Danmarks Tag
04.06.2022
https://velomore.dk/wp-content/uploads/2022/01/Velomore-logo_rund.png Velomore

Velomore sporguide: Danmarks Tag, Ry

Velomore sporguide er din guide til de fedeste MTB-spor i Danmark. Danmarks Tag er blevet et hit blandt trail- og enduro-ryttere, særligt pga. de ekstremt mange højdemeter – og deraf følgende lange nedkørsler.

Danmarks Tag ligger ved Himmelbjerget og terrænet er selvsagt ekstremt kuperet. Her får du masser af højdemeter og fede nedkørsler. Hvis du savner udfordringer og gerne vil køre enduro spor med masser af tekniske elementer, er Danmarks Tag spor lige noget for dig. 

Længde:10 kilometer
Højdemeter:400 højdemeter
Sværhedsgrad:Svær
Adresse:Bøgedalsvej 8, 8680 Ry
InformationDanmarks Tag – MTB-spor

Sporet
Silkeborg er efterhånden en kendt destination for mountainbikerer i hele landet, og bestemt ikke uden grund. Silkeborg gør sig unik på flere af de vigtige parametre for mountainbike; store naturskønne skove, gode faste MTB-ruter, naturlige spor og ikke mindst de mange højdemeter. Udover de to mest kendte spor, Nordskoven og Vesterskoven, finder man, blot 20 minutter på cykel fra Silkeborg centrum, et MTB-paradis på omtrent 10 km og knap 400 højdemeter som ikke mange kender, forbløffende nok. 

Sporet ligger i Sønderskoven, som strækker sig fra den sydlige ende af Silkeborg og hele vejen til Ry og er et af de mest kuperede terræn i Danmark. Det er også her Himmelbjerget ligger, og hvis overskuddet er til det, kan det bestiges som en ekstra sløjfe til sporet. Turen er dog ikke markeret, endnu, og man skal være opmærksom på at flere af vejene op til toppen er forbudte for mountainbikere. 

Læs også: Endura MT500 Full Face hjelm

Sporet er bestemt ikke overrendt, hvilket betyder, at det fortsat primært består af det naturlige underlag i skoven, som efterhånden er en sjældenhed på de markerede spor. Det gør sporet ekstra udfordrende, da der ligger flere naturlige forhindringer på sporet. Opmærkningen er med hvide pile på stolper og med flere sorte sløjfer markeret med en hvid og sort pil. De hvide spor spænder mellem grøn og rød, hvis man skal sammenligne med den gængse opmærkning, man ser rundt omkring i landet. De sorte sløjfer spænder fra rød til orange. 

Orange er en kategori, vi ikke har ret mange steder i landet, og som er for meget erfarne og teknisk dygtige ryttere. Er man grøn på mountainbike, er dette bestemt ikke sporet at starte på, da selv den hvide rute vil opleves som meget udfordrende. Er man derimod en erfaren rytter, som søger udfordringer og ønsker at presse sin teknik på svære features, så er sporet et helt unikt sted. 

Danmarks Tag-sporet er blevet et samlepunkt for trail- og enduro-ryttere, grundet de svære, tekniske og lange nedkørsler, men også fordi sporet kan sammenlignes med et skisportssted. Der er mange lange opkørsler på sporet, og tre af dem ender på en top, hvorfra man kan vælge flere nedkørsler, lige som lifte og pister i Alperne. Nedkørslerne ender alle samme sted, hvilket gør det let at mødes med sine kammerater, selvom man ønsker at køre forskellige nedkørsler. Den næste smarte detalje er, at man ret hurtigt kan finde tilbage til samme top en gang til og træne den samme nedkørsel igen, eller prøve en af de andre. 

Læs også: Velomore sporguide: Blåbjerg Klitplantage, Vestkysten

Overodnet er sporet blandt de fedeste i landet, hvis man elsker at blive udfordret teknisk på sin mountainbike, og så er det et af de spor i landet, hvor der ikke bliver rynket på næsen, hvis man trækker op til de fede nedkørsler.