05.07.2023
https://velomore.dk/wp-content/uploads/2024/05/hebby-scaled.jpg Nikolaj Hebsgaard

Velomore boganmelder 360 Danmark

Vi har haft noget så inspirerende som en kørebog til anmeldelse her på Velomore og allerede på forsiden pirrer Agri Bavnehøj vores nysgerrighed.

360 Danmark er en serie af coffee table bøger, der over 3 bind, præsenterer det bedste Danmark har at byde på i form af køreruter. Hvert bind dækker sin egn af Danmark og den ”testede” udgave rummer således Fyn, Sønderjylland og Østjylland – og allerede på forsiden lover det godt, for her ser vi den velkendte udsigt fra Agri Bavnehøj udover Aarhus Bugten, med stenalderhøjen – ligesom vi kender den fra Mols Bjerge Grand Prix motionscykelløbet.

Bogen er skrevet og fotograferet af Frank Berben-Groesfjeld, der har brugt godt og vel to og et halvt år på at finde de bedste ruter i Danmark. Bogen lægger ikke skjul på at den henvender sig til både 4 og 2 hjulede, og allerede i forordet afslører forfatteren, at han er stor motor- og køreentusiast, så bogen er skrevet lidt mere til de med benzin i blodet snarere end dem med rugbrødsmotorer.

Franks interesse for biler, og andre motoriserede køretøjer, opstod allerede i en ung alder og i voksenlivet har han fundet en måde at kombinere hans passion for motorkørsel med evnerne som skribent og fotograf. Det hele udsprang af en bog om Nürburgring og området i Eifel, men efter at have levet størstedelen af sin liv her til lands, skulle lille, smukke Danmark også foreviges i en såkaldt roadbook.

Opbygningsmæssigt er bogen ikke specielt teksttung og det er i høj grad de mange flotte billeder der bærer bogen, men sådan bør det også være med en coffe table bog. Hvert bind består af 7 – 10 ruter, som er beskrevet med en kort introduktion, et kort og en oversigt over seværdigheder langs ruten. Der er desuden anbefalinger til overnatning og forplejning undervejs, ligesom hver rute er vurderet på parametre som smilfaktor, landskab, vejkvalitet, kultur og familievenlighed. Naturligvis suppleret med en lang række billeder.

De 10 ruter i vores eksemplar er bestemt skønne og værd at cykle, hvis man en dag får muligheden. De er især oplagte til bikepacking eller cykelturisme, hvis man drømmer om at se vores smukke land fra sadlen. Da ca. halvdelen af ruterne er A til B ruter involverer de lidt mere logistik, mens den anden halvdel er rundstrækninger med samme udgangspunkt. Det giver et godt mix af variation og tilgængelighed og mulighed for både at lave flerdages eventyr og episke endags missioner. Meget praktisk er grusveje tydeligt markeret på kortene, så man ikke bliver overrasket undervejs.

Bogen ligger ikke skjul på at den primært henvender sig til motorfolket, så man skal ikke forvente at man får en bog direkte henvendt til cykelmotionister. Thomas Bundgaard har bidraget med et indlæg om cykling generelt, ligesom et kapitel starter med et citat af Mark Cavendish. Men udover et par cykelmotionister på få af billederne, er det primært det motoriserede folk som bogen først og fremmest omhandler. Men kan man abstrahere fra, at det som sådan ikke er en cykelbog, men en kørebog generelt, er der meget godt at komme efter.

Bogen peaker helt klart med ruten på Djursland, hvor vores eget Mols Bjerge Grand Prix er nævnt på den smukke rute, der snor sig igennem Mols Bjerge på Syddjurs, mens hjemmesiden giver tilpas med en forsmag på ruterne i de andre bind til, at man bliver nysgerrig efter at bladre dem igennem også.

Savner man inspiration til bikepackingturen eller lange ekspeditioner på cyklen her til sommer, er der uden tvivl inspiration at hente. Hver rute kan hentes ned online ved at scanne den tilhørende QR-kode, hvilket gør det nemt at navigere. Og med forslag til lokale attraktioner, spisesteder og overnatningsmuligheder er der basis for nogle rigtig gode eventyr – eller lange episke ture på de hjemlige landeveje. Som sagt er alle ruterne en variation mellem A til B ruter og runstrækninger med samme start/slut destination. Det gør det nemt og simpelt at overskue, men det kræver stadig doge ben og lidt logistik at udforske dem alle.

Facit
Er du cykelmotionist med hang til bikepacking eller søger inspiration til at udforske Danmark hvadenten det er på cyklen, eller med familien i bilen, så er den her bog lige noget for dig. Den er oplagt til at planlægge sine bikepackingeventyr efter, eller hvis man vil ud på lange ture med kulturelle indslag. Jeg savner dog at den henvender sig lidt mere direkte til cykelfolket – om ikke andet, så momentvis i et større omfang end tilfældet er, hvor motorentusiasterne har fået rigtig meget plads – også selvom Mols Bjerge Grand Prix er nævnt i den.

Læs også: Boganmeldsel: Tag på eventyr hjemme i stuen med VELO – de danske verdenscyklister

Derfor giver jeg ikke bogen topkarakter, men i stedet 4 / 5, da den trods alt stadig er rigtig god inspiration til at komme ud og opleve Danmark på cykel. Får du muligheden, så giv bogen en gennemblandring og se, om ikke den passer ind på dit sofabord ved siden af cykelmagasinet Velomore.

Læs også: Boganmeldelse: Mads P – Væddeløber og verdensmester

Info
Vurdering: 4/5
Pris per bind: 53,55 euro.
Antal bind: 3.
Køb den her: www.360roadbooks.com