02.03.2024
https://velomore.dk/wp-content/uploads/2022/01/Velomore-logo_rund.png Solveig Høgh Larsen

Mountainbike Mekka findes i Sälen og Trysil

I Norge og Sverige frister Skistar med MTB-destinationerne Sälen og Trysil, der byder på alt hvad hjertet kan begære for mountainbikere.

De to nordiske Skistar-destinationer byder på alt fra varierede spor til udfordrende downhill, uanset om du er afsted med vennerne eller har familien med på hjul. Vi pakker bilen med cykler og cykeludstyr tidligt fredag morgen og sætter kurs mod Sälen i Sverige. Med ca. 9 timers kørsel fra København har vi besluttet os for at tage turen i et stræk.

Vi kan ikke vente med at hoppe på cyklen og prøve nye mountainbikespor. Og med gode pauser hvor vi tanker op med Korv og mos og räksalat og en god portion lösgodis glider vi igennem det svenske landskab. Den svenske kurs er til danskernes fordel, så vi har valgt at starte i Sälen i Sverige.

Mountainbike i Sälen, Sverige

Sälen er en af Sveriges skjulte perler. Det er kendt af mange som skiferiedestination, men Sälen har de seneste år også fokuseret på at skabe et fedt mountainbikeområde udenfor skisæson. Og det er de lykkedes virkelig godt med. Vi tjekker ind på Skistarhotel Sälen, der er placeret lige ud til sporområdet. Det er virkelig fedt, da vi ikke skal bruge transporttid på at komme ud på sporene.

Cykelliften er placeret lige bag hotellet, og vi har derfor meget nem adgang til både downhill- og singletrack spor. Det betyder, at vi på bare to dage får cyklet virkelig meget og på mange forskellige spor. Uanset om du er nybegynder på udkig efter en blød introduktion til sporten eller en erfaren rytter, der søger tekniske udfordringer og fart, har Sälen et godt udvalg af spor, der matcher alle niveauer og behov. Med blå, røde og sorte spor er der noget for enhver smag og mulighederne i Sälen er mange.

Trail cykling i Lindvallen

Cykelområdet i Sälen hedder Lindvallen, og der er seks forskellige spor med forskellige sværhedsgrader – alt fra nemme begynderruter til sværere og mere udfordrende spor. Mange af sporene starter fra SkiStar Bike Park Trail på Experiumtorget, hvor der også er to store pumptracks, en klatrepark, toiletter og en restaurant.

Downhill

I Sälen er der otte downhillspor i varierende sværhedsgrader, alt fra lette nybegynderspor til sværere og mere udfordrende spor. Cyklen tager du nemt med dig i liften op til toppen af fjeldet, hvorfra du fyrer den af nedad igen. Downhillsporene i Sälen er virkelig sjove, og der er mange forskellige og varierende linjer. Hvis ikke du har kørt downhill før er Sälen er godt sted at starte.

De grønne spor kan køres af alle, og er et godt sted at lære at blive tryg med fart og sving. Nedkørslerne er ca. 3 – 4 km og har sværhedsgrader med grøn, blå, rød, sort og byder på forskellige elementer med hop, drop og moderate sving. Du skal have et bikepass for at køre med liften, og hvis du skal køre andet end de grønne linjer er det et krav at du har en fullface hjelm. Den kan lejes, hvis ikke du selv har en.

Pumptrack og skills-område

I Sälen er der bygget to pumptrack baner – en stor og en lille. Begge baner er populære for både børn på løbecykler og voksne. Her kan du både varme op inden du tager liften op på fjeldet eller udforsker de forskellige singletracks.

Der er desuden bygget et ’Skills Area’ som er et træningsområde, hvor du kan øve hop, sving og balance ved at cykle rundt blandt forskellige elementer som bjælker og sten. Banerne er en udfordring for alle aldre, og du bestemmer selv, hvor stor en udfordring du ønsker.

Aftertrail med svenske vafler og cykelfrokost

Der er masser af muligheder for god aftertail hygge i Sälen. Der er flere hyggelige cafeer og vaffelhuse med ild i pejsen og et bredt udvalg af lækre vafler, varm kakao og kolde øl. Perfekt til en pause på toppen af fjeldet eller efter en lang dag på sporet. Cafeerne i området tilbyder cykelfrokoster og der er små butikker der sælger cykeludstyr, værkstedstationer og cykelvaskstationer. Servicen er generelt meget god og du kan få hjælp til at få din cykel på og af liften hvis du ikke har prøvet det før.

Bo centralt på Skistar Lodge i Sälen

Det er et stort plus, at hotellet er placeret så tæt på sporene som det er. Vi parkerede bilen ved ankomst og rørte den ikke før vi tjekkede ud igen. Alt er i cykelafstand. Det er især et plus med det meget varierende nordiske vejr. Vi havde meget skiftende vejr og især meget regnvejr på vores tur, så det er ekstra dejligt at være tæt på hotellet med mulighed for at få tørt tøj på, og omvendt, hurtigt kunne cykle ud igen når solen kom frem.

