Velomore tester merino fra danske Rakna
Rakna er en nyopstartet dansk virksomhed, som laver lækkert mountainbike tøj i økologisk merinould. Og man kan ikke komme uden om det – uld er altså bare lækkert til sport. Velomores Lasse Klausen har testet Raknas trøjer på mountainbiken og bladets graveleur, Rasmus Søndergaard Frederiksen, har lavet en minitest af trøjerne på gravel og landevejen.
Rakna blev startet i 2021 af den danske mountainbiker, Louise Pedersen, der blev bidt af mountainbikesporten for over 10 år siden. Som årene gik, fik Louise lyst til at lave et tøjmærke, der var dedikeret til mountainbike og naturen. Hos Rakna er miljøet i fokus. Hver gang der købes et Rakna-produkt, plantes er træ et sted i verden. Som en sjov lille sidebemærkning følger der et blomsterkort med til hvert produkt. Kortet ligges i blød i vand i 2 timer, og plantes herefter i jorden, og så er der snart blomster på vej.
Hvorfor merino?
De fleste ved sikkert godt, at merinould har en lang række gode egenskaber til sport og aktivt liv. Mange producenter har forsøgt at lave syntetiske konkurrenter, men det er endnu ikke lykkedes fuldt ud. Kort fortalt består merinould af en masse bløde fibre, som er gode til at regulere temperaturen, hvilket betyder, at ulden køler, når der er varmt, og at den varmer, når der er koldt. En af fordelene ved en uldtrøje er derfor, at den kan bruges året rundt. Herudover er merinould godt til at transportere sveden væk fra kroppen, hvilket betyder, at du ikke føler dig kold og drønvåd efter heftig aktivitet. Den gode svedtransport betyder også, at sveden ikke når at få bakterievækst, hvilket giver den grimme lugt. Når sveden bliver transporteret hurtigt væk fra kroppen og fordamper, kan det stort set ikke lugtes. Derfor er det sjældent nødvendigt at vaske uldtøj og man kommer langt med en god luftning udenfor. Samtidig sparer du også på miljøet, når du ikke skal vaske så meget.
Er der så nogle ulemper ved uld? Ja, men de er meget små. Når uld er meget vådt, er det lidt skrøbeligt, så man skal ikke strække det alt for meget. Når du en sjælden gang imellem vasker dit uldtøj, skal du bruge specielt uldvaskemiddel, som ikke nedbryder uldens fibre. Vi kan heller ikke komme uden om, at uld er dyrere end sine syntetiske konkurrenter, men det kommer vi tilbage til.
Keep it simple
Lige nu har Rakna 3 forskellige modeller: tanktop/baselayer, kortærmet T-shirt og en langærmet T-shirt, men mon ikke der kommer flere produkter hen ad vejen. Vi har testet deres tanktop og kortærmede T-shirt.
Læs også: Velomore tester gravelkollektion fra danske ES16
Baselayer/tanktop er en klassisk tanktop, som selvfølgelig er i merinould. Den fås i sort eller grøn og fra XS til XXL. Designet er stilrent med et Rakna logo på brystet. Ryggen er længere bagtil, hvis man vælger at bruge den som yderlag. Pasformen er semitæt, men med strækbare paneler i siderne.
Jeg prøvede både en small og en medium til mine 184 cm og 85 kg. Hvis jeg ville have slimfit var det en small, og medium hvis pasformen skulle være lidt løsere. Generelt set var tanktoppen i lækker kvalitet og virkede gennemført.
Jeg brugte ikke tanktoppen som yderlag på mountainbiken, men havde den fortrinsvist på som baselayer. Og nøj, hvor gjorde den det godt. Stoffet føles silkeblødt mod huden, og man mærkede slet ikke, at man havde den på. Den bekræftede hurtigt, at uld er kanon at have på som inderlag. Den sugede al sveden til sig, og skilte sig af med den uden at lugte. Jeg følte mig altid ”tør” og fik aldrig sådan en klam kold følelse, uanset hvor hård turen havde været. Jeg brugte den af og til også til fitness, og her var den mindst lige så god. Jeg oplevede som sådan ikke nogen svedlugt fra den, og luftede den udendørs efter brug. Jeg synes dog stadig at den fik en smule svedlugt efter 4-5 ture, men det var så omvendt også 4-5 gange længere holdbarhed end mit andet tøj. Måske var jeg også bare lidt pertentlig, og det kommer nok til at variere fra kunde til kunde. Jeg synes personligt, at prisen på 350 kr. er en rigtig fin pris for et merino baselayer.
T-shirt
T-shirten er, som du nok har gættet, også lavet i merinould. Den fås i sort/grøn, grøn/blå og blå/grøn og fra XS-XXL. Designet er pænt og stilrent, og vil sikkert falde i de flestes smag. Pasformen er løs, og med ærmer, som går til lige over albuerne. Af små detaljer kan der nævnes en lille lomme i siden, hvis bagside også fungerer som pudseklud, og så er rygpanelet længere end forsiden.
