.
Størrelse: 12 tommer / 1,5 – 3,5 år eller 82 – 100 cm.
Mere info: www.woom.com