05.11.2022
https://velomore.dk/wp-content/uploads/2022/01/Velomore-logo_rund.png Jens Brahe Pedersen

Velomore tester Lezyne CO2 Blaster

Lezynes CO2 Blaster er bogstaveligt talt et friskt pust i tilgangen til udbedring af punkteringer på slangeløse dæk. 

Lezyne er kendte for deres værktøjer og gadgets i høj kvalitet. Ved første blik er Tubeless CO2 blasteren ingen undtagelse: Lækkert forarbejdet materiale i en flot finish der oser af kvalitet. Selve enheden består af en syl til at isætte propper/ plugs i dækket. Sylen har gevind til CO2 patroner og en drejeknap til at dosere flow.

Selve sylen har en rasp på skaftet og opbevares i et lille kanister hvori der også er propper til at sætte fast i dækket. Der er en udførlig illustration af betjeningen, trin for trin, på siden af kanisteret. Hele enheden består af to 20g patroner og så selve blasterværktøjet holdt sammen af en velcrostrop. 

I teorien
I teorien er Lezynes Tubeless CO2 blaster en god ide: Du punkterer, tager dit værktøj frem og stopper straks en prop i hullet. Mens du alligevel er der, pumper du dækket op. Det er smart og let. Du kommer også uden om at skulle bruge ventilen der nogen gange godt kan være stoppet til af sealant fra tidligere. 

I praksis
Virkeligheden, praksis, er efter vores opfattelse en anden. Vi forsøgte os både med et testhjul og prøvede også en autentisk punktering. Det er en vigtig pointe at man skal have studeret manualen nøje. Der er nogle trin der skal følges og fumler man for meget vil større huller nå at smide for meget luft og sealant ud i skovbunden. Det meget glatte kanister kan sammen med et gevind der binder (og måske kolde vinterfingre) gøre betjeningen langsom og vanskelig. Propperne der følger med er for store til at der kan sidde en monteret på sylen da sylen så ikke kan trækkes ud igennem hullet i kanisteret. 

Sylen og dens propper er temmeligt store, så der skal bruges lidt kræfter ved små punkteringer. Dem stopper den let. Proppen bliver siddende når sylen fjernes, men når den er fjernet, har du ikke flere muligheder for at tilføre mere luft/ tryk – med mindre du vil lave et hul mere. Du er derfor nødt til at have en ekstra CO2 adapter med eller en pumpe. Man kan ikke skrue sylen af CO2 regulatoren på Blasteren så den kan bruges på ventilen hvilket ellers virker som en enkel detalje. 

Ved større huller oplevede vi at der sprøjtede selant uden om proppen og spørgsmålet er, om man kan undvære muligheden for at supplere med enten en slange, mere luft, eller begge dele. 

Vi havde en enkel “real life” punktering og der fungerede blasteren upåklageligt. Vi overfyldte dækket lidt og lettede så trykket på ventilen.

Facit
Lezyne Tubeless CO2 blaster er et lækkert stykke grej med flot finish og er teoretisk en god ide. Den er effektiv til en simpel punktering men den manglende mulighed for at toppe dækket op gennem ventilen og en lidt vanskelig betjening er, synes vi, et problem da man ikke slipper for at skulle have enten en pumpe eller en supplerende adapter med. Får Lezyne fikset disse detaljer på deres nuværende regulator, ville systemet være mere attraktivt. Med en pris på 399Kr findes der billigere og lige så gode løsninger på markedet. 

Info
Vurdering: 3/5
Vægt: 195 gram
Pris: 399 kr
Mere info: www.hartjeebsen.dk