30.08.2023
https://velomore.dk/wp-content/uploads/2024/05/hebby-scaled.jpg Nikolaj Hebsgaard

Velomore tester SCOTT Tago Plus

Tago Plus er et godt bud på en all-round hjelm til off-road cykling, hvor fokus er lagt på komfort og ventilation, med et klimabevidst aftryk i genanvendte materialer.

Midt i SCOTTs udvalg af off-road hjelme finder vi Tago Plus. Hjelmen er efter schweizernes eget udsagn deres bud på en do-it-all hjelm, der er velegnet til både enduro, trail og all-mountain.

Hjelmen er delvist lavet af genanvendte materialer, hvor både EPS-skummet og remmene er fuldt genanvendte, hvilke giver en hjelm med en vis grad af klimabevidsthed over sig. Indbygget i hjelmen er også MIPS, der beskytter hovedet mod roterendekræfter ved styrt.

SCOTT har udrustet hjelmen med deres Halo-pasformsystem, der hævder at “sikre nem indstilling og enestående pasform”. Halo giver mulighed for både vertikale og cirkulær justering, for at give langt de fleste en så komfortabel en pasform som muligt.

PÅ SPORET

Så snart man får en cykelhjelm på, mærker man straks om pasformen er god eller ej. Tago er for mit vedkommende en yderst komfortabel hjelm, der straks sad godt på hovedet. Det var let at foretage de få justeringer der skulle til for at få hjelmen til at sidde helt perfekt. Særligt de vertikale og cirkulære justeringsmuligheder gjorde det nemt at få drejeknappen i en position, hvor den sad behageligt (hvilket jeg har oplevet kan være ret svært med visse hjelme).

På trods af en minimal mængde polstring sidder Tago Plus overraskende komfortabelt på knolden. Fordelene ved den minimale polstring er at hjelmen hurtigere bliver tør efter brug, men det er værd at bide mærke i, at polstringen for nogen nok godt kan blive for minimal.

På cyklen yder hjelmen også rigeligt med komfort og de 12 ventilationskanaler byder på en passende luftgennemstrømning. Jeg oplevede ikke problemer med overvældende mængder sved der ophobede sig og har i testperioden haft en “frisk” fornemmelse, hvis man kalde det det, på langt hovedparten af mine turer – uanset om det har været på skovsporet eller gravelcyklen.

Med MIPS er hjelmen rustet til at yde optimal beskyttelse for hovedet i tilfælde af styrt og den påstand understøttes af resultatet fra Virginia Techs uafhængige hjelmrating, hvor SCOTT Tago Plus scorer 5 ud af 5 stjerner, med en score på 13,58 point, rangeret som nummer 111 overall. Det er marginaler der adskiller moderne tophjelme og med en 5 stjerne rating er sikkerheden i hjelmen mere end godkendt.

FACIT

Alt i alt er SCOTT Tago Plus en god value-for-money hjelm, især hvis du lægger vægt på bæredygtighed. De genanvendte materialer er klart et plus på den konto. Med sin gode ventilation og fremragende komfort, er hjelmen velegnet til alle off-road discipliner. At hjelmen ovenikøbet er både pæn, komfortabel og bevist sikker at køre med, tæller alt sammen for en vurdering på 5 ud af 5.

INFO

Vurdering: 5/5.
Virginia Tech rating: 5/5.
Størrelser: S, M og L.
Vægt: 350 gram.
Pris: 1.299 kr.
Mere info: www.scott-sports.com