Vi boede i en lejlighed på hotellet og havde også mulighed for selv at lave mad. Vi valgte dog den lette løsning og spise i restauranten til både morgenmad, frokost og aftensmad. Der serveres virkelig god mad til alle måltider og til meget fornuftige priser. Det koster ikke ekstra, når du bor på hotellet.

Tip: Har du børn med til Sälen kan de også komme på sommer skiskole, prøve den store klatrebaner eller tage en tur i det lange mountain-tube.

Bikepark slaraffenland i Trysil

Efter to dage i Sälen pakker vi igen bil og cykler og en time senere lander vi i Trysil i Norge. Trysil er en af Norges største MTB-destinationer og Trysil Bike Arena har 100 kilometer naturlige singletracks. Der er med andre ord stor mulighed for at prøve kræfter med forskellige spor. Der er spor til alle uanset alder og niveau. Vi skal være to dage i Trysil, og da vi ser det store udvalg af forskellige spor, bliver vi hurtigt enige om, at vi godt kunne bruge flere dage her. Og på trods af både tåge, storm og skybrud når vi at få kørt virkelig mange forskellige spor.

Fire bikeparks

Der er fire forskellige bikeparks i Trysil. GT Bike Park og GT Pro Park, der ligger lige ved indgangen til Gullia, Radisson Bike Park er placeret lige ved siden af Radisson Hotel ved Trysil Turistcenter og derudover Fageråsen Bike Park ved Høyfjellssenteret. Der er derfor god mulighed for at køre på forskellige spor uanset niveau og alder.

Guilla – spor til alle niveauer

Hovedområdet for MTB-spor i Trysil hedder Guilla. Her er der mere end 30 kmbyggede spor, som alle flettes sammen på forskellige måder. Du kan derfor opleve mange forskellige spor på et forholdsvis lille område. Der er spor der egner sig til helt små børn, og sorte spor med høje ramper, der egner sig bedst til den ekstremt øvede. I Trysil kan du derfor uden problemer tage af sted sammen med folk på vidt forskellige niveauer. På Trysil.com kan du finde en beskrivelse af samtlige spor, og få en god fornemmelse for variationen.

Magic Moose – 7 km downhill

Trysil er blandt andet kendt for Magic Moose, der er et 7 km langt spor ned af Trysilfjellet. Det er et af de længste flow trails i Europa. På trods af længden, er sporet bygget så hele familien kan være med. På sporet er der lette hop, sving, sten sektioner og lange træbroer. Undervejs er der små holdepladser, hvor du kan trække ind til siden og holde pause uden at være til fare for andre. Selvom sporet efterhånden er en del år gammel, er det velholdt og virkelig sjovt. Når man bor i flade Danmark er det en fed oplevelse at køre downhill 7 km ned af et fjeld.

Fjellrunden – 13 km familievenlig og smuk rute

Fjellrunden er den 13 km lange sti hele vejen rundt om Trysilfjellet. Ruten kan køres af alle. Du kører på grus hele vejen rundt, med enkelte stigninger undervejs. Det er en virkelig smuk rute, så hvis hele familien skal cykle sammen, er den oplagt. Pak madpakker og nyd den smukke natur hele vejen. I kan også holde pause på den hyggelige cafe på fjeldet, hvor I kan få både mad og drikke.

Tip: Prøv Fjellflyten, der er et sjovt flow trail på fjeldet. Du kan korte noget af Fjellrunden af, ved at tage Fjellflyten ned. Der er god fart på, fine træbroer og et godt flow. Hvis du ikke har kørt flow spor før, er Fjellflyten et godt sted at starte. Mestrer du eller børnene det flowspor er I klar til Magic Moose.

Cykelleje og cykelservice

I Trysil er der alt hvad du har brug for til en vellykket MTB-ferie. Du kan leje cykler til både børn og voksne. Hele familien behøver derfor ikke investere i cykler hjemmefra for at nyde en MTB-ferie. Rejser du i højsæsonen er det en god ide at booke cykler hjemmefra. Der findes også et stort servicecenter til vedligeholdelse og reparation af din cykel. Der findes desuden også et certificeret Shimano Service Center.

Trysil – et outdoor Mekka

Trysil er ikke kun et paradis for erfarne mountainbikere; det er også et perfekt rejsemål for hele familien. Med en bred vifte af aktiviteter og oplevelser, der strækker sig ud over mountainbiking, er Trysil en perfekt destination for jer, der elsker outdooraktiviteter.

