Campione100
10.01.2024
https://velomore.dk/wp-content/uploads/2024/05/hebby-scaled.jpg Nikolaj Hebsgaard

Campione100: Alt for mange gange op og ned ad Rebild Bakke

100 gange op og ned ad Rebild Bakke en grå januardag er ligesom 1 for meget. Velomore og Velo Guiden forsøgte alligevel til Campione100.

Det lyder jo helt vanvittigt hårdt” er den umiddelbare reaktion, da jeg skriver til Mads Bang at jeg udfordrer ham til Campione100. På dette tidspunkt er udfordringens omfang ikke helt gået op for mig endnu og en hurtig udregning viser da også, at hvis man skal køre Rebild Bakke 100 gange, bliver det til 264 km og 7400 højdemeter – i januar, hvilket betyder overhængende fare for regn og kulde, og ikke mindst mørke. Men jeg skal tidsnok blive klogere…

Udgangspunktet for denne artikel var egentlig at bringe et interview med en eller to deltagere i årets Campione100, men da Campione venligt tilbød mig to pladser til selv at køre med, var det svært at krybe udenom. Jeg valgte derfor at udfordre den gode ven af magasinet, stemmen bag podcasten Velo Guiden, Mads Bang, til en lang dag. Og valget af bakke var let: Rebild Bakke! Bakken som lægger asfalt til bakkespurten og målstregen i motionscykelløbet Rundt om Rold, som vi her på Velomore arrangerer d. 16. april. Bakkesegmentet man skal køre i Campione 100 er lige knap 1,32 kilometer langt og byder på 74 højdemeter. Den gennemsnitlige stigningsprocent er ikke voldsom, men på de sidste nogle og 100 meter tager bakken til og stiger med knap 8 eller 9% i snit.

EKSTREMT EKSTREMT

Med coronaens indtog, og de følgende lockdowns vi oplevede i 2020 og ’21, opstod en lyst og måske også et behov for at udfordre sig selv på en mere ekstrem måde på den tohjulede. Dels for at teste ens fysiske grænser i en tid, hvor helbredet var i fare, men ikke mindst på grund af manglende cykelløb og arbejde til at fylde ens tid ud. Cykelture med ekstreme distancer var det ”nemme” valg for mange, og everestings blev for en stund ”normalt”.

Og blandt vilde og skøre udfordringer, opstod sidste år Campione100. En januarudfordring hvor deltagerne skal forsøge at bestige 11 udvalgte bakker mindst 100 gange i løbet af årets første måned. Man behøver derfor ikke at tage alle 100 i et hug, hvilket tager toppen af udfordringens voldsomhed, men 100 opkørsler på 30 dage er stadig en udfordring i sig selv – særligt på denne tid af året, hvor timer med dagslys er begrænsede og vejret for det meste koldt, blæsende og ubarmhjertigt.

CAMPIONE100

Ideen spirede for 4 år siden hos den daværende ejer af Campione, der som en del af sin vintertræning ville køre Herstedhøje i Glostrup 100 gange. Ideen blev til en udfordring for kunder og venner af huset og blev døbt Herstedhøje100. 2 år senere begyndte ryttere udenfor Københavnsområdet at vise interesse for udfordringen, samtidig med at Campione blev officiel tøjleverandør for Cykelnerven. En oplagt mulighed for at brede konceptet ud til hele landet og inspirere til fundraising. Campione100 var født. I år er andet år i træk at udfordringen kører og Campione opfordrer deltagerne til at benytte den til at samle penge ind til Cykelnerven og Scleroseforeningen via kilometer- eller højdemetersponsorater.

VELOMORE VS. VELO GUIDEN

Den anden søndag i januar stod vi klar i skumringen på toppen af Rebild Bakke. Cykelhandskerne var kastet! En time før solopgang klikkede vi i pedalerne til det, der skulle vise sig at blive en lang og udfordrende dag på cyklen. Hverken Mads eller jeg havde på forhånd nogen ambitioner om at køre alle 100 opstigninger på samme dag, men målet var i stedet at se hvad dagen ville bringe – og ikke mindst hvem der ville knække først. De første par ture i mørket blev kørt med højt humør og gode ben, og efterhånden som det blev lysere, dukkede flere og flere ryttere op på bakken.

En overgang var vi i hvert fald 20 som lå og kørte op og ned. Og flere slog vejen forbi for at vise deres opbakning og ønske os held og lykke. Bl.a. kiggede Dan Holtebo forbi, til et par ture op og ned ad Rebild Bakke. Dan har bl.a. vundet Mols Bjerge Grand Prix og vist også været på podiet i Rundt om Rold, så han kender alt til bakken.

DE BARSKE REALITETER

Hverken Mads eller jeg har givet os i kast med udfordringer af denne karakter før. For mit eget vedkommende, tæller det mest ekstreme jeg har præsteret på en cykel min deltagelse i Mallorca 312 og Gran Fondo Fausto Coppi, som har været mine to længste dage på en cykel (begge lige knap under 10 timer). Mads er dog tidligere triatlet og har gennemført flere Ironmans, så han er vant til at bevæge sig i randområdet af hvad der er fysisk og mentalt muligt. Jeg selv følte mig ovenpå pedalerne da vi rundede 3 timer og var på det tidspunkt fuld af optimisme. Mads var mere udfordret, men kæmpede også med cyklen, hvis forskifter ikke ville virke. Men knap en halv time senere begyndte gassen for alvor at sive ud af os begge. På dette tidspunkt havde vi kørt 26 opstigninger, 73 km og knap 2000 højdemeter. En tur, der på en sommerdag ville havde været rigtig god. Og her indså jeg for alvor hvor monumental en udfordring vi havde givet os i kast med.

For selvom vi havde kørt længe, var vi ikke kommet noget nær tæt på de 100 opstigninger. Tælleren tikkede langsomt og Rebild Bakke begyndte at være gammel at se på. Efterhånden blev man træt af flasken der lå ved den sten, skriften på det der skilt, eller tuen med den irriterende tot, og sådan kan jeg blive ved. Efter knap 5 timer havde vi begge fået nok. Knækket af Rebild Bakke og ikke mindst Campione100.

Læs også: Træningsprogram fra Velomore: 20 ugers HIT base træning

Vi fik gjort et fint indhug og ikke mindst skabt en fornyet respekt for dem, som giver sig i kast med sådanne vanvidsprojekter. Hvad enten det er at køre den samme bakke 100 gange, en everesting, MS Bike eller hvad der nu findes af vilde og voldsomme ideer derude. Jeg selv havde undervurderet hvad det egentlig krævede, og nok mest bekymret mig om hvorvidt det ville regne eller ej. De tørre tal efter 5 timer og 9 minutter på cyklen: 40 opstigninger, 3000 højdemeter og 115 kilometer. Heldigvis har vi resten af januar til at køre de resterende 60 opstigninger…

Kunne du tænke dig at prøve kræfter med Campione100? Så tjek udfordringen ud via dette link og tag del i kampen for en verden uden sclerose.

Denne artikel var med i Velomore #08 og ville derfor normalt ligge bag vores betalingsmur på Velomore.dk. Synes du det var en inspirerende artikel og vil du have mere af den slags? Eller vil du bare gerne støtte Danmarks eneste magasin om cykelsport? Så tegn et abonnement på Velomore lige her – det koster kun 425 kr/året og du får hele 5 fantastiske magasiner direkte i postkassen + fuld adgang til alt indhold online.