29.01.2024
https://velomore.dk/wp-content/uploads/2024/05/hebby-scaled.jpg Nikolaj Hebsgaard

MyWhoosh offentliggør vilde planer for VM i e-cykling

Et innovativt format skal åbne årets verdensmesterskaber i e-cykling op for ryttertyper og publikum, når der dystes live om regnbuestriber i MyWhoosh og Abu Dhabi senere på året.

Ved en stort anlagt pressekonference i Abu Dhabi, kunne MyWhoosh og UCI løfte sløret for formatet til dette års verdensmesterskaber i e-cykling. De sidste tre udgaver har været afholdt i den populære platform Zwift, men for de næste tre år kommer VM til at blive kørt i platformen MyWhoosh, som bl.a. er sponsor for Tadej Pogacar og Team UAE Emirates.

Ambitionerne for verdensmesterskaberne er store. For at gøre løbet interessant for publikum og åbent for flere typer af ryttere, har MyWhoosh udtænkt et spændende og innovativt løbsformat. Hensigten med formatet er at bringe mere taktik ind i løbet, såvel som at give en mere særegen karakter der åbner løbet op for flere typerrytter, med henblik på at adskille e-cykling fra en simulation af virkelighedens cykelløb, hvor den w/kg mæssigt stærkeste rytter vinder til sidst. Derfor vil de 3 ruter heller ikke være simuleringer af virkelige ruter, men i stedet være særligt udviklede ruter til VM.

“Der bliver et unikt rutedesign til VM. En e-cykling specifik rute, som ikke skal imitere verdenen udenfor. Vi mener, at e-cykling er helt sin egen og det bør VM afspejle. Der bliver noget for enhver ryttertype, så taktik kommer til at spille en større rolle” forklarer Race Control Manager, Matt Smithson, til Velomore.

VM-finalen bliver opdelt i 3 løb, hvor der køres efter point i indlagte pointspurter. Det første løb køres efter inspiration fra Formel 1, hvor deltagerne har 15 minutter til at sætte hurtigste tid på et ca. 300 meter langt sprintsegment på en knap 1,7 km lange rute. Der er uendeligt med forsøg, så det for deltagerne bliver det vigtigt at docere kræfterne og måske endda være taktiske omkring, hvornår de sætter deres bedste tid.

Andet løb køres på en 9 km lang rute, med en stigning som forventes at tage lidt over 4 minutter at forcere. I dette løb vil der være 3 steder at score point, for den første rytter over stregen: I bunden af stigningen, på toppen af stigningen og igen på målstregen, som kommer efter en kort nedkørsel efterfulgt af et fladt indløb. Selve ruten byder på rullende bakker frem mod den lange stigning. Selve løbet forventes at vare 15 – 20 minutter. Vinderen af løbet bliver den rytter, som akkumulerer flest point.

Tredje og sidste løb i finalen bliver kørt på en 4 km lang rute, hvor der skal køres 4 omgange. Der gives point på hver omgang, på en kort stigning op mod målstregen. MyWhoosh forventer at spurten op ad den bakke vil vare lige knap 15 sekunder. Med dobbelt point på den sidste omgang, er der lagt op til taktiske overvejelser i forhold til, hvordan man vil maksimere sin pointhøst.

Den rytter med flest point efter alle 3 løb bliver udråbt som e-cykling verdensmester for 2024. Løbene køres med 10 minutters mellemrum og er designet til at skabe spænding om resultatet helt til den sidste pointspurt. Det taktiske aspekt fylder markant mere end rå power, da de forskellige ruter og pointspurter henvender sig til forskellige ryttertyper. Til selve finalen bliver der 20 deltagere for både mænd og kvinder, som flyves til Abu Dhabi for at sidde og dyste mod hinanden live.

Vejen til VM er tosporet og man kan enten kvalificere sig via MyWhoosh eller satse på et wildcard fra sit nationale forbund. Kvalifikationen består af et kvalifikationsløb og en semifinale. I semifinalen er der plads til 150 ryttere, som enten er udtaget af deres respektive forbund eller udvalgt at MyWhoosh på baggrund af resultater i kvalifikationsløb. Forbundene står for 80% af pladserne, mens MyWhoosh råder over de resterende 20%. Når resultaterne er gjort op og deltagernes performance verificere, udstedes de 20 invitationer til verdensmesterskabs finalerne.

Størrelsen på de respektive landshold som forbundene råder over, vil blive besluttet på baggrund af præstationerne i de foregående verdensmesterskaber i Zwift, mens alle får chancen for at kvalificere sig udenom de officielle landshold i MyWhoosh.

Læs også:

“Der er tale om en spændende rute og et innovativt format. Kort og intenst. Vi vil forsøge at gøre antallet af deltagende ryttere bredere med flere nationaliteter gennem en interessant kvalifikation for almindelige mennesker. Håbet er, at det kan blive en vej ind i sporten for især unge mennesker, udenom den traditionelle vej” forklarer head og innovation hos UCI, Michael Rogers, til Velomore.

Gratis e-cykling

Mens Zwift og Bkool formentlig er velkendte platforme for de fleste af Velomores læsere, er MyWhoosh relativt ukendt herhjemme. Men platformen, som man måske kender fra bagdelen på Tadej Pogacar (hvor MyWhoosh har sponsorpladsen), er en gratis trænings- og løbsplatform meget lig Zwift. Platformen blev i sin tid udviklet i Abu Dhabi, som en mulighed for folk i Mellemøsten for at kunne dyrke motion på de aller varmeste sommerdage, hvor temperaturerne gør det umuligt at bevæge sig udenfor.

MyWhoosh er derfor gratis at bruge. Platformen baserer sig på en animeret verden og der er pt. 7 forskellige verdener at vælge imellem, hvor man kan køre rundt i det uendelige, i eksempelvis Belgien, Colombia og Mellemøsten. Man kan har et hav af muligheder for at personliggøre sin avatar og det er også muligt at vælge imellem cykler og udstyr fra virkelige brands som Colnago og EKOÏ.

In-game verifikation

Hvad angår løbsaspektet i MyWhoosh, har man siden 2020 afholdt en fast søndagsløbsserie med anseelige pengepræmier på højkant – til både mænd og kvinder. Derfor tager man hos MyWhoosh verificeringselementet meget seriøst. Bl.a. skal man igennem en verificeringsproces for at kunne køre med i løb med pengepræmier, der omfatter en fysisk test hjemme, såvel som in-game dual-recording. Bliver man taget i at snyde får man livstid forbud mod at benytte MyWhoosh og forbuddet bliver bl.a. udstedt på ens wattmåler og hometrainer, således disse ikke vil kunne benyttes i MyWhooshs løb.

Er man så velsignet, at man kan præstere watt så høje at englene synger, bliver man inviteret til MyWhooshs hovedkontor i Abu Dhabi for at blive testet i virkelighedens verden og bevise, at man i virkeligheden er det wattmonster, man online har vist man er. Det var bl.a. sådan at Michael Vink fik sin kontrakt med UAE Emirates-holdet.

Læs også: Velomore tester Wahoo KICKR Move

Går du med drømme om at deltage i e-cykling VM er der god tid til at lære MyWhoosh at kende. Verdensmesterskaberne afholdes til oktober, mens semifinalerne afholdes i september. Du kan læse mere om MyWhoosh her.