08.03.2023
https://velomore.dk/wp-content/uploads/2022/01/Velomore-logo_rund.png Velomore

SRAM Force har fået en overhaling

SRAM har kigget den populære Force gruppe efter i sømmene og tilført den en række interessante opdateringer.

Den populære SRAM Force-gruppe er udkommet i en ny og opdateret version der bl.a. har medført et navneskifte. Fremover vil gruppen være kendt som Force AXS og mister dermed mellemnavnet eTap. Navneskiftet begrunder SRAM med at eTap er blevet standard på tværs af deres grupper og dermed overflødigt som navn.

Navneskiftet er samtidig et hint om at SRAM har valgt at udvikle på Force med inspiration fra deres resterende sortiment, og samtidig givet gruppen et kosmetisk facelift. Logoerne er blevet mindre og gruppen har fået tilført et farvespil i lakeringen, som alt i alt giver et mere high-end udseende, på måde samme som Shimanos 105, Ultegra og Dura-Ace alle har det samme eksklusive look.

Foruden de forfængelige opdateringer i navn og udseende, har også skiftegreb, bagskifter og både klinger og wattmåler fået et facelift.

Skiftegrebene er blevet slanket og minder nu i høj grad om dem på Rival, som udmærker sig ved at være mindre end skiftegrebene på sine to store søskende Force og Red. Foruden mindre greb, har SRAM fundet mere plads mellem grebet og selve skifterne, og derved på en og samme tid gjort skiftegreb mere komfortable for både små og store hænder, uanset om man skal vinde en skiltespurt eller kører et mudret gravelløb. Derudover er grebene nu udført i kulfiber og ikke aluminium, så vægten er samtidig faldet et par gram.

Hvad angår gearkombinationer, har SRAM givet klingerne en overhaling så de nu minder mere om storesøsteren Red. Det har givet mulighed for at fortsætte med de velkendte 48/35 og 46/33 kombinationer, men har også tilføjet muligheden for en 50/37 kombination.

Samtidig har SRAM valgt at gå med en direct mount wattmåler integration, der betyder at wattmåleren nu også skal skiftes sammen med klinger, og det kan derfor blive en bekostelig affære at slide sine klinger ned. SRAM begrunder beslutningen med et umiddelbart vægttab på 94 gram for et-klinge setup og 104 gram for standard dobbelt klinge setup. Derudover skulle det øge stivheden og forbedre skiftet, samt minimere mængden af fejlskift.

Den nye bagskifter kommer til gengæld kun i en længde, der er kompatibel med alle standard kassetter mellem 10-36t. Det vil derfor fortsat være nødvendigt at skifte bagskifter for at benytte større kassetter.

I samme ombæring har SRAM frigivet en 4-ports lader til eTap, så man kan få ladet begge sine cykler op samtidig, hvis man er så heldig at have mere end en SRAM AXS cykel i husstanden.

Læs også: Velomore tester Shimano Ultegra 12sp

Du kan se hele udvalget af SRAMs opdaterede Force gruppe her.