• Vandreture og trailløb: Hvis nogen i familien ønsker at tage en pause fra mountainbiking, kan I tage på vandreture eller trailløb i de smukke omgivelser. Trysil byder på et netværk af vandrestier, der fører gennem skove, over åbne marker og op til betagende udsigtspunkter. Uanset om I er på udkig efter en kort familievenlig tur eller en længere udfordring, er der noget for enhver smag.

• Rafting: Hvis I søger efter en eksplosiv dosis af spænding, er rafting på Trysilelva en fantastisk mulighed. Hop ombord i en gummibåd og kast jer ud i strømfaldene sammen som en sammentømret enhed. Det er en oplevelse, der vil få pulsen til at stige og efterlade jer med et fælles smil på læberne.

• Klatrepark: Udfordr familien til at erobre højderne i Trysils klatrepark. Her kan I klatre, balancere og svinge jer gennem trætoppene på spændende udfordringsbaner. Det er en fantastisk måde at styrke samarbejde, tillid og selvtillid på, mens I har det sjovt.

• Rutchebaner: Trysil har også rutchebaner, der snor sig ned ad fjeldsiderne med fart og sjov. Det er en fantastisk måde for både børn og voksne at nyde adrenalinen og hastigheden, mens I skaber uforglemmelige øjeblikke sammen.

• Mountaintube: Prøv kræfter med mountaintube, hvor I kan suse ned ad bakkerne på oppustelige donuts. Det er en sjov aktivitet, der vil få hele familien til at grine og skabe minder, der varer ved.

Skistar Lodge Trysil – overnatning i fjället

Vi boede på det nye Skistar Lodge Trysil, der ligger smukt placeret oppe på fjeldet med fantastisk udsigt. Hotellet er moderne og værelserne er store med køkken og altan. På hotellet kan du også spise virkelig lækker morgenmad eller aftensmad i restauranten. Det helt store plus ved hotellet er den meget lækre spa, der ligger med smuk udsigt til fjeldet. Du skal booke billet til spaen, og som boende får du næsten halv pris på entreen.

Efter en lang dag på sporet er det virkelig guld værd at forkæle kroppen med boblebad, sauna og dampbad. Det er dog et stort minus at hotellet ligger så langt væk fra bikepark og trailområde. Du kan cykle ad Fjelllruten eller tage Magic Moose ned, eller bare hoppe på liften. Men når du skal tilbage til hotellet fra bunden af fjeldet, skal du være sikker på at nå den sidste lift, ellers venter der en meget lang cykeltur op. Vi tog bilen ned fra hotellet til trailområdet. Det var en køretur på ca. 15 minutter, men lidt ærgerligt at skulle køre bil hver dag. Så medmindre du foretrækker at bo midt i naturen og have mere ro, bør du booke et af hotellerne lige ved cykellift eller trailcenter.

Indendørs oplevelser i Trysil og Sälen

Når du rejser i Skandinavien, er det altid med risiko for regnvejrsdage. Og vi havde virkelig meget regn under vores ophold. Her er det et plus med indendørs aktiviteter. Både i Trysil og Sälen er der god mulighed for at hygge sig indenfor, hvis vejret ikke er med jer.

• Bowlingbaner: Er du afsted i højsæson er det en god ide at booke baner på forhånd.

• Badeland: Efter en dag med mountainbiking kan du forkæle dig selv med en tur i badelandet. Både i Trysil og Sälen er der et moderne badeland med vandrutsjebaner, pools og boblebade.

Læs også: Lenzerheide: Schweiz ukronede MTB-kongedømme

• Luksus spa: Hvis du ønsker ultimativ afslapning, kan du også booke tid i spaen. I Sälen bookede vi tid i spa-afdelingen, hvor du kan komme helt ned i gear og være med til saunagus eller bare nyde stilheden og varmen, der får din krop og sind helt ned i gear. Her har du også mulighed for at booke forskellige behandlinger

Læs også: Se alle fordelene ved et abonnement på Velomore

• Shopping og restauranter: Du kan handle dagligvarer ind, hvis du selv vil lave mad i lejligheden, men derudover er der også et bredt udvalg af restauranter. Hvis du rejser udenfor højsæson som vi gjorde, er det dog ikke alle restauranter der har åben

Tip: Hyr en guide: Både i Sälen og Trysil havde vi en dag med en lokal guide. Selvom vi begge er erfarne mountainbikene, var det virkelig fedt at få vist området med en lokalguide, der kunne vise forskellige spor frem tilpasset til vores behov. Du kan booke guider hjemmefra eller når du er fremme på destinationen.

Læs mere om Skistar, Trysil og Sälen og bliv inspireret til dit næste MTB-eventyr.

Artiklen blev først udgivet i Velomore #12. Vil du have flere artikler som denne? Så tegn et abonnement på Velomore og få flere inspirerende artikler leveret direkte til døren 5 gange om året. Du tegner abonnement lige her.