I skoven var det en sand fornøjelse at have T-shirten på. Den var super blød mod huden, og komforten var virkelig i top. Den blev testet i sommerperioden, hvor T-shirten formåede at holde mig tør og ventileret dagen lang, uanset om det var en kort eller lang tur. Det er noget af det mest komfortable tøj, som jeg har testet gennem årene. Jeg luftede T-shirten efter brug, og valgte at vaske den efter 4-5 ture. Det er i sig selv imponerende, da jeg stort set plejer at vaske mit mountainbike tøj efter hver tur.
T-shirten koster 600 kr., hvilket er mere end gennemsnittet for T-shirts til mountainbike, men omvendt er uld altså næsten også alle andre materialer overlegen, og du skal heller ikke vaske det så tit. Dermed er det både praktisk, og det skåner miljøet, og i sidste ende også din pengepung.
Hvis uheldet skulle være ude tilbyder Rakna reparationslapper, som stammer fra en finsk fabrikant. De er enten sort, blå, grøn eller med blomstermønster. Tanken er rigtig god, da det bidrager til, at tøjet ikke bare bliver kasseret på grund af et lille hul. Omvendt kunne jeg godt have tænkt mig, at de tilbød lapper i samme materiale/farve som ens tøj, som fx Rapha gør. Personligt er jeg nok ikke så meget til at møde op i en grøn eller blå T-shirt, som har sorte, eller fx blomsterfarvede lapper flere steder. Det ville for mig ødelægge helhedsindtrykket og betyde, at jeg måske kasserede tøjet. Men det er helt min egen holdning til det emne.
Rakna til gravel og landevej
af Rasmus Søndergaard Frederiksen
Løstsiddende trøjer har i mange år været at finde på MTB-sporene, hvor aerodynamik og andre fartoptimerende tiltag ikke har enorm betydning for præstationen. Derudover harmonerer det løse fit godt med den afslappede og tilbagelænede stil, der ofte forbindes med mountainbikesporten. De løse fit ses også af og til på grusstierne, men tendensen indenfor gravelcykling er stadig, at man kører i tætsiddende lycratrøjer som på landevejen. Og hvad angår sidstnævnte, er det vel nærmest helligbrøde at iklæde sig andet!
Det var derfor med en vis portion frygt for hån og fordømmelse, at jeg kastede mig ud i en test af de løstsiddende Rakna trøjer på gruset og på landevejen. Men lad det være sagt med det samme. Jeg har været vild med det! Og jeg har faktisk ikke fået så mange kommentarer med på vejen.
Det har virkelig været en fornøjelse at cykle i de lækre uldtrøjer fra Rakna. Som det er blevet beskrevet tidligere har uld en masse gode egenskaber. Det er blødt at have på og det holder dig tør på selv de mest aktive dage. Selvfølgelig mister du noget på aerodynamikken med en løstsiddende trøje, men ærligt talt, har det ikke været mærkbart for mig. Det er klart, at en trøje fra Rakna formentligt ikke vil være egnet til et KOM forsøg på det lokale Strava-segment eller til et cykelløb på landevejen, men derudover har jeg svært ved at se mange begrænsninger ved trøjen. Jo, du kan løbe ind i opbevaringsproblemer, da den ene lomme på siden af Rakna-trøjen ikke kan bruges til meget andet end et par gels. Men det problem kan nemt løses med en saddeltaske og/eller eks. en overrørstaske.
Læs også: Kender du holdkonkurrencen i Mols Bjerge Grand Prix
Jeg har testet både t-shirt og baselayer/tanktop. Sidstnævnt har jeg haft på under t-shirten på de mest kølige og vindblæste ture – der er ikke meget vindbeskyttelse i en uldtrøje – men ellers har det været rigeligt med t-shirten på de fleste ture. Alt i alt har bekendtskabet med trøjerne fra Rakna været virkelig godt. Jeg kommer helt sikkert til at bruge dem en masse fremadrettet. Både på gruset og på landevejen. Og ja, det vil nok afføde kommentarer fra de mere konservative landevejsryttere, men de vil blive opvejet af de godt egenskaber ved uldtrøjerne. Og så er det også lidt fedt at være en smule anderledes!
Trøjerne fra Rakna er forholdsvis store i størrelserne og jeg har med mine 184cm og 77-78 kg brugt en størrelse S.
Facit
Rakna har præsteret rigtig godt i alle situationer. Der er ingen tvivl om, at uld er et godt materiale til al slags sport, hvor det holder dig tør og regulerer temperaturen. Samtidig skal du ikke vaske det så ofte, og det er både godt for miljøet og pengepungen. Uld er selvfølgelig lidt dyrere at købe, men sådan er det ofte med lækre materialer, og du får heldigvis fuld valuta for pengene.
Størrelser: XS-XXL
Pris: Baselayer: 350 kr
T-shirt: 600 kr
Info: www.rakna.dk