10.02.2023
https://velomore.dk/wp-content/uploads/2022/01/Velomore-logo_rund.png Lasse Klausen

Velomore tester Moon Meteor Storm lygte

Vintertid er lig med lygtetid, i hvert fald hvis du gerne vil en tur på vejen eller i skoven efter mørkets frembrud. Vi kigger her på en kraftig 2000 lumens forlygte fra Moon Sport.

I vinterperioden er det med et 8-16 job ikke nemt at komme i skoven inden det bliver mørkt. Så enten dropper man det, eller også kaster man sig ud i ”nightride” eller mørkekørsel. Det bliver aldrig lige så sjovt som at køre i dagslys, men det kan nu altså noget alligevel. Du er tvunget til at køre langsommere, men der er også en helt anden stemning ude i skoven, når det hele er mørkt og forladt. Det vigtigste råd til mørkekørsel er at få nogle ordentlige lygter. Hvis du ikke kan se ordentligt på turen bliver det en værre omgang, og i værste fald kan det gå ud over din sikkerhed. Derfor er gode lygter alfa og omega.

Alt i én
Vi skal kigge på en kraftig lygte fra Moon Sport, som har 2000 lumens. Generelt er det vores anbefaling, at du som minimum har en forlygte til styret med +1500 lumens, og samtidig en mindre lygte på hjelmen. Meteor Storm PRO er en lækker lygte, hvor lys og batteri er indbygget i den samme enhed. Tidligere var det populært med separat batteri og lygte, men det er altså lidt besværligt at trække ledning mv. rundt på cyklen, og finde et sted til batteripakken. I takt med at teknologien er blevet bedre og mindre, er det lykkedes at kombinere de to på styret.

Lygten har altså i alt 2000 lumens fordelt på 2 LED dioder. Moon har valgt at smide 2 dioder i lygten, hvoraf den ene har en bred linse og den anden har en smal. Det er smart, fordi at du gerne vil have en bred lyskegle lige foran dig, men samtidig skal den også lyse fremad. Det kan en bred lyskegle ikke gøre, og derfor er man nødt til at have en lidt smallere og mere koncentreret lyskegle. Så Moon kombinerer det bedste fra 2 verdener. Lygten er lavet i aluminium, da det fordeler varmen bedst muligt og hjælper med nedkøling. Lygten drives af 2 standard lithium batterier, og det er virkelig lækkert, at disse kan skiftes. Så hvis batterierne en gang bliver slidt kan du bare skifte dem ved at skrue bagcoveret af – rigtig fin detalje! Batteritiden på fuld skrue er på 2 timer.

På oversiden finder man en on/off knap, som tænder og slukker, og som vælger mellem de forskellige funktioner. Den anden knap er ”VLS” Variable Lumen System. Det betyder kort fortalt, at du kan ændre på de forskellige funktioners lysstyrke. Så hvis du fx. Synes at blinkefunktionen er for kraftig, kan du skrue ned for den og overskrive fabriksindstillingen. Det var ærlig talt ikke en funktion jeg brugte overhovedet under testen.

På oversiden finder man også ”Matrix LED display” som sådan set bare er 9 små dioder. De kan indikere flere ting heriblandt batteristatus og lysfunktion.

Der er selvfølgelig også lidt tilbehør med i kassen herunder et styrbeslag, hjelmbeslag, USB-C ladekabel og en lille fjernbetjening.

Let there be light
Beslaget til styret var i god kvalitet, og det virkede til at være meget robust. Det er der også brug for, så at lygten ikke rykker sig under turen i skoven. Som en bonus kan beslaget også drejes lidt, hvis man fx ikke kan montere det tæt på styrets midte. Hjelmbeslaget virkede også som en fin løsning, men jeg synes, at lygten var for tung til at have på hjelmen. Her vil jeg i stedet anbefale deres Rigel Max eller Rigel PRO.

Lygten var forholdsvis nem at betjene, hvis man kun går op i at få max lysstyrke. Det krævede nemlig kun 2 tryk på on/off knappen. Men vil man have nogle af de andre funktioner bliver det hurtigt mere kringlet. Man skifter mellem de faste funktioner og blink funktioner ved at holde on/off inde i 3 sekunder. Herefter kan man trykke én gang for at skifte mellem funktionerne. Hvis man vil tilbage igen skal man så enten dobbelttrykke for fuld blus eller holde knappen i 3 sekunder igen. Imens ser man alle mulige dioder kombinationer på Matrix Displayet, som man overhovedet ikke kan huske eller forstår. Dertil kan man også ændre funktionerne med VLS knappen og få endnu flere dioder frem. Det hele virker meget forvirrende, og det er den første lygte, hvor jeg flere gange har været nødt til at finde manualen frem igen og igen. Men når man først har fundet ud af det for en stund, så virker lygten rigtig godt!

I og med at den har 2000 lumens er blink funktionerne meget kraftige, og du kan ses på lang afstand. Den lyser nærmest hele byens skilte op på vej ud til skoven. Ude i skoven var det selvfølgelig boost mode med alle 2000 lumens som imponerede mest. Det fungerer godt med de to linser, og man får en god bred lyskegle cirka 4-5 meter foran sig og samtidig den smallere, men kraftigere kegle, som lyser 15-20 meter frem. Den kombination gjorde, at jeg ikke følte, at jeg manglede mere lys derude. Kombineret med en hjelmlygte var det en rigtig fin løsning for mig. Bevares, man kunne da altid bruge en sindssyg lygte med 7-8000 lumens, men sådan en fylder meget, og batteripakken endnu mere. Her er der tale om en rigtig fin kombination af lysudbytte og størrelse. Jeg oplevede en batteritid tæt på de 2 timer, i ret koldt vejr, så batteritiden var bestemt godkendt.

Facit
Meteor Storm er i god kvalitet, og det er lækkert, at batterierne kan udskiftes, så at dens levetid ikke kun afhænger af batterierne. I skoven fungerede det godt med de 2 linser, og lyskeglen var mere end tilfredsstillende. Den eneste anke er den noget komplicerede betjening og Matrix Display, men det lærer man vel på et tidspunkt at betjene uden at kigge i vejledningen.

Specifikationer
Vurdering: 5/5
Pris: 1.199 kr.
Info: www.moon-sport.com