28.11.2023
https://velomore.dk/wp-content/uploads/2022/01/Velomore-logo_rund.png Lasse Klausen

Velomore tester Garmin Edge 540 Solar

Bevarer Garmin positionen som kongerne af head units med deres udgave af Edge-serien? Vi har testet og giver dig her svaret.

Garmin har i det sidste stykke tid været i gang med at lancere nyeste række af deres Edge cykelcomputere. Det startede med topmodellen Edge 1040, dernæst 840 og nu er vi kommet til 540. Kabalen ender til sidst med en 140, som endnu ikke er lanceret. Softwaren i Edge modellerne er stort set ens, og forskellene skal primært findes i hardware delen. 840 og 540 har samme størrelse skærm, men 840 kommer med touch-funktion.

Der er mange nyheder i Edge serien, og for 540s vedkommende er de mest markante følgende: solcelle modeller, Multiband GPS, USB-C, Climbpro, stamina funktion og generelt ny software. Batteritiden er op til 48 timer og op til 78 timer på solcellemodellerne.

IF IT AIN’T BROKE, DON’T FIX IT

Jeg skal gerne indrømme, at jeg i forvejen har flere Garmin enheder derhjemme, og derfor var det nemt for mig at opsætte 540 i Connect appen. Her kan man ændre alle mulige funktioner og skærmbilleder efter behov. Du kan selvfølgelig også ligge ruter ind og navigere efter dem. Skærmen har samme størrelse som på den gamle 530, men kontrasten er blevet noget bedre. Den er nem at se på, hvad enten det er skarp sollys eller skygge.

Vores 540 Solar model har desuden nogle tynde solcellepaneler rundt om skærmen. Man navigerer rundt i menuerne med knapper i siderne og bunden af enheden. Det fungerede fint for mig, da jeg ikke var vant til en model med touchskærm. Da det også var begrænset, hvor meget jeg sprang rundt i menuerne følte jeg ikke, at jeg manglede touchskærmen, selv om den helt sikkert ville være endnu nemmere at bruge. Hvad enten jeg kørte på mountainbike eller landevej fungerede 540 bare helt fejlfrit.

I skoven mistede den aldrig GPS signalet, og holdte bl.a. øje med, hvor langt jeg hoppede gennem luften og min ”airtime”. Begge ting er funktioner forbeholdt for MTB. På landevejen prøvede jeg bl.a. at navigere flere forskellige ruter, både via Garmin Connect og ruter fra fx GPSies, eller Komoot. Det hele var nemt og enkelt og jeg kom altid frem til destinationen. 540 gav besked i god tid inden sving og lignende, og det var nemt at aflæse dens farvekort. Jeg synes også, at dens ”find rute” funktion var ganske nyttig.

Via appen kunne jeg vælge, hvor langt jeg ville køre, og så genererede appen flere forskellige ruter, som jeg kunne vælge imellem. Det var bl.a. nyttigt, da jeg ville cykle omkring Ringkøbing på en sommerhustur, og ikke var kendt i området. En ny markant feature er Climb Pro, som nu er tilgængelig på alle ruter. Kort fortalt kender Climb Pro de forskellige stigninger, og advarer dig bl.a. om stigningen og viser dig dit fremskridt, imens du kæmper dig op ad en bakke.

Læs også: Velomore tester Wahoo ELEMNT Roam 2

På tidligere modeller var det kun tilgængeligt via kendte ruter, men nu er næsten alle stigninger i Danmark og udlandet gemt i den og kan altid vises. En anden smart nyhed er udholdenhed og præstation. Edge 540 kan via dine tidligere træninger gætte på, hvordan du præsterer en given dag. Din udholdenhed starter på 100 % og daler så, jo længere du cykler.

Den kan fx gætte på, at du kan cykle cirka 60 km, hvis du holder dit nuværende tempo og spiser energi mv. Hvis du så sætter farten op og dermed belaster kroppen mere, vil den tilbageværende procent dale hurtigere og hurtigere. Du kan genvinde noget af den, hvis du kører lidt roligere. Nogen vil måske ikke finde funktionen relevant, men jeg synes faktisk, at det var nyttigt nok, og jeg følte egentlig at dens forudsigelser ramte ret godt plet. Det hjalp også med at minde én om, at man måske skulle gemme lidt i tanken og ikke bare brænde tændstikkerne af på én gang. Edge har mange flere nye funktioner, men der er desværre ikke nok spalteplads til at nævne dem her.

SOLDREVET

Til sidst skal dognævnes solcelle funktionen. Solcellernes effektivitet kan ses på 540 via en fane, hvor effekten i procent vises samt, hvor meget ekstra batteritid man har lagret. Jeg kan egentlig godt lide tanken bag solcellerne, og især i disse ”grønne” tider. De fungerede fint på landevej, såfremt der selvfølgelig var sol, og tilstrækkeligt af det. På en 2 timers tur på landevejen fik jeg pumpet cirka 30 minutters ekstra batteritid på computeren.

Det var under helt ideelle betingelser og direkte sollys. Hvis man fx har solen i ryggen generer den ikke strøm. Hvis man cykler mountainbike i skoven, skal man heller ikke forvente alverden. Med en merpris på cirka 800 kr., vil jeg personligt være lidt tilbageholden med at bruge ekstra penge på solcelle modellerne. Men hvis man går meget op i at være grøn og gøre en lille forskel, jamen så fungerer det ganske fint i praksis.

FACIT

Er Garmin så stadig kongen? Ja, det må man sige, at de er. 540 fungerer bare virkelig godt, og kan alt det, som man leder efter i en cykelcomputer i mellemsegmentet. Der er bunkevis af funktioner, som alle virker som tiltænkt og uden dikkedarer. Den viser ingen svagheder og alt er nemt at gå til.

Læs også: Velomore tester Garmin Varia med kamera

Er du vant til at bruge en computer med touchskærm bør du måske overveje at smide cirka 800 kr. mere og få en 840. Hvis du ligesom mig er vant til at bruge knapper er 540 helt perfekt til dig.

INFO

Vurdering: 5/5.
Pris: 3.099 kr. uden solceller. 3.899 kr. med solceller.
Mere info: www.garmin.com