Wahoo
30.01.2023
https://velomore.dk/wp-content/uploads/2022/01/Velomore-logo_rund.png Nikolaj Hebsgaard

Velomore tester den nye Wahoo ELEMNT Roam 2

En simpel og funktionel cykelcomputer, hvor Wahoo har forbedret alt det der ikke var helt i top ved forgængeren.

Lige siden Wahoo trådte ind på markedet for cykelcomputere for knap 8 år siden, har de kunne konkurrere med giganterne fra Garmin. Nu er den populære ELEMNT Roam kommet i sin anden udgave, hvor Wahoo har fokuseret på at bevare det der virkede godt i 1’eren og forbedre det som ikke gjorde.

Dermed fortsætter Wahoo stilen med en simpel og let anvendelig cykelcomputer, hvor fokus ikke er på at have en masse smarte funktioner, men i steder er på funktionalitet og anvendelighed.

Det tekniske
Wahoos cykelcomputere har langt hen ad vejen været afhængige af den tilhørende mobil app, men med ELEMNT Roam 2 løsriver de sig fra den tendens og app’en behøves egentlig reelt kun til opsætning af enheden.

Man skal dog stadig benytte app’en for at få nytte af alle Roams funktioner og Wahoo ser stadig app’en som en integreret del af oplevelsen ved at benytte deres cykelcomputere. Det opdager man allerde første gang man tænder ELEMNT Roam 2, hvor en QR-kode skal scannes før man kan sætte enheden op. Opsætningen sker i app’en, hvor man vælger hvilke datafelter man ønsker på sin enhed. Modsat andre cykelcomputere, hvor man på enheden kan oprette “sider” med specifikke formål og datafelter. Men Wahoo holder det simpelt.

Derfor er selve cykelcomputeren også kun udstyret med 6 knapper – 3 under skærmen, 2 på højreside og tænd/sluk knappen på venstre side. Knapperne i bunden af enheden bruges til at skifte mellem sider, start, pause og stoppe enheden, mens knapperne på siden fungerer som zoom knapper, som skjuler eller viser flere datafelter.

I alt er der 11 datafelter, samt sider med bl.a. Strava-segmenter, workout data, kontrol af Wahoo smartrainer, kort osv. Batterilevetiden er fortsat på flotte 17 timer.

Visuelt ligner Roam “sig selv”, omend knapperne har ændret design og nu er magen til dem, som sidder på Wahoo Bolt. Den nye ELEMNT Roam 2 har fået opgraderet GPS-signalet, så den nu kører via bredbånd for bedre signal når man befinder sig i tæt skov, byer eller bjergrige egne. Samtidig er den indvendige hukommelse vokset fra 4 GB til 32 GB, mens en backup funktion er blevet tilføjet, så man via app’en kan resette sin enhed.

På landevejen
Hvis man som jeg kører med Garmin til daglig, skal man lige huske at Wahoo’s front mounts har en 45 graders indgangsposition. Det overrasker mig altid og jeg ender altid med at stå og bøvle i et minuts tid. Men bortset fra de, ret ubetydelige startvanskeligheder, er Roam 2 en fryd at benytte.

Inden man starter ud, skal man tage sig tid til at sætte enheden op via mobil app’en. Men det er nemt og hurtigt og når først det er gjort, behøver man faktisk ikke app’en til så meget mere. Det er let at synkronisere ELEMNT Roam 2 med Strava eller Trainingpeaks og både segment og intervaller overføres automatisk, ligesom den let forbindes til mobil for at vise SMS-beskeder.

Har man brugt forgængeren, vil det første man bemærker med Roam 2 være den nye farveskærm. Wahoo er gået væk fra den klassiske sort/hvid skærm og over til en skærm, som har lidt mere farve i sig til at fremhæve detaljer. Skærmen er klar og tydelig med en høj kontrast, men ikke helt på niveau med andre enheder på markedet. Det er dog heller ikke nødvendigt og i bytte får man en relativ lang batterilevetid på 17 timer. Farveskærmen bruges desuden til at markere træningszoner, ligesom man kender det fra eksempelvis Garmins enheder, men den primære funktion er at fremhæve detaljer på skærmen.

Læs også: Kom i form til Rundt om Rold med Velomore

Den lange batterilevetid hentes delvist gennem skærmen, som ikke har baggrundslys som en default indstilling. I stedet slår det til i dunkle lysforhold. Alligevel er skærmen nem at se i direkte sollys.

Et andet sted hvor enheden skiller sig markant ud fra forgængeren er ved de nye og forbedrede knapper i bunden af skærmen. Latenstiden på den første Roam var relativ lang og ofte skulle man også trykke en ekstra gang før knapperne reagerede. Men det har Wahoo løst ved at give ELEMNT Roam 2 knapperne fra Bolt. Det kommer især til gode i de situationer, hvor man har brug for at skifte mellem sider relativt hurtigt, eksempelvis under intervaller eller ved jagt på Strava-segmenter, hvor man lige skal konsultere kortet.

Enheden reagerer hurtigt når man trykker og jeg oplevede desuden, at kortet kom frem hurtigt og præcist, hvilket er super vigtigt mens man kører efter et Strava-segment. Det skyldes sikkert det forbedrede GPS-bredbåndssignal. ELEMNT Roam 2 opfanger lynhurtigt GPS-signalet, tiltrods for at jeg bor i et område med høje og tætliggende bygninger. Min egen Garmin Edge 1030 vil aller helst ud i åbent terræn, og skal altid lige have et minuts tid til at fange satelitterne når jeg starter ud hjemme ved mig selv, men så lang tid behøvede Wahoo Roam 2 ikke. Jeg oplevede desuden heller ikke udfald de sædvanlige steder min Garmin bliver udfordret. Særligt en bakke ude bag Nibe, med tætte træer, kan få det til at knibe for min egen Garmin, men her excellerede Roam 2 uden slinger i valsen.

Læs også: Velomore tester Wahoo KICKR ROLLR

Navigationen fungerer også som man forventer og kortene er lette at aflæse. Dog mangler der gadenavne på Wahoo ELEMNT Roam og for nogen vil det være et minus, særligt hvis man kører nye eller mindre kendte steder.

Facit
Wahoo holder stilen med en simpel cykelcomputer der performer som den skal. Tilføjelserne i forhold til den forrige model er beskedne, men til gengæld har Wahoo fokuseret på at forbedre deciderede mangler og svagheder ved modellen. Det synes jeg rigtig godt om. Alt i alt er Wahoo ELEMNT Roam 2 en cykelcomputer til de, som bare gerne vil have en simpel, solid og pålidelig cykelcomputer uden for mange smarte funktioner. Nogle vil dog vove den påstand, at Wahoo sacker bagud uden de mange smarte funktioner, som eksempelvis Garmin tilbyder, men har man hverken behovet eller lysten til at bruge dem, er Wahoo ELEMNT Roam 2 et super godt valg.

Info
Vurdering: 5/5
Bedst til: En cykelcomputer uden overflødige funktioner som performer uden slinger i valsen.
Batterilevetid: 17 timer.
Dimensioner: 59.5 mm x 90.5 mm x 20.5 mm.
Vægt: 99 gram.
Opladning: USB-C.
Pris: 2.998 kr.
Mere info: www.wahoofitness.com

*Desværre kom vi til at slette mappen med alle de billeder vi har taget af enheden, så du må nøjes med Wahoos egne billeder.